G4Media.ro

Procesul în care Nicolas Sarkozy e acuzat de corupție începe luni. O…

Procesul în care Nicolas Sarkozy e acuzat de corupție începe luni. O premieră în istoria postbelică a Franţei, ca un fost președinte să fie judecat pentru corupție

Un fost preşedinte trimis în faţa unui tribunal pentru fapte de corupţie, o premieră în istoria postbelică a Franţei: Nicolas Sarkozy va fi judecat începând de luni la Paris în dosarul „interceptărilor”, alături de avocatul său Thierry Herzog şi de fostul înalt magistrat Gilbert Azibert.

Denunţând un „scandal care va rămâne în istorie”, fostul şef de stat, în vârstă de 65 de ani, promite că va fi combativ în faţa instanţei în acest proces fără precedent, relatează Agerpres, citând AFP.

Înaintea lui, un alt fost preşedinte francez, Jacques Chirac, a fost judecat – şi condamnat în anul 2011 la doi ani de închisoare cu suspendare – pentru angajări fictive la primăria Parisului făcute pe vremea când fusese edilul capitalei franceze. Însă acum este pentru prima dată când un fost preşedinte al Franţei este judecat pentru corupţie.

Retras din politică după ce a pierdut cursa internă a dreptei franceze pentru alegerile prezidenţiale din 2017, Sarkozy riscă zece ani de închisoare şi o amendă de un milion de euro pentru corupţie şi trafic de influenţă, la fel şi ceilalţi doi inculpaţi, judecaţi în plus şi pentru încălcarea secretului profesional.

Dosarul interceptărilor îşi are originea într-un alt dosar judiciar care-l ameninţă pe Sarkozy, acela legat de suspiciunile privind finanţarea campaniei sale prezidenţiale din anul 2007 cu bani primiţi de la fostul dictator libian Muammar Gaddafi.

În luna martie 2012, site-ul de investigaţii Mediapart a publicat un document din care reiese că, în anul 2007, Franţa a vândut Libiei echipamente de control pe internet, contract ce ar fi fost folosit pentru finanţarea respectivei campanii electorale printr-un comision de 50 de milioane de euro. Un an mai târziu, când Sarkozy nu se mai afla la Palatul Elysee, justiţia franceză a decis să înceapă investigarea acestui caz.

În cadrul investigaţiilor privind ancheta libiană, procurorii au stabilit în septembrie 2013 să intercepteze convorbirile lui Sarkozy, descoperind astfel la începutul anului următor că el folosea o linie telefonică secretă, cu o cartelă prepay achiziţionată sub numele „Paul Bismuth”, pentru a comunica cu avocatul său Thierry Herzog.

Conform rechizitoriului Parchetului Naţional Financiar (PNF), în timpul mandatului său prezidenţial Sarkozy a încercat, ajutat de avocatul Thierry Herzog, să obţină unele informaţii secrete de la un înalt magistrat, Gilbert Azibert, privind o investigaţie care îl viza în ‘afacerea Bettencourt’, în schimbul promisiunii unui post de prestigiu la Monaco pentru acesta din urmă, post pe care în final Azibert nu l-a mai obţinut.

După ce la sfârşitul lui 2013 a fost achitat dosarul ”Bettencourt” – în care el fusese suspectat că Liliane Bettencourt, moştenitoarea imperiului de cosmetice L’Oréal, i-ar fi finanţat ilegal campania din 2012 – Sarkozy a sesizat Curtea de Casaţie pentru a obţine anularea confiscării agendelor sale prezidenţiale, el temându-se că informaţiile conţinute de acestea ar putea fi folosite împotriva sa în alte anchete. În timpul procedurii legate de această sesizare Sarkozy ar fi încercat în 2014 să obţină respectivele informaţii secrete de la Gilbert Azibert, la acea vreme judecător la Curtea de Casaţie.

Validarea interceptărilor, în martie 2016, de către cea mai înaltă instanţă a Franţei a fost o înfrângere majoră pentru fostul preşedinte, care a susţinut că transcrierea discuţiilor între un avocat şi clientul său este ilegală.

