G4Media.ro

Președintele interimar al Senatului: Inițiativa ”Fără penali în funcții publice” poate fi…

Sursa foto: Facebook / Robert Cazanciuc

Președintele interimar al Senatului: Inițiativa ”Fără penali în funcții publice” poate fi votată fără raport de la Comisii. Senatorii PSD vor fi prezenți azi și vor vota / ”Dacă Barna va fi chemat la DNA și va fi penal, sper că USR va lua o decizie în acord cu inițiativa”

Președintele interimar al Senatului, social-democratul Robert Cazanciuc, a anunțat miercuri că inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției ”Fără penali în funcții publice” poate fi votată astăzi în plenul Senatului, chiar și fără raport din partea Comisiilor de specialitate.

El a precizat că cei 59 de senatori ai PSD vor fi prezenți la plen și vor vota în favoarea acestui proiect, menționând însă că pentru adoptarea sa sunt necesare minimum 90 de voturi.

”Poate fi discutată în plen și fără un raport, nu este o problemă. Decizia a fost unanimă a liderilor de a discuta acest proiect și fără raport. Bineînțeles că se poate și vota (…) Parlamentarii PSD vor fi astăzi prezenți la vot. După cum știți, PSD are în prezent la grupul senatorial 59 de membri. Ca această inițiativă să treacă, are nevoie de 90 de voturi, pentru că este vorba de o lege constituțională”, a declarat Robert Cazanciuc.

El a amintit că PSD a votat și în Camera Deputaților acest proiect de revizuire a Constituției.

”De altfel, noi am și propus să organizăm referendumul pe 23 august, dar forțele de dreapta s-au opus la vremea respectivă pe motiv de pandemie. Așteptăm ca și celelalte partide să urmeze exemplul PSD și să nu aibă pe listele de parlamentare persoane trimise în judecată. Am văzut o declarație a domnului Barna zilele trecute, care spunea că se așteaptă să fie chemat la DNA, adică să fie penal. Sperăm că USR va lua o decizie în acord cu inițiativa ”Fără penali în funcții publice”, dacă domnul Barna va fi penal, așa cum declara domnia sa zilele trecute”, a subliniat Cazanciuc.

Președintele interimar al Senatului a mai spus că, dacă această inițiativă astăzi va întruni numărul de voturi necesare, ea va merge la Curtea Constituțională pentru examinare de conformitate în raport cu textul legii fundamentale. Curtea are cinci zile pentru a examina.

”Referendumul se poate organiza în ultima duminică a celor 30 de zile prevăzute de legea referendumului”, a conchis Cazanciuc.

Robert Cazanciuc a afirmat că şedinţa plenului de miercuri este necesar să se desfăşoare cu prezenţa fizică a parlamentarilor pentru decizii referitoare la organizarea acestui for legislativ şi la raportul Consiliului de monitorizare a implementării Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

„Avem mai multe decizii de luat în legătură cu organizarea Senatului, un raport al unei instituţii aflată în coordonarea Senatului, care aşteaptă de luni să aibă un vot din partea plenului şi asta se poate doar prin prezenţa efectivă a senatorilor. Este vorba de Comisia de monitorizare a persoanelor cu dizabilităţi”, a explicat Cazanciuc.

El a menţionat că votul va avea loc cu respectarea normelor sanitare impuse ca urmare a pandemiei de COVID-19.

„Senatul nu este în vacanţă parlamentară, ci în plină sesiune. Senatorii trebuie să fie la serviciu. Faptul că PNL s-a obişnuit în ultimele trei săptămâni să nu vină la serviciu este decizia lor. Senatorii PSD au fost în plenul Senatului şi săptămâna trecută şi astăzi. Să explice PNL de ce nu vine, dacă nu vor veni”, a subliniat Robert Cazanciuc.

Pe proiectul ordinii de zi a plenului Senatului erau înscrise modificări în componenţa Biroului permanent şi propunerea de revocare a preşedintelui Consiliului de monitorizare a implementării Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, Florinel Butnaru.

Senatul are înscrisă pe ordinea de zi a plenului de miercuri, care va începe la ora 14.00, iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice”, sub rezerva primirii raportului pe acest proiect, conform site-ului instituţiei. Anterior, la ora 9.00 este programată o şedinţă a Comiterului liderilor grupurilor parlamentare.

Dan Barna a declarat că miercuri este momentul adevărului când pe ordinea de zi a plenului Senatului a fost pusă iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice”.

„Suntem la un pas distanţă ca iniţiativa semnată de 1 milion de români să ajungă în Constituţie prin referendum pe 6 decembrie”, a adăugat liderul USR.

