G4Media.ro

Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin afirmă că turistul olandez decedat într-o avalanşă în…

Sursa foto: Pixabay

Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin afirmă că turistul olandez decedat într-o avalanşă în Munţii Ţarcu nu ar fi respectat sfaturile primite, a depăşit ghidul şi a declanşat avalanşa

Preşedintele Consiliului Judeţen Caraş-Severin, Romeo Dunca, cu al cărui elicopter au fost duşi pe munte turiştii orlandezi surprinşi de o avalanşă în Munţii Ţarcu, afirmă că cel care a murit nu ar fi respectat sfaturile primite înainte de coborâre, a depăşit ghidul şi a declanşat avalanşa, transmite News.ro.

Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Romeo Dunca, cu al cărui elicopter au fost duşi pe munte turiştii olandezi surprinşi de o avalanlă în Munţii Ţarcu, afirmă că aceştia au semnat instructajul şi aveau toate dotările necesare.

“Fusese dotat cu tot ceea ce trebuie, respectiv un airbag din acela care iată că celorlalţi prinşi în aceeaşi avalanşă, le-a salvat viaţa”, a afirmat Romeo Dunca, marţi, la Antena 3.

Acesta afirmă că olandezul care a murit îngropat în zăpadă nu a respectat instructajul.

”Cetăţeanul respectiv a depăşit ghidul, a luat-o în faţă şi a declanşat o avalanşă care, din păcate, i-a fost fatală. (…) I-am dus într-o zonă pe munte, pe Vârful Căleanu, acolo unde mii de oameni merg, ajung pe schiuri, ajung pe bicicletă, ajung pe jos. Deci au fost în afara pârtiei, au fost într-o zonă sălbatică din Munţii Ţarcu, pe un traseu care este frecventat de mulţi oameni”, a mai declarat Romeo Dunca.

Un bărbat de 44 de ani a murit sub zăpadă, luni, fiind surprins de o avalanşă în Munţii Ţarcu. Acesta se afla într-o expediţie montană pe Vârful Căleanu, alături de doi amici, toţi trei fiind cetăţeni olandezi.

Cadavrul bărbatului a fost dus la morgă pentru necropsie.

Poliţiştii continuă cercetările pentru infracţiunea de ucidere din culpă şi urmează să stabilească exact cauza decesului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Din completa inconstienta am facut si eu tura asta acum vreo 3 ani cu domnul Dunca si compania.

    Imi dau seama cat de proasta a fost organizarea si ca nu le pasa daca traiesti sau mori atata timp cat le platesti aia 500 de euro.

    Sigur, ar fi fost responsabilitatea mea sa fiu pregatit si sa inteleg riscurile. Dar teoretic, daca ai un ghid „profesionist”, ar trebui sa ti se comunice un minim de informatii, recomandari si echipament necesar / obligatoriu.

    Cea mai amuzanta chestie a fost ca am primit un transceiver care, cand am intrebat cum functioneaza, la urcarea in elicopter, si-a dat seama ghidul nostru ca nici macar nu era pornit. Probabil ca stia si el, oricum, instrumentul este complet inutil din moment ce nimeni nu avea sonde sau lopeti. Si, daca nimeni nu adusese asa ceva cu el de acasa, sigur nu stia nici sa le foloseasca.

    Am așteptat cam două ore să urcăm în elicopter, timp în care nici măcar nu s-a discutat despre un raport sau un risc de avalanșă. Nu s-a discutat nici despre orientarea versanților pe care urma să coborâm, nimic.

    Singura discutie a fost legata de cum sa te apropii in siguranta de elicopter ca sa nu-ti taie rotorul capul. Ceea ce, privind in perspectiva, ma face sa constientizez ca am fost suficient de prost sa fac sporturi extreme cu o firma de transporturi in loc de un ghid montan.