G4Media.ro

Primarul Capitalei, amendat și obligat să emită un certificat de urbanism pentru…

Sursa Foto: G4Media.ro/ Dragoș Popa

Primarul Capitalei, amendat și obligat să emită un certificat de urbanism pentru ca un bloc cu 90 de apartamente construit ilegal să poată fi racordat la curent. Reacția lui Nicușor Dan

Potrivit unui document făcut public de fostul Primar al Capitalei Gabriela Firea, actualul primar Nicușor Dan a fost amendat de Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) cu 5.000 de lei pentru „neemiterea certificatului de urbanism pentru imobilul situat în Municipiul București, Strada Nicolae Drăgan nr. 5A, Sectorul 5”. Termenul impus de ISC pentru emiterea certificatului de urbanism este 28.12.2021.

Certificatul de urbanism este necesar pentru ca blocul în care locuiesc acum 90 de familii să poată fi racordat la rețeaua de electricitate. Imobilul a fost construit în anul 2012 fără forme legale. Timp de nouă ani a fost legat la contorul unui garsoniere din alt imobil. În urmă cu câteva luni, în momentul în care furnizorul de electricitate a depistat instalația periculoasă, a tăiat curentul.

Sursa Foto: G4Media.ro

Potrivit surselor G4Media.ro, investitorul care a construit blocul a ridicat mai multe imobile în Sectorul 5, tot fără forme legale. În 2018, unul dinstre acestea, un bloc de 54 de apartamente a luat foc tot din cauza instalației electrice improvizate. Zeci de familii au rămas atunci pe drumuri. Nici acest bloc nu era racordat la rețeaua de electricitate. Era alimentat de la o proprietate din zonă.

Pentru că nu au curent de luni bune, locatarii celor 90 de garsoniere și apartamente din blocul situat pe Strada Nicolae Drăgan au cerut autorităților, în special Primăriei Generale, să intervină. Mai exact, voiau ca Primarul General să emită un certificat de urbanism pentru ca blocul să fie racordat la rețeaua de electricitate. Nicușor Dan a refuzat să facă acest lucru motivând că acesta a fost construit ilegal.

„Am precizat de mai multe ori că nu voi emite certificat de urbanism pentru alimentarea cu energie electrică a construcției vădit ilegale din str. Nicolae Drăganu 5A. Cea mai mare problemă este securitatea la incendiu.

Cum vor putea interveni pompierii la un eventual incendiu pe fațada estică? Nu există spațiu fizic de acces acolo, iar un incendiu pur și simplu nu va putea fi stins.  Am solicitat Inspectoratului de Stat în

Construcții verificarea legalității autorizațiilor în baza cărora s-a construit imobilul și am comunicat solicitanților ca nu vom emite certificatul de urbanism până ce nu se emite punctul de vedere al Inspectoratului.

Inspectoratul n-a răspuns solicitării noastre de verificare a legalității autorizațiilor, dar a întocmit în schimb un proces-verbal de sancționare a PMB pentru neemiterea certificatului de urbanism. A venit vremea ca fiecare autoritate să răspundă pentru actele sale.

Nu exercit această funcție pentru a semna “ca primarul”, ci pentru a lua decizii corecte.  Știu că situația este grea pentru locuitorii din imobil, care au fost păcăliți de constructor. Am arătat însă disponibilitatea primăriei de a susține locuitorii atât într-un litigiu prin care să-și recupereze investiția, cât și prin măsuri sociale. A ignora, însă, legea și riscurile nu este o soluție.”, a precizat Nicușor Dan.

În prezent, cei care locuiesc în blocul debranșat își duc traiul așa cum pot. Primăria Sectorului 5 le-a împrumutat un generator pentru a avea curent. La acesta sunt legate doar 25 de locuințe din cele 90. Restul locatarilor au generatoare mai mici pe care și le țin pe balcone sau și-au tras câte un cablu de la casele din zonă.

Sursa Foto: G4Media.ro

Specialiștii în administrație publică consultați de G4Media.ro sunt de părere că în acestă speță, vina este atât a autorităților care ar fi trebuit să nu permită construcția imobilului, cât și a proprietarilor care bucurându-se că fac un chilipir, au știut la ce se înhamă. Locuințele au fost cumpărate cu prețuri cuprinse între 20 și 30.000 de euro.

