G4Media.ro

Procuror, despre ancheta internaţională din domeniul pescuitului: Peştele provenea din fluvii extrem…

Sursa foto: Pexels.com

Procuror, despre ancheta internaţională din domeniul pescuitului: Peştele provenea din fluvii extrem de poluate din Spania şi Italia. Dacă se strica pe drum, era marinat sau spălat cu oţet/ Rețeaua era formată în special din români

Procurorul Teodor Niţă din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, care coordonează ancheta în cazul grupării care se ocupa cu activităţi ilegale din domeniul pescuitului, spune că peştele provenea din fluvii extrem de poluate din Spania şi Italia, unde pescuitul este interzis. Peştele era transportat în condiţii improprii, iar pe drum se strica, însă membrii grupării îl marinau sau îl spălau cu oţet ca să nu mai miroasă, acesta fiind comercializat apoi în diverse magazine, transmite News.ro.

Teodor Niţă a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că pentru acest dosar anchetatorii au avut şase luni mandate de supraveghere tehnică, ulterior constatând că nu este vorba doar de o chestiune naţională şi au luat legătură cu poliţia din Spania, afacerea având legături şi în Franţa, Italia şi Ungaria.

El a precizat că persoanele respective pescuiau prin metode barbare în ape în care pescuitul este interzis din cauza poluării industriale.

“Pescuiesc prin metode barbare din fluvii extrem de poluate în zone în care pescuitul este interzis din cauza poluării industriale şi este interzisă exploatarea piscicolă din cauza poluanţilor. Nu au autorizaţii de export sau livrări intracomunitare. Braconau cu plasă, cu baterii. Vorbim de cantităţi de peste 500 de tone”, a explicat procurorul.

El a menţionat că erau preferate pentru pescuit fluviile Ebru din Spania şi Po din Italia.

Apoi, cei implicaţi în această reţea falsificau documentele de transport, iar peştele era adus în ţară în autovehicule de 3,5 tone deoarece acestea nu prea erau controlate, a menţionat anchetatorul.

Teodor Niţă a precizat că pe drum peştele se strica, deoarece nu era transportat în frigoterme autorizate, iar din convorbirile telefonice interceptate cei implicaţi în această reţea spuneau că peştele trebuie spălat cu oţet sau tăiat rondele şi ţinut la marinat pentru a nu mai mirosi.

Procurorul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a precizat că acest peşte ajungea inclusiv la marii retaileri din România.

Teodor Niţă susţine că această reţea a fost organizată de către cetăţeni români şi că inclusiv cei care pescuiau din Spania şi România erau tot români, în această grupare aflându-se şi străini, dar mai puţini.

Procurorul a mai spus că mai întâi trebuie să centralizate informaţiile legate de percheziţiile din celelalte ţări şi apoi vor fi puse persoane sub acuzare, estimând că numărul acestora ar putea fi de 60-70. Acestea persoane ar putea fi cercetate pentru grup infracţional organizat pentru comercializarea de produse alterate, braconaj şi posibil şi evaziune fiscală.

Poliţiştii români, precum şi cei din Italia, Spania, Franţa şi Ungaria au pus în aplicare, marţi, peste 150 de mandate de percheziţie domiciliară, în vederea documentării activităţii infracţionale a unui grup organizat, care se ocupa cu activităţi ilegale din domeniul pescuitului, achiziţiei, transportului şi comercializării peştelui impropriu consumului, a anunţat IGPR.

Au fost confiscate 30 de tone de peşte.

În România, au fost 115 percheziţii, pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Constanţa, Călăraşi, Dâmboviţa, Argeş, Ilfov, Tulcea, Prahova, Braşov, Brăila, Buzău, Vâlcea, Giurgiu şi Maramureş.

Dosarul este instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa şi, având în vedere complexitatea cauzei, precum şi caracterul transfrontalier, cazul a fost deschis la nivelul EUROJUST, fiind efectuate anchete în Italia, Spania, Franţa, Ungaria şi Portugalia, coordonate direct de EUROJUST şi EUROPOL.

