G4Media.ro

Președinta Ungariei respinge prin veto la promulgare o lege considerată anti-LGBTQ, propusă…

Sursa foto: Twitter / Katalin Novak

Președinta Ungariei respinge prin veto la promulgare o lege considerată anti-LGBTQ, propusă de premierul Viktor Orbán / Parlamentarii pot trece peste veto-ul preşedintei Novak / Gestul preşedintei constituie o contestare rară a politicii premierului ungar Viktor Orbán

Preşedinta Ungariei Katalin Novak şi-a exercitat dreptul de veto şi a respins la promulgare o lege considerată în general ca fiind discriminatorie faţă de persoanele LGBTQ+, informează News.ro. Ea a retrimis legea la parlament, pe care l-a îndemnat să elimine un paragraf controversat care ar face legală raportarea anonimă către guvern a anumitor cupluri de acelaşi sex. Demersul preşedintei constituie un gest rar de respingere a politicii premierului Viktor Orban, relatează POLITICO.

Parlamentul Ungariei a aprobat la începutul acestei luni o lege care, în teorie, transpune o directivă a UE care protejează avertizorii de integritate, dar care ar face posibilă, totodată, raportarea celor care contestă „rolul recunoscut constituţional al căsătoriei şi al familiei” şi a celor care contestă drepturile copiilor „la o identitate corespunzătoare sexului lor la naştere”.

Acest lucru, a declarat preşedinta Katalin Novak într-o scrisoare adresată Adunării Naţionale, merge dincolo de transpunerea legislaţiei UE, deoarece capitolul controversat „nu întăreşte, ci mai degrabă slăbeşte protecţia valorilor fundamentale”.

Parlamentarii pot trece însă peste veto-ul preşedintei Novak. Dar indiferent care va fi deznodământul, gestul preşedintei constituie o contestare rară a politicii premierului ungar Viktor Orbán, deşi Katalin Novak este considerată un politician apropiat lui, care a deţinut funcţii de conducere în partidul său FIDESZ şi care a fost promovată de Viktor Orban în postul de şef al statului.

De mai bine de un deceniu, Viktor Orbán ia măsuri drastice împotriva drepturilor LGBTQ+ . La un an după ce a venit la putere, în 2010, partidul său a adoptat o nouă Constituţie care interzice căsătoriile între persoane de acelaşi sex. Ulterior, documentul a fost modificat pentru a interzice cuplurilor de acelaşi sex să adopte copii. Acest lucru a pus Budapesta în conflict cu Bruxelles-ul.

Comisia Europeană a acuzat Ungaria în faţa celei mai înalte instanţe juridice a blocului comunitar pentru adoptarea unei legi care, în opinia executivului UE, discriminează persoanele pe baza orientării lor sexuale şi a identităţii de gen. Este vorba de legea „anti-propagandă” prin care Ungaria încearcă să interzică accesul minorilor la conţinutul care „promovează sau prezintă” ceea ce numeşte „divergenţa faţă de identitatea de sine corespunzătoare sexului la naştere, schimbarea de sex sau homosexualitatea”.

Parlamentul European şi Comisia Europeană, alături de peste alte 10 ţări europene, s-au alăturat procesului de la Curtea Europeană de Justiţie împotriva legii maghiare, considerând că legea încalcă normele UE privind piaţa internă, drepturile fundamentale ale persoanelor şi valorile UE.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. dai dovada de multa „inteligenta”

  2. teatru ieftin .. madam fire-rea-de-la-unguri-fost-minstru-al-familiei e doar o alta „dancila a unui draknea”

  3. Ce facusi fa, Andromaca?
    Uite, nu mai este vaca!

  4. Prea accentuată majoritate nu arată bine întotdeauna în discursul public, e bine ca uneori să existe și voci și păreri alternative. Cred că acest rol este atribuit mai recent președintei statului, mai ales că nu are consecințe asupra trendului general. Exemple : Președinta Novak a recunoscut în discursuri publice integritatea teritorială a Ucrainei. Consideră că Rusia declanșat un atac de război împotriva unui stat suveran. A spus recent că „avem nevoie de educatori cu majusculă, care să lase o amprentă pe viață asupra copiilor noștri” în contrast izbitor cu modificările legislative din educație, etc. Aceste declarații seamănă prea mult cu motivul public al întârzierii acordului Ungariei pentru intrarea în Nato a Suediei ( și înainte a Finlandei ) invocând opoziția unor parlamentari fidesz, de parcă acolo nu se votează tot și imediat ce se comandă de sus. Dansul păunului.