„Dacă a fost construit fără autorizație, este evident o ilegalitate, însă cumpărătorii atunci când se orientează spre o locuință, trebui să-și dezvolte abilitatea de a verifica documentele. Să vadă dacă există autorizație, dacă există recepția lucrării, dacă sunt făcute racordurile la utilități, pentru că altfel, după ce ai făcut o achiziție, să vii să ceri autorității publice retroactiv un act administrativ, este nelegal”, a declarat pentru G4Media.ro, Dragoș Dincă, prof. univ. Administrație Publică, SNSPA.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

82 comentarii

  1. Mafia PSDista in toata splendoarea ei!!!

    • Asta e statul esuat dorit de analfabetii Europei, sa se spele cu el pe cap
      La multi ani !!!

    • Alaturi de Clanul Sportivilor. A se vedea episodul “Romania Te Iubesc” de la Pro Tv.

    • Ciuma rosie-galbena. Racovita acum vede constructiile ilegale fara avize si autorizatii.

    • Au început abuzurile pesediste.

    • In anul 2012 oare cine era primarul capitalei, sau ma rog de sector? Dacă erau de la ” ciuma rosie” aveti dreptate, dar daca erau de la alte partide ar trebui sa va cereți scuze.

    • Si in 2018, cand a ars un bloc din cauza faptului ca locatarii furau curent, cine era primar?

  2. Interesant aici cum a aprobat notarul vînzările, cînd el a luat banii pentru nimic, neverificînd legalitatea actelor.

    • Exact! Un bloc fara autorizatie nu poate fi intabulat, deci nu se poate vinde, nu?

    • De acord pina la verificarea actelor. Sint prea multi notari minjiti care fac ilegalitati sub protectie politica.

    • ICS ar trebui sa amendeze notarii, ca ei au facut o ilegalitate, sau functia de notar e doar o masina de facut bani, fara responsabilitate?

    • Judecatorii, notarii si executorii (o parte dintre ei) sunt organizati in mafii care jefuiesc cetatenii mai neexperimentati. Cum e cazul de fata.

    • Ce sa facă prietene ISC? Să amendeze notarii? Prietene, pentru o treabă din asta, notaru’ trebuie sa stea la răcoare până îi cresc pene. Cum adică să scape cu o amendă?
      Problema este că „proprietarii” nu cred că sunt proprietari. Adică nu cred că au contract de vânzare-cumparare. Cred că au plătit avans la un proiect care, ulterior nu a primit autorizație iar din cauza precontractului, constructorul îi lasă să stea acolo pentru că a cheltuit banii și nu a finalizat lucrare la termen, neobtinand autorizația de construire și implicit recepția finală.

    • @marinel – Mai exista o varianta, cumparatorii (asa cum scrie si in articol) stiau care e situatia apartamentelor, deci, teoretic, ei inca nu sunt proprietari, au dat banii probabil in baza unui fel de contract, insa nu sunt proprietarii de drept ai imobilelor. Am mai auzit cazuri din astea.

    • Neexistând autorizație de construcție nu ți le intabulează la cartea funciară și nu pot face obiect al vânzării.Am cumpărat un imobil in curtea căruia vânzătorul ridicase carat autorizație o cramă -un fel de pivniță dar care s-au refuzat înscrierea în contract și nici nu a fost intabulată .Dar sunt si avantaje-nu plătești impozit pentru așa ceva.

    • Credeti ca au fost la notar? Ce categorie de cetatean ar sta zece ani intr-un bloc fara utilitati, intr-un apartament platit la pret de nimic pentru capitala? Hai sa fim seriosi, locatarii au stiut foarte bine, si le a convenit. D-na Firea a fost primar general, de ce nu a dat ea un certificat de urbanism?

  3. Vedeți ticăloșie? PRIMARUL MUCUȘOR A PROCEDAT CORECT!!!

    DE CE A FOST AMENDAT?????

    NOTARUL CE A „LEGALIZAT”????

    BLOCURILE CUM AU FOST RIDICATE????