Sursa: News.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Prostii! Nu erau romani, erau niște străini netrebnici care voiau sa otrăvească neamul românesc și niște corporatiști drogati cu ochii injectați… normal ca erau romani in morții lor ca doar sunt o nație de hoți…

    • RO e faimoasa in lume pemtru hotii ei – se fura orice, de la capace de canal, la sine de cale ferata si indiactoaere rutiere. O tara de hoti care voteaza hoti care fac legi pentru hoti nu merita sa mai existe pe harta Europei.

  2. Patrioti in Europa.

    • Și mai vor in Schengen în timp ce contrabandiștii și traficanții de carne vie își fac de cap…

  3. Din ăsta o fi mâncat și Plumb și s-a intoxicat cu mercur? E învățată cu contrabanda și eludarea regulilor ( ea era cea ci mașina înmatriculată în Bulgaria)? Vezi, femeie, daca tăceai filozof rămâneai, acum poți fi anchetată pt consum de marfa de contrabandă.
    Bre, vedeți ca e pește mult, nepoluat, la Belina! Da, de acolo de unde a expulzat și-a alungat Draknea țăranii și locuitorii din împrejurimi!

    • Nu era plumb, era alta proasta. Nu ii știu numele

    • Aia cu mercuru-i ministra Pana…

  4. La Antena 3 sigur stirea va fi modificată la modul : „Retea de multinaționale aducea pește toxic in România ! Dragnea patriotul ne salvează cu legea dublului standard ! Trăiască tov Dragnea si Partidul „

    • Mafia PSD se face ca n-a auzit de pestele adus din ape poluate italiene, interzis consumului in Italia si vandut proaspat in pietele din Romania.

  5. Inveţi patrihoţul sa traga cu arcul…

  6. Stai ca nu prea inteleg, aia care ne explica noua cum sta treaba cu statul de drept au apele foarte poluate? Si noi trebuie sa votam usr si pnl ca sa ajungem ca ei. Atunci, pardon, cred ca guta magnificul, are, de data asta dreptate.

  7. i-auzi dragneo, i-auzi tericene, romani de-ai vostri.

  8. Este un fenomen care se produce pe scara larg de ceva ani. Cel mai grotesc este faptul ca acest peste ajunge inclusiv in Delta Dunarii. Toti turistii ajunsi in delta vor sa manance peste. Din pacate pestele e din ce in ce mai rar in delta, in special speciile valoroase (salau, somn) din cauza faptului ca este braconat salbatic cu curent electric. astfel ca se importa peste inclusiv din alte tari, legal sau ilegal. Cei mai pagubiti in vest sunt pescarii sportivi, singurii interesati de acest pete,care nu pot controla fenomenul chiar in colaborare cu politiile locale. Ba chiar in Spania autoritatile incurajeaza pescuitul si eliminarea somnului, care este considerat specie invaziva. Romanii actioneaza in retele cu oameni care pescuiesc (in general lipoveni care oricum nu mai au ce pescui/bracona in delta noastra), care se schimba la 1-2 luni ca sa nu atraga atentia, si oameni care transporta peste in general in mici dube si nu in camioane mari, tocmai sa nu atraga atentia. Nu pot sa cred ca nu se stie de acest trafic si ca acum politia romana s-a trezit sa actioneze. Vorbim de zeci, sute de tone transportate lunar. Cu siguranta au aranjamentele facute la anumite puncte vamale, mai ales ca pana la granita romaneasca nu au parte de nici un control.

  9. Anul trecut PROTV aaratat intr-un reportaj dezastrul care este anchetat doar acum de catre autoritati. Pestele s-a comercializat in marile retele de magazine , in special Real, Auchan, fara nici un control al autoritatilor, DSP de ex. Aceste magazine puteau fi sanctinate de mult, traficul oprit, sanatatea populatiei aparata. Facem pariu ca nici un sef al autoritatilor si nici un functionar public nu va raspunde personal ?

  10. In ape „extrem de poluate” pot trai atatia pesti? Sunt foarte rezistenti. Si inca cu tonele…