G4Media.ro

Procurorul general al SUA va trimite la București ”o foaie de parcurs”…

Procurorul general al SUA va trimite la București ”o foaie de parcurs” cu rol consultativ pentru consolidarea statului de drept în România

Gordon Sondland, ambasadorul SUA la UE, a declarat joi, la București, că Procurorul general american a contribuit la o foaie de parcurs (”roadmap”) cu rol consultativ privind un stat de drept puternic în România, transmite euractiv.ro.

Întrebat, în cadrul unei conferințe de presă la Ambasada SUA la București, ce le-ar spune celor care susțin că Statele Unite sub Administrația Trump sunt mai puțin preocupate de problema statului de drept în țări ca Polonia, Ungaria și România, Gordon Sondland a declarat că ”dimpotrivă, în realitate, SUA sunt foarte preocupate de statul de drept”.

”Nu doar din motive evidente, nu poate exista o societate civilă fără stat de drept, e foarte dificil să creezi un climat investițional favorabil în orice țară unde cei care își riscă banii nu știu care sunt regulile sau – și mai important – dacă regulile se schimbă de la o zi la alta. Statul de drept e esențial”, a explicat Sondland.

El a adăugat că un exemplu al îngrijorărilor americane privind statul de drept e faptul că Procurorul General al SUA l-a invitat recent pe ministrul român al Justiției în SUA pentru ”a continua să lucreze în mod direct cu el și cu echipa sa asupra foii de parcurs cu rol consultativ la care el (William Barr – n.r.) a contribuit”.

Potrivit diplomatului american, această foaie de parcurs cuprinde prevederi și măsuri adecvate – în opinia SUA – care să fie introduse în legislație și în ordonanțe ”pentru a asigura un stat de drept puternic și consistent”.

Ambasadorul american nu a dorit să ofere detalii despre această foaie de parcurs.

Context:

Procurorul general al Statelor Unite, William Barr, a anunțat, pe 26 august, că a invitat-o pe ministrul justiției, Ana Birchall la Washington în luna septembrie și că ”Departamentul de Justiție a lucrat îndeaproape cu Ana Birchall și o consideră un partener vital și de încredere în lupta împotriva corupției”. Anunțul procurorului general al SUA abunda în aprecieri elogioase, un lucru mai puțin obișnuit în comunicarile oficiale.

”Ea se află la conducerea ministerului într-un moment crucial pentru România, când controversele au ridicat semne de întrebare în ce privește angajamentul României în respectarea valorilor statului de drept și au diminuat încrederea publică provocând îngrijorare în comunitatea internațională. Sub lidership-ul lui Birchall, România poate fi încă o dată un model în regiune pentru progres în ce privește problema anti-corupției”.

Foto: Ambasadorul SUA la Uniunea Europeană, Gordon Sondland/ Wikipedia

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Aoleu! Să ne comande străinii!? Să fim colonie americană, piață de desfacere?!
    Noi suntem dacii liberi! Fie să fim! :-))))

    • Aici cred că s-ar putea adăuga și dialogul leit-motiv dintre Celentano și Firicel,în Las Fierbinți…
      Însă nu e de râs,până la urmă,e penibil,chiar și jignitor,însă pe merit.
      Am lăsat PSD-ul și haiamanaua teleormăneză „la butoane”,iată rezultatul!

    • Tăcerea mieilor păstrează lupii ca Dragnea grasă și fericită

  2. Masina de declarații liniștitoare!
    Prea multe laude.
    Sigur ca e ceva putred in Romnia

  3. Un procuror general, numit politic, „invită” un ministru al justiției, numit politic, din altă țară să lucreze împreună la măsurile de reparare a statului de drept pe cale să se defecteze din țara ministrului. Aceasta „înțelege” perfect ce vrea procurorul și câștigă susținerea lui, procurorul numind-o „partener vital vital și de încredere în lupta anticorupție”. În concepția occidentalilor și a partenerilor strategici, statul de drept din țările „partenere” înseamnă cât mai multe facilități pentru capitalul occidental și controlul exclusiv al resurselor strategice.

    • Si Rusia vrea „controlul exclusiv al resurselor strategice”, diferenta e ca partenerii SUA primesc si anumite facilitati, spre deosebire de Rusia care doar fura.

      Deci poti sa mori de ciuda, postac filorus ce esti.

    • Mi-a placut cand PSD-isti s-au apucat de Dracula Parc . . .

  4. N-am uitat cum ne furau rusii prin SovRom-uri, asa cum vreti voi, PSDistii, sa faca in continuare.

  5. Și rușii tot străini sunt.