    • Corect! Nu sunt mare fan Nicușor, dar a procedat corect! Poate așa învață si lumea ca legea este lege! Și nu msi zic de “sfânta cuvioasa Gaby” nici usturoi nu s mâncat, nici gura nu ii miroase… dansa era in post când s-a construit blocul!

    • Mai este și altă nuanță. De ce ISC amendează primăria, cînd chiar ei trebuie să verifice pornirea/verificarea construcțiilor la toate actele necesare, începînd cu propteaua muncii de la nivel de groapă. Săful respectiv ce a făcut, a păzit gîștele lui Știrea?

    • G4media, dle Dragoș Popa, titlul acestui articol este părtinitor față de situație. Articolul e bun, dar pare ca este un clickbite. Ar fi trebuit sa se detașeze de referiri la actualul primar. Nu îl simpatizez în mod particular, dar cine citește doar titlul acestui articol își poate face o idee eronata despre situație, în general.
      Mulțumesc.

  4. Bun chilipir au facut, au dat putin pe locuinta si acum dau gros sa alimenteze generatoarele.

  5. ISC e in subordinea Ministerului Dezvoltarii, deci a lui Ciucă.
    Da-i in judecată, Nicușor, nu te lăsa !
    Si vezi daca nu s-au luat șpăgi grase…

    • Sigur astia de la ISG an luat bani cu lopata si au si perspective bune. Nu au interes sa inchida conflictul.

  6. Cel mai probabil, Dezvoltatorul Șmecher a vândut ca persoană fizică si a promis ca ,,se rezolva,, cu utilitățile. Cumparatorii s-au pacalit fiindca vanzarea se face pe principiul ,,vazut si placut,,.
    E o practică obișnuită, notarul nu a incalcat legea.

    • Ba a incalcat-o. Contractul nu a avut o gamada de avize pe care trebuia sa le aiba la notariat. Iar un notar normal nu corupt, trebuia sa le verifice pe toate. Are mijloace, inclusiv acces pe internet la site-uri oficiale, la care numai notariatele au acces. [intabulare, certificat energetic, act de proprietate al vanzatorului,etc,etc]

    • In primul rand apartamentele vandute nu au CF. Aici trebuia sa se opreasca notarul. Chiar daca s-a vandut colectiv, imobilul fiind ilegat, nu are CF; din nou, aici trebuia sa se opreasca notarul.
      Apoi, persupunand ca prin absurd au CF, se pare ca nu au bransari; legea nu permite notarului sa legalizeze actele de vanzare imobile fara actele de bransare …. asa ca, notarului trebuie sa ii fie retrasa autorizatia de functionare, cabinetul inchis si asociatia notarilor amendata pt ca nu verifica activitatile notrarilor …. dar cum spunea cineva mai sus, meseria de notar este doar o masinarie de facut bani; putini sunt cei care sunt si corecti.

    • Fara indoiala ca daca notarul a avizat vanzare, a facut o fapta ilegala.
      Dar de ce presupunem ca a fost un notar implicat? Se stie cum au fost cumparate aceste apartamente? Poate e doar o simpla hartie intre fraieri si constructor.
      Din pacate, cu un DNA decapitat si o justitie intimidata de mafia USL si de tartorul lor Iohanis, slabe sanse sa se faca lumina in speta asta prea curand.

    • @ Florin – asta spuneam si eu, cel mai probabil nu exista contract de vanzare-cumparare propriu-zis, ci cel mult un fel de contract intre persoane fizice, deci nu a existat un transfer de proprietate inca.

  7. Nu sunt deloc de acord cu ce sustine Dragoș Dincă, prof. univ. Administrație Publică, SNSPA „cumpărătorii atunci când se orientează spre o locuință, trebui să-și dezvolte abilitatea de a verifica documentele”

    Pentru ca o locuinta sa fie tranzactionata trebuie sa aiba intabulare
    Pentru ca o locuinta sa fie intabulata, ea trebuie sa aiba avizul Inspectoratului de Disciplina in constructii
    Avizul Inspectoratului de Disciplina in constructii confirma faptul ca noul imobil a fost construit in conformitate cu proiectul car a fost aprobat de catre primarie/consiliu local.
    Pentru aprobarea proiectului unei constructii si emiterea autorizatiei de constructie primaria trebuie sa verifice ca dezvoltatorul a obtinut toate avizele pe care tot primaria la randul ei i le-a cerut prin certificatul de urbanism (avize de mediu, utilitati, pompieri, politie, salubritate etc)

    asadar, daca institutiile statului enumerate mai sus si-au facut treaba, cetateanul nu are de ce sa verifice absolut nimic.

