G4Media.ro

Procurorii anticorupție au descins la firma lui Alexandru Dodon, fratele fostului președinte…

Sursa/Facebook Igor Dodon

Procurorii anticorupție au descins la firma lui Alexandru Dodon, fratele fostului președinte prorus Igor Dodon, într-un dosar privind delapidarea Căilor Ferate din Moldova

Procurorii din Republica Moldova au descins, luni, la Sadova, localitatea de baștină a fostului președinte Igor Dodon, chiar la una dintre firmele fratelui acestuia, Alexandru Dodon, într-un dosar penal privind delapidarea de bunuri de la Calea Ferată din Moldova (CFM). 

Este vorba despre două containere din metal, proprietate a CFM, care se află pe terenul firmei lui Alexandru Dodon, fondată în 2019.

Pe vremea guvernării socialiste, între iunie 2019 și aprilie 2021, la Căile Ferate din Moldova a fost numit ca director interimar Andrian Onceanu, coleg de facultate cu Igor Dodon.

CFM a venit deja cu o reacție și a precizat că va documenta în interiorul companiei toate fraudele produse anterioare actualei conduceri. Biroul de comunicare al CFM a precizat că acesta este doar unul dintre cazurile documentate și că toate probleme vor fi transmise Procuraturii Anticorupție.

În ultimii ani, CFM a fost zguduită de multe scandaluri de corupție devoalate de jurnaliștii de investigații de la Chișinău de la Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM).

Săptămâna trecută, Igor Dodon a fost chemat și el la audiere în cazul unui dosar pe care procurorii moldoveni îl cercetează în prezent privind contracte de energie încheiate de Dodon ca ministru al Economiei și care au prejudiciat statul cu circa 12 milioane de dolari în 2008.

Cine este Alexandru Dodon și conexiunea cu Rusia

Fratele fostului președinte, Alexandru Dodon este un om de afaceri conectat la mediul de afaceri rus. Mai exact, Alexandru Dodon este asociat în mai multe firme din Rusia cu Igor Ceaika, fiul fostului Procurorul general al Rusiei, Iuri Ceaika.

Ceaika este asociat cu Alexandru Dodon la Arkhplei Development ce activează în sectorul imobliar, acolo unde Alexandru Dodon deține o cotă de 15%, Igor Ceaika, fiul fostului procuror general al Rusiei – 45%, iar compania Inspair deține celelalte 40%.

Alexandru Dodon mai deține 10% din acțiunile companie rusești PEO de colectare a deșeurilor, Igor Ceaika 40%, iar Aleksandr Ponomariov deține 50%. Alexandru Dodon are cote parte și în compania Mediamails, respectiv 50%, iar partenerul său de afaceri Ion Lipciu deține celelalte 50 de procente.

De asemenea, Igor Ceaika a cumpărat în februarie 2020 pachetul majoritar de 51% din acțiuni ale posturilor de televiziune Primul în Moldova și Accent TV, deținute anterior de Vadim Ciubara, un apropiat al lui Dodon.

Ulterior, după alegerile parlamentare pierdute de forțele proruse în Republica Moldova, el și-a vândut acțiunile unor noi proprietari din Rusia.

Igor Ceaika și Igor Dodon au făcut împreună lobby pentru producerea de criptomonede cu energie ieftină de la centrala de la Cuciurgan în regiunea separatistă transnistreană. 

Tiraspolul a legalizat dobândirea de criptomonede în ianuarie 2018, după adoptarea Legii cu privire la dezvoltarea tehnologiei blockchain.

La acest lucru a contribuit și Igor Ceaika, fiul procurorului general al Rusiei – Iuri Ceaika – în calitate de ambasador al Uniunii Antreprenorilor din Rusia „Delovaia Rossia” în Republica Moldova și Transnistria.

După adoptarea Legii despre dezvoltarea tehnologiilor informaționale în Transnistria, la 31 ianuarie 2018, într-un interviu pentru publicația rusească „Kommersant”, Ceaika a afirmat că cinci–șase investitori ruși și-au exprimat interesul față de acest proiect, apreciind faptul că în stânga Nistrului există toate condițiile pentru mining: internet rapid și energie electrică ieftină. Afacerea nu s-a mai concretizat.

Foto: Alexandru Dodon (stânga) și Igor Dodon (dreapta) pozează împreună cu soțiile lor / Sursa: Igor Dodon Facebook

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. În românica procurorii ăia ar fi fost arestați

  2. Moldova nu tine procurorii sub talpa politicului precum Romania.

  3. noi avem pe presedintele GRIVCO care a „rezolvat” cu statul de drept

  4. 2 containere ,….
    De fier,cică!!
    Metal prețios!

  5. Cum se scrie un articol despre rusia sau Moldova, cum apar si celovecii să-și împroaște veninul… Va place rusia? Mergeți ma acolo și trăiți rusește. Luați-vă Volga, îmbrăcați-va în itari, priviți la filmele de la mosfilm, admirați-l pe putin călare pe urs, de dimineață până seara, și lăsați-ne pe noi ăștia decăzuți. Rămâneți în voma voastră de dupa bețiile cu vodcă proasta! Urâți vestul, dar va bateti pe produsele lor. Exact ca saracanul, neamul prost și incult. Pashol!

  6. La noi tot PSD e la putere? Tot PSD.