O altă anchetă contestată a PNF revine acum în atenţie. Clasată în anul 2019, aceasta urmărea să identifice ”cârtiţa” care i-ar fi avertizat pe Nicolas Sarkozy şi pe Thierry Herzog că linia lor secretă ‘Bismuth’ era interceptată.

În cadrul acestei anchete magistraţii au analizat facturile telefonice detaliate ale unor avocaţi celebri, unii dintre aceştia fiind apărătorii ai inculpaţilor la procesul care începe luni. Printre ei se numără şi actualul ministru francez al justiţiei, Eric Dupond-Moretti, care la jumătatea lui septembrie a deschis o anchetă administrativă împotriva a trei magistraţi ai PNF.

Pe Nicolas Sarkozy îl mai aşteaptă un proces în primăvară, şi anume dosarul „Bygmalion” legat de finanţarea campaniei sale prezidenţiale din 2012.

Fostul preşedinte consideră că acţiunile judiciare împotriva lui sunt motivate politic, punând inculparea sa pentru corupţie pe seama ‘instrumentalizării politice a unei părţi a justiţiei’.

Sursa Foto: captură/Nicolas Sarkozy

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Sarkozy e un fel de președinte plagiator Ponta, mai slab, pe care nu l-am avut?

    • Ai scris o tampenie. Intre fostul presedinte Sarkozy si Ponta este o distanta de la Pamant la Luna. Cat despre articol, nu spune care ar fi mita si de de ce este corupt. Din cate stiu libianul care l-a acuzat si-a retras plangerea.

  2. Pentru conducătorii Franței ca și pentru cei ai României, și în general pentru conducătorii de state alta este întâlnirea lor cu justiția. Nu pățesc absolut nimic. Ați văzut la Chirac…cu suspendare.
    Luați-vă români gândul că se va face vreodată justiție pe la noi. Ah, pentru căței cu siguranță.

  3. Ii doresc justitiei franceze sa ajunga la inaltimea celei romane (pe vremea cand nu o paralizasera Dragnea, Iohannis sau Predoiu) si sa condamne si ea un astfel de personaj.
    Dar ma indoiesc ca o va face, caci este fara coloana vertebrala si supusa complet politicului.

    • @f: „…să ajungă la înălțimea celei române (pe vremea când nu o paralizaseră Dragnea, Iohannis sau Predoiu)”.
      Serios!? Adica perioada Băsescu (bătrânul Petrov) a fost super? Să fim serioși. Justiția română, in corpore, de 30 de ani e nulă. Păi:
      1) Dragnea condamnat sub Iohannis. NU pentru mare corupție sau subminarea economiei naționale.
      2) Năstase așișderea.
      3) Videanu, Berceanu, Blaga (celebrul BVB al lui Băsescu), D.I.P., Hrebenciuc, Dan Andronic cu tot restul bandiților și fugarilor (vezi Elena Udrea și Bica) sub aripa cui au stat ei liniștiți dacă nu sub aripa protectoare a chintesenței lor, Traian (Petrov) Băsescu.
      4) De cât timp mai avem nevoie, noi românii, să judecăm obiectiv (la rece)?
      Și acum, fără rușine, tot ei vin să ne ceară voturile. Ce rușine!

    • Lucian, ai dreptate când critici justiția și politica romana.
      Dar:
      1+2) Dragnea si Năstase condamnați pentru fapte relativ minore – asta e un lucru normal, e foarte greu de dovedit marea corupție pentru persoane la putere, mai ales când CCR iți elimina mijloacele de probare moderne, ii condamni pentru ce poți dovedi. Al Capone a fost condamnat pentru evaziune fiscala, Chirac, la fel ca Dragnea, pentru angajări fictive.
      Ce spun eu e că justiția română, după 50 de ani de comunism, după alți 20 de securism, a reușit pe vremea când DNA funcționa cu toate pistoanele să condamne personaje pe poziții stratosferice în politică (să nu-i uitam pe SOV și Voiculescu) în timp ce justiția în Franța, unde nu are scuzele/explicațiile noastre, merge pe burtă și pupă papucii politicului și la nivel central și la nivel local. E relativ.
      De aceea este crucial că procurorul sef european e Codruța și nu acel francez care nu s-a remarcat decât printr-o cariera lungă într-un sistem aservit politicului care la rândul său e aservit banilor.