    Faptul ca o locuinta este intabulata este garantia ca toate etapele descrise mai sus au fost facute corect

    • Sigur astia de la ISG an luat bani cu lopata si au si perspective bune. Nu au interes sa inchida conflictul. E plin sectorul 5 de constructii ilegale.

    • Nu neapărat. Apartamentele se pot vinde și în baza unui pre-contract, perfect legal întocmit la notariat. „Promisiune de vânzare”, în baza simplului fapt că ești proprietarul terenului pe care te angajezi sa edifici construcția și pentru care încasezi un avans. Sunt o mulțime de ansambluri rezidențiale care se vând din faza de proiect, nici măcar fundația nu este săpată. Cale lungă până la intabulare. Că pe parcurs dezvoltatorul uita să scoată toate autorizațiile necesare….și că nu îl vede nimeni cum ridica ditamai blocul fara să aibă autorizație de construcție….e alta treabă. Și că până la finalizarea construcției mai incaseaza parte din costul apartamentelor sau chiar prețul întreg pe baza aceluiași contract de promisiune de vânzare…iar e alta treabă.

  8. Probabil ca nici nu au ajuns la notar.

  9. După Mucusor nici casa poporului nu are autorizație?!!

    • Daca are, unde este autorizația? Vouă asta va plac, ilegalități. Cu asta v-au învățat conducătorii țării timp de 32 de ani.

    • De la antreprenor la client, toata filiera aceasta a actiona ilegal, prin interpusi, pe dedesupt, preturi mici, prin cunostinte ca este ieftin, intr-un cuvant pe sustache.
      Au zis ca se poate si asa, crezand ca se va rezolva cu timpul.
      Acuma vor fi in regula la sulivara, cred ca nimeni nu-si va asuma aducerea in legalitate a unei constructii edificate ilegal.
      S-au poate sunt eu naiv.

  10. Da, bine spune lumea pe aici, notarul e cheia în toată afacerea asta. Bănuiesc că dezvoltatorii i-au „obligat” pe cumpărători sa facă actele la același notar. E o chestiune care se practica la scara mare. Bineînțeles că nu te poate obliga nimeni sa faci actele la notarul indicat de dezvoltator mai ales că în calitate de cumpărător tu îl vei plăti. Dacă în dezvoltator îți spune sa faci actele la firma lui notariala ar fi bine sa fii puțin circumspect.

  11. Ce sa fac ? ” Sa-mi dezvolt abilitatea de a verifica documentele” ?
    Pai aia care elibereaza documente si aia de trebuie sa le verifice, de ce mai sunt platiti ?

  12. Io vreau să-mi fac bloculet cu inca 7 prieteni in Parcul Tineretului, fără autorizație. Pentru că nu-mi plac mie primarii astia responsabili. Io vreau repede acolo cu vedere la lac și nu mă lăsau nenorocitii. Ce atâtea reguli. După aia mă duc la socialista închinătoare Firea să mă ajute să mă racordez la utilități că mor de frig , să facă show la Gâdea și să arate cum mă țin în întuneric și în frig primarii ăștia fara inimă.
    Câtă plăcuta suedeză merita escroaca numa ea știe .

  13. Aici greșește ND. Trebuie să emită CU dacă toate actele depuse prin necesare emiterii sunt la dosar. Conform legii are 30 de zile. Să nu uităm că CU este un act prin care primăria impune regulile de construire. Prin CU putea foarte bine să îl tragă în lege pe respectivul proprietar. De exemplu, îi cerea copie dupa Autorizația de Construire a imobilului pentru a emite AC pentru branșament. Prin lege este obligat să emită CU. De aia a fost amendat de ISC. Condițiile din CU le stabilește Primarul.

