G4Media.ro

Primul muzeu etnografic din România, cel de la Cluj, împlinește un secol…

sursa foto: Actual de Cluj

Primul muzeu etnografic din România, cel de la Cluj, împlinește un secol de la deschidere

Primul muzeu etnografic din România, cel de la Cluj, împlinește în acest an un secol de la deschidere și prezintă vizitatorilor o serie de artefacte unice, în total o sută, transmite Actual de Cluj.

Expoziția cu zeci de astfel de obiecte se deschide în 9 decembrie la ora 14 și e vizitabilă până în 29 ianuarie. În acest an Muzeul Etnografic al Transilvaniei împlinește un secol. Născut inițial ca Muzeul Etnografic al Ardealului, primul muzeu etnografic din România, a fost un proiect inițiat de Consiliul Dirigent al Transilvaniei și finalizat de Fundația Culturală ”Principele Carol”.

În primăvara anului 1922, Emil Panaitescu, Sextil Pușcariu, George Vâlsan și Alexandru Lapedatu au fost numiți – de către această fundație – membri ai Comisiei Muzeului Etnografic al Ardealului. În 16 iunie 1922, comisia propunea înființarea de urgență, la Cluj, a unui muzeu etnografic, iar în 22 iunie 1922 se discuta punerea bazei colecției de artefacte și cea a arhivei vizuale. Primele campanii de cercetare și achiziții s-au derulat în Ținutul Pădurenilor și Țara Hațegului, zone cercetate deja anterior de către Romulus Vuia, primul director al muzeului, numit începând cu ianuarie 1923.

Parcul etnografic din pădurea Hoia a fost primul muzeu în aer liber din România. Înființat în 1 iunie 1929, parcul funcționa ca secție exterioară a Muzeului Etnografic al Ardealului.

Articolul complet pe Actual de Cluj

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...