G4Media.ro

Președintele Africii de Sud denunță un „apartheid sanitar”, din cauză că varianta…

Sursa foto: Twitter / Cyril Ramaphosa

Președintele Africii de Sud denunță un „apartheid sanitar”, din cauză că varianta Omicron a fost detectată prima oară în țara sa / Izolarea de restul lumii este un gest „regretabil, injust și contrar științei”

Preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa a denunţat joi, la Abidjan, „orice formă de apartheid sanitar” în lupta împotriva pandemiei de COVID-19, în special a variantei Omicron detectată prima dată în ţara sa, care de atunci este parţial izolată de restul lumii, informează AFP, citată de Agerpres.

„Chiar dacă noi respectăm dreptul fiecărei ţări de a lua măsuri pentru a-şi proteja populaţia, cooperarea mondială şi durabilă de care avem nevoie pentru a pune capăt pandemiei necesită ca noi să fim ghidaţi de ştiinţă”, a declarat Ramaphosa la finalul unei întrevederi cu omologul său din Costa de Fildeş, Alassane Ouattara.

Africa de Sud „se opune cu fermitate oricărei forme de apartheid sanitar în lupta împotriva pandemiei”, a adăugat Ramaphosa.

Preşedintele sud-african a afirmat că este, împreună cu preşedintele Coastei de Fildeş, „îngrijorat că Africa şi restul lumii în curs de dezvoltare continuă să lupte (împotriva pandemiei) având un acces limitat la vaccinuri, atât de necesare pentru a salva vieţi”.

El a apreciat din nou drept „regretabil, injust şi contrar ştiinţei” interdicţia de a călători în Africa de Sud şi în Africa Australă impusă de un număr mare de ţări, îndemnându-le să-şi revizuiască „de urgenţă” poziţia.

Potrivit lui Cyril Ramaphosa, această decizie de a izola ţara lui este „o palmă dată expertizei şi excelenţei africane”, pentru că „propriii noştri cercetători au fost primii care au detectat varianta Omicron”.

Ramaphosa a ţinut să-i mulţumească lui Alassane Ouattara pentru că a dat dovadă de „solidaritate”, permiţând să aibă loc în actualele circumstanţe vizita sa de stat în Coasta de Fildeş, prima a unui preşedinte sud-african după stabilirea de relaţii diplomatice între cele două ţări, în 1992.

„Salut măsurile eficace pe care le-aţi luat pentru a lupta împotriva pandemiei de COVID-19, precum şi angajamentul vostru în favoarea vaccinării”, a declarat la rândul său preşedintele Ouattara. El şi-a exprimat „solidaritatea cu guvernul şi poporul sud-african în această perioadă dificilă, marcată de apariţia noii variante Omicron şi de lipsa de înţelegere pe care am remarcat-o la unele ţări”.

În Africa de Sud, unde a fost identificată prima dată varianta Omicron, săptămâna trecută, şi unde mai puţin de un sfert din populaţie este vaccinată, autorităţile au anunţat în Parlament o răspândire „exponenţială” a virusului. Noua variantă, mult mai contagioasă, este deja dominantă.

Pe continentul african, varianta Omicron a fost semnalată până acum în patru ţări: Africa de Sud, Ghana, Nigeria şi Botswana.

Sursa foto: Twitter / Cyril Ramaphosa

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Omu are perfecta dreptate!!!
    Ce sa faci, cand ai de a face cu isterici!! Ncsf!

  2. Si eu consider ca s-au pripit cei care au inceput sa impuna restrictii dar sunt de inteles pe de o parte, asa a procedat toata lumea de la inceput. De aceea ar fi bine sa existe o conducere unitara, macar la nivelul UE. Sa vedem cum evolueaza

  3. Este regretabil și, poate, injust, dar nu e deloc contrar științei. Nu e cu nimic diferit de a carantina o singură persoană pentru a asigura protecția tuturor celorlalți. S-ar fi făcut așa față de orice țară sau regiune a lumii, nu e doar despre Africa de Sud.

  4. E doar despre Africa de Sud.