    • Nu obligă nici o lege la emiterea CU, ci la emiterea unui răspuns, care poate fi negativ.
      Nu reiese de nicăieri că l-a obligat la ceva pe ND, doar l-a amendat. ND poate fi obligat doar prin hotărâre judecătorească, nu de către ISC.

    • Și întâmplă un incendiu în gaura aia de cârtița și Haznaua 3 vine in direct la slugile ei cu semnătura lui ND pe unul din actele imobilului ilegal.
      Pun pariu că proprietarii au fost de acord sa cumpere acolo mizând că întotdeauna autoritățile cedează în fața ,,victimelor”. Cei care au cumpărat fara utilități și fără să verifice actele la un jurist sau macar la notarul lor culeg roadele deciziilor lor de analfabeți.
      Iar faptul că ,, dezvoltatorul ” nu e la pușcărie și cu bunurile confiscate arata ce mafie e in sectorul cu primar pus de cămătari.

    • Răspunsul negativ la cerea de CU se dă prin CU. E simplu, apare mențiunea Interzisă construirea.

  14. Nicusor nu va elibera certificatul de urbanism pt ca daca blocul ia foc, este distrus si se pierd vieti omenesti face puscarie pt ca l-a eliberat.Doar daca va fi obligat printr-o hotarare judecatoreasca in contencios atunci va da CU iar in cazul in care se intampla ceva cu blocul el este exonerat de orice raspundere contraventionala, civila sau penala !

  15. Bloc construit ilegal. Spuneți asta de câteva ori.
    Bucureștiul e plin de needucați veniți de la wc în fundul curții. Ei cumpără orice cartoane pe post de case. Pentru că atât îi duce mintea. Și oriunde se duc, zic că ei sunt bucureșteni.

  16. Refuzul intrarii in ilegalitate e mai grav decat fecundarea de mama.

  17. Titlul anchetei: ”Primarul Capiatelei, amendat și obligat să emită un certificat de urbanism pentru un bloc de 90 apartamente construit ilegal să poată fi racordat la curent. ….”
    Cine citește această anchetă, reține că: primarul a făcut și el o ilegalitate pentru faptul că nu a emis un certificat de urbanism. Formulare ciudată a site-lui G4Media.ro., chiar ambiguă.

    Aș crede că se dă matarial de ironii si comentarii deplasate unor postaci, numai și numai pentru a întreține pe site știri nebuloase, fără logică.

    • Nu ai inteles faptul ca INAINTE de a construi iti trebuie certificat de urbanism si autorizatie de construire

  18. ca deobicei mafia se impune Mori cu dreptatea in mina

  19. Sigur locatarii au dat banii ca arvuna, cu promisiuni de acte pe viitor.
    Acum, primăria e obligată să emită C. U. pentru întrare în legalitate, dar acesta poate fi favorabil sau nu dacă imobilul nu respectă reglementările urbanistice și Codul Civil. Dacă e favorabil, în proiect se impun normele și normativele în vigoare: siguranța și stabilitatea structurii, incendiu, însorire, parcări etc etc etc

  20. Pe perioada construcției acelui îmobil, chiar nu a trecut NICIODATA un inspector al primăriei de sector ? Sa ne trăiască SPAGILE. Cel mai prost primar avut, este de departe Nicușor Dan dar aici el nu are nicio vina.

    • Corect! Primăria și ISC-ul trebuiau să sisteze lucrările din faza de săpătură.

    • Munca de teren? Si hartiile cine le mai scutura de praf? Ar fi interesant sa vedem ce scrie in fisa postului acestor domni. Astfel de cladiri trebuie daramate. Daramate cateva mii in toata tara si sa vedem cine mai are curaj sa ridice favele. Cel ce a luat banii poate sa-i dea si inapoi, cei ce au cumparat veneau de undeva si pot locui acolo de unde s-au mutat, cei ce au facut acte fara legalitate, cel putin, sa piarda locul de munca – urbanisti, notari etc.