„Miercuri e ziua adevărului: vot final pe «Fără Penali» în Parlament. Iniţiativa Fără penali în funcţii publice a fost pusă pe ordinea de zi a plenului Senatului. Suntem la un pas distanţă ca iniţiativa semnată de 1 milion de români să ajungă în Constituţie prin referendum pe 6 decembrie. Dar totul depinde acum de PSD şi PNL. E posibil ca mâine să încerce tertipuri procedurale pentru a nu se da votul. Ar fi clar semnalul că vor în continuare cu penali. Un astfel de tertip ar fi invocarea lipsei raportului de la una dintre cele două comisii, adică Juridica condusă de Şerban Nicolae, care ţine de luni de zile în sertar iniţiativa. Termenul regulamentar de elaborare a raportului asupra iniţiativei este demult depăşit: 29 iulie. Pentru astfel de cazuri, când o comisie nu-şi face treaba, Regulamentul Senatului are prevedere expresă la art. 89 alin. (4): Comitetul Liderilor de grupuri parlamentare poate pune pe ordinea de zi a plenului o iniţiativă cu termen de raport depăşit”, a scris Dan Barna marţi pe Facebook.

Liderul senatorilor USR Radu Mihail a declarat că iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice” a primit raport din partea Comisiei de constituţionalitate, însă „a devenit prizoniera” unor oameni ca Şerban Nicolae sau Carmen Dan în Comisia juridică. El a adăugat că la şedinţa de marţi a Comitetului liderilor a insistat ca proiectul să fie votat în plenul de miercuri al Senatului, chiar dacă nu are raport de la Comisia juridică.

„Răspunsul a fost că există o cutumă care nu permite aşa ceva”, a adăugat senatorul USR care a precizat că acelaşi lucru va cere partidul şi la şedinţa de miercuri a forului legislativ.

Comisia de constituţionalitate a Senatului a adoptat marţi un raport favorabil pentru propunerea legislativă privind iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei cunoscută sub denumirea „Fără penali în funcţii publice”. Totuşi, raportul a fost dat fără a fi unul comun cu cei din Comisia juridică.

Pe 14 iulie, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de prim for sesizat, iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice”. Au fost 295 de voturi „pentru” şi o abţinere.

Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” prevede introducerea unui alineat în Constituţie la articolul 37 care spune că: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Barnita nici nu stii, cat de mic incepi sa fii.S.Ciolos

    • Ai citit articolul (sper !) si nu ai inteles nimic din ceea ce ai citit !

      PS. Prin urmare, cum te numesti ?

  2. Mafia si patria!
    Nu se votează!
    Cine nu votează e avocat penali!

  3. Greu de crezut ca mai voteaza cineva cu PSD, avand in vedere ce psihopati au in partid.

  4. Nea” Cazanciuc ( purtatorul de vorbe a lui Kovesi- fost procuror-a se nota):
    -ce inseamna ,,penali”? Unde este definit termenul?
    – la USR nu se pune …. ce dracu nu pricepi?

  5. Cazanciocule, deocamdată psd are 2 (DOI) șefi de Cameră condamnați pentru corupție. Așa că…vorba aia…ciocu mic !

  6. Cazanciocule, deocamdată psd are 2 (DOI) șefi de Cameră condamnați pentru corupție. Așa că…vorba aia…ciocu mic ! PNL are unul iar USR nuici unul.Când vor avea, vom discuta.

  7. ca deobicei .. infractorii pesede nu inteleg nimic: a fi penal inseamna a fi condamnat penal definitiv cum sunt un numar necunoscut de parlamentari is functionari publici (diferenta dintre a fi in parlament si nu in puscarie este cuvantul „suspendare”, adica esti DOVEDIT infractor dar iti mai dau o sansa), nu a fi chemat la DNA .. evident tin retorica exact pe dos ca in cazul dragnea, condamnat penal in prima instanta el era al treilea om in stat … asemenea, evident, fac asta pentru populism … se bazeaza pe analfabetismul alarmant pentru a convinge naivii ca a fi chemat la DNA este „penal”, a fi condamnat penal definitiv este OK, a fi condamnat penal definitiv cu „suspendare” asemenea este OK pentru pesede.

  8. PSD, PNL, USR, PMP, UDMR ……. merită să încercati și …. terminati cu bâlciu că TOTII
    sunteți plini de k-cat

  9. Poate scoateti si Imunitatea Inegalitatii Egalitare din Democratia Suverana unde nimeni nu-i mai presus de Lege. 🙂