G4Media.ro

Prioritățile noului ministru al Mediului, Costel Alexe: Stoparea defrişărilor ilegale și creşterea…

Prioritățile noului ministru al Mediului, Costel Alexe: Stoparea defrişărilor ilegale și creşterea ratei de colectare selectivă a deşeurilor

Noul ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, spune că una dintre priorităţile mandatului său este stoparea defrişărilor ilegale, o altă prioritate fiind creşterea ratei de colectare selectivă a deşeurilor, transmite News.ro.

„Voi face ca ministru tot ce-mi va sta în putinţă să oprim tăierile ilegale din România pentru că este o problemă stringentă. Am discutat cu colegii directori şi cred că cetăţenii români aşteaptă să fim implicaţi în a rezolva această problemă”, a spus Costel Alexe.

În acest context, ministrul spune că are deja în plan o serie de măsuri care ar ajuta la stoparea tăierilor ilegale.

„Privind trasabilitatea lemnului anul viitor bugetul de stat va cuprinde cu siguranţă sumele pentru achiziţia de hărţi satelitare (…) Montarea GPS-urilor pe maşinile care vor transporta materialul lemnos este obligatorie. Vom întări capacitatea de control a gărzilor forestiere, săptămâna viitoare va avea loc o întâlnire cu cei de la Romsilva, cu directorii de instituţii, m-am întâlnit cu reprezentanţii ONG-urilor şi vom forma grupuri de lucru pe acest subiect. Politicile de mediu ce ţin de păduri nu vor fi luate doar cu specialiştii din interior pentru că consider că în cadrul societăţii civile sunt oameni cu expertiză poate la fel de bună sau mai bună decât sunt colegii care astăzi fac parte din minister”, a afirmat Costel Alexe.

El a spus că personalul silvic trebuie „sprijinit logistic” prin dotarea cu arme letale sau neletale, astfel încât să nu se repete cazurile în care pădurari au fost ucişi de către hoţii de material lemnos.

În ceea ce priveşte colectarea selectivă a deşeurilor, noul ministru al Mediului susţine că doar 13,81% din deşeuri sunt reciclate, în condiţiile în care anul viitor este stabilită o ţintă de reciclare de 50 la sută, în caz contrar România riscând o procedură de infringement al cărei cost anual este de 70 de milioane de euro.

„Chem pe toţi cei din societatea civilă, din administraţiile locale, instituţiile din subordine să vedem de ce nu funcţionează şi ce trebuie să corectăm. În loc să reciclăm, să valorificăm deşeurile, astăzi în România importăm pet-uri din afară şi ori le vedem pe lacuri, ori le întâlnim pe potecile de munte, ori le vedem pe marginea drumurilor. 70 la sută ajung la groapa de gunoi”, a afirmat Costel Alexe.

Ministru Mediului a anunţat, de asemenea, că miercuri „s-a reuşit deblocarea” programului ”Casa verde fotovoltaice”, iar toate sumele au fost epuizate, mai puţin regiunea Bucureşti-Ifov unde „încă a rămas un rest din buget”.

Programul prevede instalarea a 25.000 de sisteme pentru panouri fotovoltaice.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Trebuie pusa armata sa apere padurea, sa impuste hotii. Altfel, nu se schimba nimic.

  2. Pai tre sa vorbeasca in interiorul partidului sa o lase mai moale cu defrisarile si rezolva problema de la sine. Multumim recorder.ro!

  3. Pai sa dea fara IKEA si firmele austriece din Romania.
    Daca face asta il cred ca e un om corect

  4. Dom’ ministru!
    Vedeți că va trebuie un proiect de l ge pt treabă asta și să treacă și de parlament, că altfel nu se poate, rămân vorbe goale.
    Aveți proiectul?

  5. Problemele sunt la personalul silvic ,sunt nr 1 în furturi și defrișări ,nimeni nu face nimic fără ei .Când le veți opri posibilitatea lor de a valorifica produse lemnoase ,retrage avize de vânzare veți vedea rezultate. Până atunci pădurarul e ÎMPĂRAT !!