  21. Domnule primar , ca un adevărat edil ce sunteți nu aveți decât să demolați clădirea ilegală , dar să nu omiteți a mai face niște ȘMENURI cu ONG-urile prietene . De asemenea doresc să vă felicit , că ați trimis în șomaj 2700 de oameni , asta da reformă . La Viena , Paris , Londra și în multe alte orașe dun UE , companiile municipale sunt foarte bune , numai la București nu sunt de nici un folos . Le sugerez bucureștenilor să vă mai voteze cel puțin 10 mandate .

    • Afara cu trântorii declq stat. Nu plătesc taxe și impozite pentru salariile lor. Vorbești de alte orașe, acele orașe nu au atâția oameni în aparatul administrativ. Te contrazici singur, dar atât te duce capul

    • Lasă manipulările, societățile de la Viena au fost înființate prin consensul reprezentanților vienezilor, în București au fost impuse dictatorial fara aprobare legală de către mincinoasa de Firea.
      2700 de oameni puși prin nepotism, nu prin examen sau licitație. sunt o gaura in rezervorul finanțelor PMB.

  22. Pe Mucisor il doare la banana ca oamenii sufera si stau in frig.

  23. Sigur astia de la ISG an luat bani cu lopata si au si perspective bune. Nu au interes sa inchida conflictul. E plin sectorul 5 de constructii ilegale.

  24. Ce-i aia „întrare”? Opusul lui „eșire”?

    Repetă după mine.
    Se zice „Intrare”, cu „i” de la analfabet. Sau „introducere”, „intabulare”…

  25. Blocul trebuie dărâmat și constructorul legat la rețeaua de electricitate permanent.

  26. Interesant este că unii de aici dau vin pe Nicușor, dar uita că cea care a dezvăluit este chiar Gabriela Firea care a fost primarul general înaintea lui timp de 4 ani. O întrebare pentru postqci, ea ce a păzit și nu a făcut ea ce ii cere lui Nicușor?

  27. In tara asta nu exista lege. Legea ar trebui sa interzica vanzarea oricarui imobil pana cand acesta nu e finalizat si racordat la toate utilitatile cu receptie in regula . Astfel nu orice gainar ar fi dezvoltator imobiliar . Asa zisii dezvoltatori , ridica constructiile pe banii clientilor . Ii doare.n pix ce se intampla cu ele pe parcurs . N.au nici.o responsabilitate. Nu ar mai putea construi oriunde si oricum ptr ca nu ar mai putea racorda la utilitati imobilul . Pe banii lornu ar mai risca.

  28. Nu cred că există motiv că certificatul sa nu fie emis, altul decât ca prin cerere nu se poate identifica clar imobilul pentru care se solicită și motivul solicitării. Evident conținutul certificatului s ar putea să nu fie pe placul dezvoltatorului.

    Certificatul de urbanism este actul de informare prin care autorităţile prevăzute la art. 4, în conformitate cu prevederile planurilor urbanistice şi ale regulamentelor aferente acestora ori ale planurilor de amenajare a teritoriului, după caz, avizate şi aprobate potrivit legii, fac cunoscute solicitantului elementele privind regimul juridic, economic şi tehnic al terenurilor şi construcţiilor existente la data solicitării şi stabilesc cerinţele urbanistice care urmează să fie îndeplinite în funcţie de specificul amplasamentului, precum şi lista cuprinzând avizele şi acordurile legale, necesare în vederea autorizării.
    (2) Certificatul de urbanism se emite de autorităţile prevăzute la art. 4, abilitate sa autorizeze lucrările de construcţii, şi se eliberează solicitantului în termen de cel mult 30 de zile de la data înregistrării cererii, menţionându-se în mod obligatoriu scopul emiterii acestuia.
    (3) Certificatul de urbanism se semnează de către preşedintele consiliului judeţean sau de primar, după caz, de secretar şi de arhitectul-şef sau de către persoana cu responsabilitate în domeniul amenajării teritoriului şi urbanismului din aparatul propriu al autorităţii administraţiei publice emitente, responsabilitatea emiterii acestuia revenind semnatarilor, potrivit atribuţiilor stabilite conform legii.
    (4) În vederea eliberării certificatului de urbanism solicitantul – orice persoană fizica sau juridică interesată – se va adresa autorităţilor prevăzute la art. 4 cu o cerere care va cuprinde atât elementele de identificare a imobilului pentru care se solicita certificatul de urbanism, cat şi elementele care definesc scopul solicitării.
    (5) Certificatul de urbanism nu conferă dreptul de a executa lucrări de construcţii.
    (6) Certificatul de urbanism se emite şi în vederea concesionarii de terenuri, a adjudecării prin licitaţie a proiectării lucrărilor publice în faza de studiu de fezabilitate, precum şi pentru cereri în justiţie şi operaţiuni notariale privind circulaţia imobiliară.
    —————

