G4Media.ro

Preşedintele Confederaţiei Elveţiene: Părerea noastră este că România trebuia să facă parte…

sursa foto: captura video

Preşedintele Confederaţiei Elveţiene: Părerea noastră este că România trebuia să facă parte din Schengen / Iohannis: Să nu uităm că anul acesta Guvernul a avut câteva reușite notabile în demersul aderării la Schengen / Iohannis îi critică pe austrieci: Pentru Croația au știut să voteze favorabil, pentru noi nu

Preşedintele Confederaţiei Elveţiene, Ignazio Cassis, care a fost primit la Palatul Cotroceni de către președintele Klaus Iohannis, a vorbit despre acordurile bilaterale semnate cu România și interesele comune în domeniul economic și stiințific. Cassis a spus că a discutat cu Iohannis și despre frontierele Schengen.

„Părerea noastră este că România trebuia să facă parte din Schengen. Dar cum noi nu suntem membri UE, nu avem dreptul să votăm” a declarat Ignazio Cassis.

Oficialul elvețian a adăugat că aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen ar constitui un plus pentru securitatea europeană, și nu o pierdere.

Președintele Klaus Iohannis a comentat la rândul său situația României, după ce Austria a respins extinderea Schengen, apreciind că nu va renunța la acest obiectiv, oricât de frustrantă este situația actuală.

„Votul din Consiliul JAI este foarte problematic pentru noi toți din România și trebuie să spun că am fost dezamăgit și supărat după ce am primit rezultatul acestui vot. Această dezamăgire și supărare ține de faptul că de 11 ani ne străduim, negociem și sperăm să intrăm cu drepturi depline în Schengen”, a spus Iohannis.

Totuși, el a subliniat că în decursul anului 2022, s-au făcut demersuri semnificative din partea României pentru a fi acceptată în Schengen, iar Guvernul „câteva reușite notabile”.

„Să nu uităm una din principalele piedici când venea vorba de integrare a fost existența acelui MCV. Am reușit împreună cu guvernul și coaliția să ajungem în punctul în care Comisia Europeană a considerat că s-a finalizat și a fost ridicat. Am reușit prin colaborare intensă să-i convingem pe olandezi să își schimbe opinia fata de România și sa propună în parlament un vot pozitiv pentru țara noastră, chestiune aprobată de Parlamentul Olandei. S-a schimbat tot anul acesta și poziția Suediei. Am negociat, am colaborat și am înlăturat și rezervele Suediei”, a spus Iohannis,

Poziția Austriei s-a schimbat aproape peste noapte, arată președintele României, dat fiind că în 16 noimebrie, când a avut loc la Palatul Parlamentului o întrunire a miniștrilor de Interne, oficialul austriac a semnat favorabil pentru extinderea spațiului Schengen.

„Când a avut loc întrunirea miniștrilor de Interne a fost emisă o declarație din care reieșea că România și Bulgaria sunt binevenite în Schengen, chestiune susținută și semnata și de ministrul de Interne al Austriei. Doua zile mai târziu, același ministru declar în presă că Austria nu poate să admite o lărgire a spațiului Schengen, chestiune care pentru noi a fost greu de înțeles. Ei au tot vehiculat date care nu au coincis cu datele noastre, sau cu datele Frontex”, a spus Iohannis.

Președintele României nu s-a ferit să-i critice pe austrieci, reproșându-le că deși nu au dorit extinderea Schengen, pentru Croația au știut să voteze favorabil

„Austria a susținut că spațiul Schengen nu poate fi extins din pricina migrației ilegale, dar pentru Croația a știut să voteze favorabil, pentru noi nu. Acest mod de a face politică în UE nu poate să fie considerat pozitiv, E clar că migrația reprezintă o problemă dar e la fel de clar că România nu permite o migrație nelegală și nu e cauza unei migratii nelegale, deci România a primit un NU nemeritat. România este foarte activă în combaterea migrației ilegale. De aceea nici romanii n-au înțeles acest refuz. Oamenii sunt supărați, revoltați și pot să-i înțeleg. Dar în politică nu contează dacă ești bucuros sau frustrat, noi suntem aleși să rezolvăm problemele comunității, ale națiunii. Asta voi face în continuare. Acest vor nu mă face să dau înapoi. Personal, rămân conectat la fenomen și sunt hotărât să duc lucrurile mai departe până când România devine membră a Schengen. Joi și vineri vom avea probabil întâlnire în Consiliul European și cu certitudine voi ridica aceasta problemă”. a spus Iohannis.

El arată că un nou vot pentru aderarea României la Spațiul Schengen nu va fi posibil prea curând, doar când se va întruni din nou Consiliu JAI.

„Din datele pe care le avem, e puțin probabil ca în așa puține zile să avea o schimbare de opinie din partea Austriei. Dar nu înseamnă că nu vom mai discuta. Eu voi duce lucrurile mai departe și sunt convins ca vom găsi soluții și pentru această problemă, așa cum am găsit și pentru MCV, și pentru opoziția Suedia, și pentru opoziția Olandei. Pe mine o frustrare de acest tip nu m-a oprit niciodată în a urmări ce este bine pentru comunitatea care m-a ales și de data aceasta este națiunea română și mă voi ocupa total”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Auf Wiedersehen Österreich👋
    Willkommen Switzerland!🤗

  2. Auzi la sobolanul sarlatan de la Cotroceni: „Guvernul a avut câteva reușite notabile în demersul aderării la Schengen ” 😀 😀 😀
    Au avut asa de multe reusite, incat Romania a fost refuzata… 😛

    • Sa-i spuna cineva marionetei de paie numita Iohannis sa-l asculte vorbind in PE pe premierul Croatiei, apoi sa-l puna pe Ciuca sa citeasca un text romaneste si poate pricepe si el ceva, in cazul in care nu face pe …nedumeritul. Are asta un tupeu!

  3. @ Heidi se scrie Schweiz….
    Scheiß Österreich !!!!….