G4Media.ro

Presa străină despre summitul UE de la Sibiu: Târguiala pentru funcţiile de…

Sursa Foto: Cătălin Cădan

Presa străină despre summitul UE de la Sibiu: Târguiala pentru funcţiile de top a început/ Despre Sibiu: Este plin de istorie, are o arhitectură impresionantă, străzi pietruite, fermecătoare

Presa internațională a acordat spații largi summit-ului de la Sibiu, unele publicații insistând asupra farmecului orașului din Transilvania.

Euronews a extras ca punct important al summitului de la Sibiu anunţul lui Donald Tusk: pe 28 mai va fi un summit extraordinar al liderilor UE pentru începerea procesului de alegere al noilor şefi ai instituţiilor europene.

Despre declaraţia de la Sibiu, televiziunea de ştiri a remarcat că este formată din principii, nu din angajamente ferme.

Siteul televiziunii acordă interes și orașului gazdă al summitului, citându-l pe președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker: ”Acest oraș simbolizează unitatea noastră, diversitatea, inclusiv diversitatea lingvistică și arată că Europa nu este construită doar în capitale, nu doar la Bruxelles, în special nu doar la Bruxelles de fapt – dar și în orașe și regiuni”.
”Locația aleasă, Sibiu, nu este un accident: este casa celei mai mari comunități germane din România”, mai scriu jurnaliștii.

Deși marile ziare britanice nu s-au arătat foarte interesate de subiect, săptămânalul The Spectator publică pe siteul său un reportaj din și despre Sibiu: ”Vizitați Sibiu, gazda din Transilvania a summitului UE”.

”Acest oraș, compact și cultural, inspiră o imagine specifică la fel de europeană ca oricare dintre orașele similare din UE: este plin de istorie, are o arhitectură impresionantă, străzi pietruite, fermecătoare și piețe înțesate de cafenele și restaurante”.

Articolul mai oferă o mulțime de informații legate de oraș, de istoria sa, de atracțiile turistice, de prețuri și de locurile interesante care pot fi vizitate. De asemenea, reportajul este ilustrat cu fotografii ale orașului, realizate în piețele orașului vechi.

Politico a scris că liderii UE pun accentul pe unitate, dar văd turbulenţe în faţă. Publicaţia a amintit că cele mai mari probleme vor fi legate de alegerea şefilor instituţiilor şi mai ales a preşedintelui Comisiei Europene.

Der Spiegel a fost acid: Târguiala pentru funcţiile de top a început, au scris jurnaliștii germani pe siteul publicației.

Autorul articolului a remarcat faptul că şefii de stat şi de guvern au început deja să se gândească la viitorii şefi ai instituţiilor europene, cu două săptămâni înaintea alegerilor. Der Spiegel mai scrie că desemnarea noului preşedinte al Comisiei va naşte o dispută aprinsă.

„Bătălia pentru liderii comunitari ameninţă să blocheze UE” a titrat, pesimist, corespondentul trimis la Sibiu de cotidianul El Pais. „Cu urnele de vot încă goale, cele 27 de guverne din UE au avut la Sibiu prima ciocnire legată de distribuţia puterii după alegerile din 26 mai. Lupta se anunţă aprigă şi ar putea duce la o blocare a Uniunii, dacă Parlamentul European va fi la fel de fragmentat precum o arată sondajele”, a scris jurnalistul spaniol.

The New York Times citează Reuters și scrie că în ciuda plecării iminente a Marii Britanii din UE, țările europene sunt decise să strângă rândurile pentru a deveni o putere mondială mai mare, care să trateze de la egal la egal cu China și SUA, după ani întregi de diviziuni interne.

De asemenea sunt citați liderii europeni și este analizată situația din perspectiva Brexitului.

The Washingon Post își bazează articolul pe o relatare a Associated Press și începe cu întâlnirea dintre Donald Tusk și Helmuth Duckadam. ”Nu toată lumea vine cu mănuși la un summit european, dar președintele Consiliului European Donald Tusk nu a putut rezista. Cel puțin, nu erau mănuși de box” au scris aceștia despre momentul în care fostul portar al Stelei București i-a oferit lui Tusk o pereche de mănuși. În continuarea articolului, jurnaliștii se ocupă pe larg de agenda întâlnirii, inclusiv de relațiile cu Turcia.

Agenția rusă de știri TASS a scris că Declarația de la Sibiu lasă viitorul UE în ceață, în ciuda a ceea ce și-a propus, adică să deschidă un nou capitol pentru uniune fără Marea Britanie.

„Promisiunile Europei sună a vorbe goale din cauza eșecurilor din trecut” este titlul articolului publicat de Bloomberg, imediat după ce a fost făcut public conținutul Declarației de la Sibiu. „În așa-numita declarație de la Sibiu, botezată după numele orașului transilvănean, unde s-au întâlnit liderii UE, aceștia au promis să protejeze ‘democrația și statul de drept, însă nu este clar dacă toți au aceeași înțelegere a conceptelor.

Polonia, Ungaria și România sunt acuzate că subminează standardele democratice, în timp ce obstacolele politice întâlnite în procesele de sancționare înseamnă că, până acum, celelalte state membre nu au reușit să se impună pentru a le pune la punct”, scrie publicația.

Sursa Foto: Cătălin Cădan

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Lasa, mai Bloomberg, si tu, obsesia lui trump – e bine pentru America, atunci cand UE e fragmentata! Eu stiu ca asa va place sa credeti, insa ce sa vezi, ghinion, UE se reinventeaza si gaseste resurse sa mearga mai departe, ceea ce nu putem spune despre voi in epoca trump! Iar referitor la brexit, pana una, alta, UK participa la alegerile europarlamentare, UE se pregateste de epoca post-brexit, pentru ca e pragmatica, insa UK continua sa nu stie foarte exact ce are de gand sa faca, asa incat viitorul este deschis inclusiv renuntarii la brexit.

  2. Nu știu dacă ați observat,eu am cam fost cu ochii pe el(mde,am o socoteală cu nemernicul,a vorbit în 2017 niște tâmpenii în orașul meu,Oradea),dar în afara austriacului,niciun alt lider UE nu i-a dat vreo atenție.

  3. Deocamdată la Sibiu s-au tatonat.
    Lupta pentru putere continua!
    După alegerea conducătorilor datele se vor schimba.
    Si alegerile europarlamentare vor avea efecte.
    Declarația de principii de la Sibiu va ramane o frumoasa amintire.

  4. Strazi pietruite doar pe ulița domnului Iohannis. Gara din Turnu Rosu este arhitectura si istorie lasata in ruina.