  29. N-am înțeles. Știam că certificatul de urbanism pentru o construcție este cerut și eliberat înainte de realizarea ei. Prin CU se stabilește de către primărie ce avize sunt necesare la proiect. Apoi când sunt îndeplinite condițiile stabilite în CU antreprenorul solicita autorizație de construcție pe urmă construiești, când ai proiectul aprobat prin autorizație.
    Recepționezi lucrarea când clădirea si instalațiile aferente sunt finalizate. Funcționarii de la sistematizare nu întotdeauna merg sa verifice amplasamentul.
    Se poate sa faci o casa la câțiva km de o localitate și pe urmă să ceri să ți se facă drum si să fii racordat la utilități?

  30. Sunt zeci de blocuri intre case in sect 5.
    Toate construite „legal”.
    Nu ai loc nici sa intri cu bicicleta, ce sa mai vorbim de pompieri…
    Cei din casele de langa, vai de ei.
    Mafia…

  31. Ma întreb: ala care a construit de ce n a fost obligat sa darame? Si sa plătească amenzi uriașe? Si sa ajungă la pușcărie? Dar nu înainte de a plati cumparatorilor banii înapoi, plus penalitati… Si aia plătiți de către noi, care au aceste îndatoriri, cum mama lor n au văzut ca se construiește un bloc…doua…șaișpe…? Si de ce nu s la pușcărie? Sau macar șomeri. Si de ce nu plătesc daune pentru lipsa lor de interes? Notarii?

  32. Minciuni .
    Daca ar fi fost construit ilegal, nu s ar fi eliberat certificatul de urbanism , si nici nu ar fi fost racordat la reteaua de apa .
    Daca ar fi ilegal, ce face mas media la o astfel de infactiune ?
    Nimic ! Interese ?

  33. SI uite asa STATUL incurajeaza asa numitii investitorii, iar oamenii sunt prostiti. Aici tot STATUL prin lipsa de educatie din ultimii 30 Ani, cu cele Mai mici bugete pentru ca altfel(daca oamenii erau educati) nu ajungeau Toti potlogarii in functii publice si nu Mai ajungeau in situatia de fata. Meseria de Ing Constructor a ajuns RIS alaturi de multe altele.

  34. Firea este ofticata ca nu mai primeste tainul de la ilegalisti? Blocul nu trebuie autorizat, trebuie demolat

  35. A ajuns justitia sa legalizeze infractiunile ?? Ce spune CSM -ul ?? Rau am mai ajuns !!

  36. Caz similar, identic, in Sectorul 3 !
    str. Drm.Gura Fagetului nr. 52 B si str Drm.Gura Putnei nr. 59 B.
    Cu AC s-au apucat baietii sa ridice doua blocuri. Le-au facut pana la structura de rezistenta si Curtea de Apel Bucuresti a suspendat AC .
    Baietii destepti au continuat sa construiasca iar ISC nu a intervenit desi a fost incunostintata !
    A fost anuntata Politia care instrumenteaza un dosar de cercetare penala pentru incalcarea prevederilor Legii 50/1991. Cerceteaza de PATRU ANI !!!! Totu-i limpede: fapta exista, faptuitorul de asemenea, exista prevedere clara in Legea 50, DE CE intarzie trimiterea in judecata ???
    Eu nu comentez , va las pe voi sa intelegeti, DE CE si PENTRU CE.
    Blocurile nu sunt terminate totusi s-au mutat promitentii cumparatori cu deviza „noi suntem cumparatori de buna credinta” . Scandalagii, promitenti pacaliti cu preturi mici exact ca in cazul din sectorul 5.
    Primaria credeti ca a facut ceva ? Iok.

