G4Media.ro

Președintele Iohannis, discurs despre ”integritate” la școală, în timp ce legile educației…

Foto: Inquam Photos/ Autor: Ovidiu Dumitru Matiu

Președintele Iohannis, discurs despre ”integritate” la școală, în timp ce legile educației prevăd albirea plagiatelor: ”Să nu vă temeți de competiția justă și să nu deveniți niciodată tributari lucrurilor obținute facil”

Președintele Klaus Iohannis a vorbit luni într-un discurs în fața elevilor despre valoarea ”integrității” la școală, despre ”calea corectă” în educație.

”Educația este un drum frumos, pe care vă doresc să îl parcurgeți cu mult curaj și cu încredere. Școala este un spațiu decisiv al formării voastre. Sunt anii în care luați hotărâri esențiale pentru propria viață, în care vă descoperiți și vă cultivați pasiunile, în care înțelegeți rostul valorilor, importanța integrității, a colaborării, a responsabilității (…) Vă încurajez să nu alegeți mereu calea cea ușoară, dar să încercați să o căutați de fiecare dată pe cea corectă. Să nu vă temeți de competiția justă și să nu deveniți niciodată tributari lucrurilor obținute facil. Să protejați valorile democratice, să credeți în știință și în profesioniști, să reacționați în fața abuzurilor și a dezinformării și să nu permiteți nimănui să calce în picioare încrederea în voi și în capacitatea voastră de a deveni mai buni”, a spus președintele Iohannis într-un discurs la Colegiul Național Grigore Moisil din București.

Președintele a făcut aceste declarații în contextul în care ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a lansat în dezbatere la începutul verii cele două proiecte de legi ale educației.

Printre prevederi se numără și o amnistiere de facto a plagiatelor, după cum a arătat Edupedu.ro într-o analiză. Amnistierea plagiatorilor a fost introdusă oficial de ministrul Sorin Cîmpeanu în textul proiectului de Lege a educației, în plin scandal de plagiat la adresa șefului său de Guvern și de partid – premierul Nicolae Ciucă. Proiectul Legii învățământului superior prevede la articolul 73 că titularii titlului de doctor pot renunța la titlul de doctor, “prin act unilateral de voință”, fără să invoce vreun motiv și fără să plătească vreo despăgubire. Este a doua prevedere în favoarea plagiatorilor, după desființarea CNATDCU – instituția-cheie în analizarea plagiatelor, execuție propusă în același proiect al Legii educației.

Dacă proiectul de lege lansat în dezbatere publică pe 13 iulie, care are girul președintelui Klaus Iohannis, intră în vigoare în această formă, orice plagiator va putea renunța gratuit la doctoratul obținut pe banii statului, fără a returna statului nicio sumă de bani. Proiectul de lege nu spune ce se întâmplă cu sumele obținute de plagiatori din sporul de doctorat primit.

Este pentru a doua oară când Sorin Cîmpeanu promovează în Guvern un act normativ care prevede oficial amnistierea plagiatorilor. Prima sa acțiune a fost modificarea în 2014 a Legii educației 1/2011, pentru a-l scăpa de plagiat pe primul său premier, Victor Ponta, singurul care ceruse atunci retragerea titlului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Si sa nu uitati, lupta cu PeeeSeeeDeee este grea

    • E părerea rezistenților că se albesc plagiatele! O minciună din seria de minciuni a USR. Gen 10 august, gen Ordonanța 13, gen Rafila. O gașcă de mincinoși!

  2. 6.5 MILIOANE VOTURI FURATE … USL … PLAGIATE …

  3. o spun faptele / legile care au aparut ca sa albeasca mizeria doctoratelor PSDNLUDMR, un om cinstit nu s-ar comporta asa , un sistem corect nu s-ar comporta asa

    dar pe tine nu te intereseaza cinstea, corectitudinea, moralitatea, pe tine te intereseaza instanta

  4. Cel mai simplu ar fi daca Ciuca si-ar face publica (de ex sa o trimita in format electronic la g4media). Evident ca nu o va face…
    La un moment dat era accesibila de descarcat teza de doctorat sustinuta de Cristian Busoi la UMF Timisoara. Ceva legat de politicile de sanatate prin ’00 in RO, nu avea treaba cu medicina, daramite sa fie si lucrare de doctorat.

  5. Un mincinos ordinar!

  6. Hai bre Iohannis, las-o ca macane. In locul tau, dupa ce am adus psd la guvernare, nu mai apaream in public de rusine.

  7. Aha, competitia justa cu slanini plagiatoare. Poate in alta tara, nu in Romania.

  8. Sunt joburi si meserii care se platesc foarte bine, peste media pe tara – au salarii mari: electrician, instalator, sofer de tir, mecanicii auto/tren/metrou, ITist, medic (mai ales estetician),
    agent de vanzare, auditor.

  9. Dar si alte meserii/joburi cu salarii (comisioane) foarte mari: medic chirurg, pshiolog, macaragiu, instructor de sport, notar, manager, sudor, etc.

  10. Cu mâna la falcă , chiar dă impresia că se gândește la ceva….