G4Media.ro

Privatizarea controversată a Air Moldova: Legăturile noilor acționari cu Ilan Șor, omul…

Privatizarea controversată a Air Moldova: Legăturile noilor acționari cu Ilan Șor, omul acuzat de fraudarea a sute de milioane de dolari din băncile moldovene

Privatizarea companiei de transport aerian Air Moldova, cumpărată de o firmă în care companiei române Blue Air s-a asociat cu doi cetățeni moldoveni, alimentează suspiciunile la Chișinău. Ziarul de Gardă arată într-o investigație că cei doi cetățeni moldoveni ar avea legături cu Ilan Șor, un controversat politician și afacerist moldovean, acuzat că ar fi fost implicat în furtul a sute de milioane de dolari din mai multe bănci locale.

La o săptămână după ce au fondat compania „Civil Aviation Group”, care a preluat operatorul aerian de stat „Air Moldova”, cei doi cetățeni ai R. Moldova din această afacere s-au asociat, într-o altă companie înregistrată în R. Moldova, cu un off-shore din Marea Britanie, gestionat de doi cetățeni ai Israelului. Decizia israelienilor de a se implica în afaceri la Chișinău a fost luată pe 10 august în orășelul Herzliya, acolo unde se afla, în aceeași perioadă, și Ilan Șor, controversatul primar de Orhei, scrie Ziarul de Gardă.

Legăturile dintre privatizarea „Air Moldova” și Ilan Șor nu se opresc însă aici. Exact pe când se aștepta oficializarea privatizării „Air Moldova”, compania l-a cooptat în staff pe un om de afaceri din anturajul lui Șor. Între timp, cetățenii R. Moldova implicați în privatizarea „Air Moldova” nu au vorbit public despre noua lor achiziție și au refuzat să răspundă întrebărilor puse de Ziarul de Gardă.

Compania aeriană de stat „Air Moldova” a ajuns în mâinile a doi cetăţeni ai R. Moldova stabiliţi de mai mulţi ani în străinătate: Andrei Ianovici şi Serghei Melnik. Cei doi deţin împreună 51% din capitalul social al firmei „Civil Aviation Group”, pe care au fondat-o pe 23 august 2018 şi care a fost desemnată de Agenţia Proprietăţii Publice învingătoarea concursului privind privatizarea „Air Moldova”.

„Civil Aviation Group” a fost singura entitate care a depus o ofertă pentru preluarea singurului operator de zboruri cu capital de stat din R. Moldova. Cei doi cetăţeni ai R. Moldova au preluat „Air Moldova” împreună cu societatea pe acţiuni din România, „Blue Air Aviation”, care gestionează cea mai mare companie aeriană de peste Prut — „Blue Air” şi care deţine 49% din capitalul social al „Civil Aviation Group”, proprietara din acte a „Air Moldova”.

La Agenţia Servicii Publice s-au prezentat ambii cetăţeni ai R. Moldova din această afacere: Serghei Melnik şi Andrei Ianovici, în timp ce interesele companiei „Blue Air” au fost reprezentate, prin procură, de avocatul român Iulius Jipescu. În calitate de administrator al „Civil Aviation Group” a fost instalat letonul Dzintars Pomers, fost director al Aeroportului Internațional din Riga.

Cetăţenii R. Moldova au vărsat în capitalul social al companiei nou create sume egale, câte 127,5 mii de lei, în timp ce „Blue Air Aviation” a contribuit cu 245 mii de lei, astfel formându-se capitalul social al „Civil Aviation Group” de 500 de mii de lei, echivalentul a puțin peste 25 de mii de euro. Procentual, Melnik şi Ianovici deţin câte 25,5% din capitalul social, iar împreună, 51%, celelalte 49% revenind la „Blue Air Aviation”.

Documentele consultate de ZdG arată că decizia companiei britanice de a se implica în fondarea unei firme la Chişinău a fost luată la adunarea generală a acţionarilor care a avut loc în oraşul Herzliya din Israel la data de 10 august 2018.

Coincidenţă sau nu, Ilan Şor, controversatul primar de Orhei, cel care controlează prin intermediul „Avia Invest” Aeroportul Internațional Chişinău, a efectuat o vizită în Israel în perioada 9-19 august 2018.

Conform newsmaker.md, Şor şi familia acestuia au fost cazaţi într-un hotel din orăşelul Herzliya, amplasat pe coasta Mării Mediterane, acolo unde au sărbătorit ziua de naştere a fiului cântăreţei Jasmin, soția lui Ilan Șor.

Dacă „Civil Aviation Group”, firmă care gestionează compania „Air Moldova” are ca obiective de activitate declarate „activităţi de servicii anexe transporturilor aeriene; activităţi de închiriere şi leasing de echipamente de transport aerian; alte activităţi de servicii suport pentru întreprinderi; alte intermedieri financiare”, în cazul „Air Jet Company”, la obiectivele de activitate se adaugă şi „transporturi aeriene de pasageri; transporturi aeriene de marfă; activităţi ale agenţiilor turistice sau „alte servicii de rezervare şi asistenţă turistică”.

Ilan Șor este un om de afaceri milionar care este și primar al orașului Orhei. El este suspect într-o operațiune de devalizare a mai multor bănci din țară. Raportul societății de audit americane Kroll asupra transferurilor de sute de milioane de dolari din băncile moldovene îl menționează ca principal beneficiar al tranzacțiilor și arată că de la una din firmele de securitate controlate de el a fost furat un autovehicul cu documente esențiale ale Băncii de Economii, principala bancă devalizată.

Citește tot articolul pe Ziarul de Gardă

Foto: Ilan Șor (Pagina personală de Facebook)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Un exemplu tipic de afacere de tip nou internationalista: o gasca de hoti amestecata perfect cu moldoveni, rusi, evrei, romani, englezi, americani !! Doar arabi si chinezi nu fac parte (inca) din ghiveci..