  4. Pentru coruptie la nivel extrem de inalt, grupul Reneu Iurop, sectiunea Nonsecurista, cere suspendarea fodurilor europene pentru fermierii francezi.

    Dar Sectiunea Securista atrage atentia ca uite, pasarica!

  5. Ce se-ntampla? in tara vecina tarii miele de adoptiune, tara vechilor gali. daca tiu’ minte bigne, dupa cele 2 sau 3 paharele de uischi „double oaked” de la amicu’ din Kentucky, Jack si Racul a fost si el anchetat pentru coruptie. e drept in calitatea lui de fost primar al Parisului si era vorba de angajari fictive. in fapt aceeasi marota de partid in Europa. Primarii contizeaza la partid cu aceasta metoda. angajeaza diversi consultanti sau chiar interni, care de altfel nici nu vin la serviciu, pe un salarii gigantice pentru o durata determinata.
    faza e ca judecatorii de „instructie” sau les juges de paix sunt independenti politici.
    Si ce rezulta dintr-o astfel de justitie?
    Necazuri multe pentru politicieni nene Iancule!
    vezi si pe bietul Fillon François, ce o tot scalda prin procese, da’ adevarul e ca a intrat rau la apa de imi e chiar mila de el.
    doar pentru ca a angajat-o pe nevasta-sa.

  6. Iliescu e scutit de proces?

    • Cat vom mai tolera libertatea lui Carmen Dan?

  7. Exista corutie si in Franta dar e diferita de cea de la noi. Cea de la ghiseu, la doctor sau la politist nu exista, am incercat sa dau o cutie de bomboane la o secretara si m-a luat in ras. Daca un primar francez corupt este prieten cu proprietarul celei mai bune firme de constructii va decide sa repare spitalul si va face totul corect, daca este prieten cu o firma de decoratii de Craciun va da un buget mare pentru Craciun. Astfel se poate fura oricand, dar nu este atat de dureror ca la noi cand primarul e singurul din sat care are acoperisul refacut desi nu stie sa vorbeasca.

    Sarkozy nu s-a imbogatit in timpul mandatului, deci nu este corupt in sensul romanesc al termenului. Personal nu il apreciez pentru ca s-a folosit in mod viclean de tiganii dn Romania si de imaginea tari noastre in general. Dar corupt nu este. S-ar putea sa fie vinovat de altceva : in Franta este o limita la suma cheltuita in campanie, ori el castiga procente la fiecare meeting electoral. Criticii lui spun ca ar fi primit bani cash cu care a inchiriat sali si platit prestatari ca sa poata depasi plafonul.

    • …. bă, ăștia fură, da cu ștaif!
      Ei sunt „mai” superiori decât hoții din românia
      TU, ești decât un pălmaș in suburbia Franței care faci analiză pe text.
      Ce sa zic …
      Pribegie ușoară!

  8. Scapa ca Iohannis daca mai castiga un mandat.

  9. NS a facut mult rau societatii franceze. Ne’a mintit si ne’a inselat (am votat ptr el, in 2007, nu in 2012) Sper sa infunde puscaria, impreuna cu prim ministrul sau FF. Cand vad zilnic cum platim pentru ca fata lui sa fie dusa-adusa de la scoala, in masina si cu garzile de corp, totul platit din impozitele noastre, ma gandesc cum republica este folosita de majoritatea politicienilor actuali, in interes personal.
    Je vais sabrer le champagne, le jour ou il sera enfermé à la Santé, ce malfrat.