    ENEL-ul, in loc sa debranseze blocurile de la alimentarea de santier, dupa 4 (PATRU) ani de zile ii alimenteaza, ilegal desigur.
    Exista proces pe rolul Tribunalului Bucuresti pentru ANULAREA celor doua AC. Ei si ? ENEL mai departe vinde energie la pret de santier (desi santierul este suspendat la 4 ani la stadiul „cadre din beton”)
    Cata mafie exista in aceste structuri ?
    Cati s-au imbogatit din spagi si mituire ?
    ISC apara Legea ? Vedeti-va de treaba.

  37. Pt lucrarile mai vechi de 3 ani primaria e obligata sa dea autorizatii asa este legea iar primarii care vor șpagă o încalcă

  38. Măi oameni buni, acolo locuiesc peste 200 de oameni. Primarul e dator sa le asigure un minimum de facilități de care beneficiem toți. Dacă nu-i convine sa plătească amenzi după amenzi și apoi pușcărie sau să-i străduțe, în mod legal, intr-un bloc construit legal și cu condițiile îndeplinire. Apoi Justiția, DNA-ul și procuratura cu poliția să afle cine a dat autorizații ilegale și să-și ispășească legal derapajele, indiferent de coloratura politica.

    • Cred ca in primul rand statul/primarul trebuie sa asigure si sa garanteze siguranta atat celor ce locuiesc in cartier cat si celor ce s-au mutat acolo. Daca siguranta nu poate fi garantata statul nu ar trebui sa dea avize si autorizatii. Daca ia foc un cartier ingramadit platesc toti cu viata, daca o salvare trebuie sa iasa de acolo traficul nu-i va permite … dar astea sunt detalii rafinate la care viitorul trebuie sa gaseasca solutii – gondole si drumuri suspendate – alta sursa de venituri gri. Pentru 200 de descurcareti fara minte si un imobiliar calci in picioare fermitate, reguli si legi ce ar trebui sa construiasca o tara. Sintagma asta cu reconstructia Romaniei a fost acaparata de nenumaratii imobiliari. Reconstructia se face din legi, oameni, respect, nu din betoane, asfalt si blocuri. Cred ca traim programul Romania betonata, nici vorba educata. Telenovela asta imobiliara a inghitit multi bani, e un fel de Caritas, schema Ponzi, alba-neagra, si e peste tot in tara, multi din cei ce au muncit pe branci peste hotare si-au ingropat banii in cladiri pentru care nu garanteaza nimeni, garanteaza niste hartii care nu protejeaza pe nimeni nici la incendii, cutremure, ori trai aglomerat si prost. Si in caz ca se intampla ceva nu plateste nimeni – vezi Colectiv samd. Ar trebui ca institutiile astea de specialisti sa gandeasca mai mult si, de cele mai multe ori, in locul cetateanului oportunist care vede oportunitatea de moment dar este incapabil sa vada poza generala, si pe termen lung sa-i faca un bine. Cand vine o calamitate, cand traiul e prost si aglomerat, oportunistul tot peste stat se duce sa ceara. Statul suntem noi, toti platim ca un imobiliar a dat un tun si niste mii de oportunisti au visat frumos si ieftin, dar doar o noapte. Legile trebuie schimbate in bine daca nu sunt in pas cu dinamica vremurilor dar respectand niste principii clare. Cei ce trebuie sa faca asta parca pazesc cladirea pentru ca asta sa nu se intample niciodata. Nici noaptea nu-i atat de intunecata ca vremurile astea.

  39. Mafia PNL .

  40. Simioane nu mai il iei pe Danut sa i arati tu cum e treaba, sa iti mai bati joc tu argat al imperiului de rasarit?
    Simioane nu te am auzit ca Nastase si pzd au dat gazul si petrolul la rusii austrieci de la OMV, de acum ingheata tara .Noroc cu incalzirea globala ca si asa ce castigam o sa platim la gaze si curent, 8 lei /mc. Asta vroiam sa te aud nu sa faci pe nasul in palament.Uite rezultatul ce fac interlopii imobiliari ai caror aparatori sunteti voi si pzd-ul