G4Media.ro

Primarul Brașovului: „În România, poluarea este politică de stat” / Anunță că…

Foto: Edupedu.ro

Primarul Brașovului: „În România, poluarea este politică de stat” / Anunță că dă în judecată statul român pentru că autoritățile nu își fac treaba în problema mirosurilor din oraș

Primarul municipiului Brașov, Allen Coliban, susține că, în România, „poluarea este politică de stat”. Reacția edilului vine în contextul anunțului că municipalitatea va acționa în judecată statul român pentru că autoritățile de control nu își fac treaba în problema mirosurilor din oraș, anunță Agenția de presă rador, care citează Radio Brașov.

Luni, Agenția pentru Protecția Mediului a publicat un raport pe măsurători făcute cu laboratorul mobil, pentru o săptămână, în zona Triaj.

Potrivit acestuia, din șapte zile, în cinci au fost înregistrate 14 depășiri cu până la 3 ori limita maxim admisă pe indicatorul hidrogen sulfurat.

Acest lucru pune în pericol în pericol sănătatea brașovenilor, spune primarul municipiului Brașov, Allen Coliban:

„Impactul asupra sănătății a hidrogenului sulfurat este unul documentat în literatura de specialitate. Provoacă dureri de cap, amețeli, iritații ale tractului respirator. Toate aceste lucruri ar trebui să îngrijoreze și să alarmeze Direcția de Sănătate Publică și, totodată, să conteste studiile de impact asupra sănătății pe care operatorul le-a furnizat, parte a procesului de autorizare. În România, din păcate, poluarea este o politică de stat. La nivel de autorizare, de fiecare dată ne bazăm pe informațiile și pe studiile pe care poluatorul le pune la dispoziția Statului. Statul român nu contestă aceste studii, nu vine cu contra-expertize, nu face determinări care să invalideze aceste studii. Cumva, stăm liniștiți că avem niște hârtii cu care ne acoperim lipsa de acțiune”.

O problemă în prezent este faptul că de un an și 9 luni, celula 3 a gropii de gunoi, la care a fost sistată depozitarea, nu a fost închisă conform și nu are puțuri de colectare. O situație similară cu ce au trăit brașovenii timp de 10 ani, cât celula 1 nu a fost închisă conform. Celulele 1 și 2 au fost închise în perioada 2018-2020. În prezent, depozitarea se face în celula 4.

Laboratorul mobil confirmă că Brașovul are o problemă cu mirosurile.

„Avem acest laborator acum, care nu face decât să confirme ceea ce știam deja: mirosul este provocat de hidrogenul sulfurat, asupra căruia autoritățile de mediu încă se întreabă care ar fi cauza, care ar fi sursa. Dar există un răspuns oficial al Ministerului Mediului care indică drept sursa cea mai probabilă depozitul de deșeuri de la Fin Eco. Ce vom face pe mai departe? În primul rând, reprezentăm interesele brașovenilor în acest proces, noi neavând rol nici de autoritate de autorizare, nici de control. Groapa este pe teritoriul Săcele. Pe de altă parte, luăm în calcul să ne alăturăm demersurilor – inclusiv în instanță – făcute de cetățeni, ca intervenienți în procesele împotriva autorităților statului român, care nu au făcut ceea ce trebuiau să facă în toți acești ani”, a mai spus Allen Coliban.

În același context, Coliban a mai amintit și de faptul că ADI ISO Mediu are obligația să găsească o nouă locație pentru groapa de gunoi a orașului, departe de zona locuită.

În prezent, groapa la care se depozitează acum este la 200 de metri de cea mai apropiată locuință, când limita minimă este de un kilometru.

După apariția raportului, luni, Prefectura a propus înființarea unei comisii „a mirosurilor”, care să facă verificări în teren.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. În București, arderea ilegală a deșeurilor este principala sursă de poluare. Domnul primar poate încerca un schimb de experiență cu ai noștri, ca avem mai mulți.