G4Media.ro

Presa grecească: Economiile din Europa de Est sunt afectate de inflație și…

Sursa foto: Infogram

Presa grecească: Economiile din Europa de Est sunt afectate de inflație și de costul crescut al vieții. România, o excepție

Economiile din estul Uniunii Europene au înregistrat o încetinire în trimestrul al treilea al anului, principalii „vinovați” fiind inflația, creșterea costurilor la energie și înăsprirea politicii monetare de către băncile centrale, scrie Naftemporiki, citată de Rador.

Produsul intern brut al Poloniei, cea mai mare economie a regiunii, a crescut cu 3,5% în perioada iulie-septembrie, față de 5,5% în trimestrul precedent, potrivit unor date publicate marți. Producția în România și Ungaria a scăzut la 4% de la 5,1% și, respectiv, 6,5%.

Pe măsură ce zona euro se scufundă în recesiune, Europa de Est este tot mai afectată de o inflație cu două cifre, ceea ce a determinat băncile centrale să declanșeze o serie rapidă de majorări ale ratelor dobânzilor, începând cu anul trecut. Criza costului vieții din Polonia, o secetă severă în România și Ungaria, cea din urmă confruntându-se și cu o criză bugetară, au înrăutățit situația.
Aceste trei țări, împreună cu Republica Cehă, sunt puternic dependente de comerțul cu blocul celor 19 state din zona euro, unde economia se contractă și va continua să se contracte în primul trimestru al anului 2023, după cum o arată, de altfel, și prognozele Comisiei Europene.

Ungaria, unde guvernul se confruntă cu crize multiple și plafonează prețurile unor alimente de bază pentru a ține sub control scumpirile, se confruntă acum cu perspectiva a două scăderi trimestriale consecutive a producției economice. În Cehia, Ministerul de Finanțe a declarat că probabil economia a intrat deja într-o recesiune ușoară, după ce s-a contractat în trimestrul al treilea pentru prima dată în ultimul an și jumătate.

O campanie de majorări ale ratei dobânzii a dus la o prăbușire a cererii de credite ipotecare în Polonia. Banca centrală a amânat săptămâna trecută modificarea costurilor de împrumut pentru o ședință următoare, chiar dacă inflația a accelerat cu cel mai rapid ritm din ultimii 26 de ani.

Guvernatorul băncii centrale din Cehia, Ales Michl, a cerut luni limitarea creșterii salariilor și a îndemnat guvernul să se angajeze în direcția unor cheltuieli bugetare mai austere, după ce a evitat o creștere suplimentară a ratelor dobânzilor la ultimele trei ședințe.

Dar există și surprize. România a evitat o contracție trimestrială și a înregistrat o creștere de 1,3% în trimestrul al treilea, atenuând îngrijorările legate de o contracție iminentă. Guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, se așteaptă ca cererea internă, combinată cu o mai bună absorbție a fondurilor UE anul viitor, să sprijine economia și să ajute la evitarea unei recesiuni tehnice.
În ciuda mediului sumbru, economia României este alimentată de un consum „serios” — care se vede și din „traficul intens pretutindeni”, a declarat Isărescu, luni, la o conferință la București.

Sursa: Bloomberg / Naftemporiki/ Traducerea: Carolina Ciulu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Sigur ,din tigrii exaltaților politicieni români am devenit acum excepția vieții….dar hai să mulțumim „partidului” pentru aceste merite economice bizare, extrase din capul scribilor ins-iști la comandă…bleahhh

    • În România statul falsifica datele. Uitati-va cum arata Ungaria și cum atâta România. Si nu mai este nevoie de cifre mincinoase.

  2. Se rezolva orice din pix!

  3. Deci un articol Nou cā RO e mai tare decât HU!!!😅😅😅😅
    Oricum , astept alte 4-5 articole azi despre HU, cat e nasol acolo. Citata de Rador:)))))

  4. am invatat de la fratii greci cum sa dea bine datele economice 😉
    si nici nu avem nevoie de Goldman Sachs, PSD+PNL=genius

  5. Presa greceasca crede minciunile Guvernatorului Isarescu si ale iNS??!!!

  6. Crestere economica..adevarata..nu sunt minciuni!
    Fara doar si poate..!
    Doar ca ..cei ce conduc sunt si ei nedumeriti!?
    Cum de s-a intamplat asta?
    Poate vreunul sa spuna cateva decizii luate, care au dus la crestere!?
    Deciziile luate..tocmai..ca au mai stricat..putea fi mai bine cu ..1..2.procente!
    Au muncit astia cu araturile..cu camioanele, cu IT-ul..cei ce trimit cu osardie bani acasa pentru copii , familii..etc..Dl Ciuca..sa zica..uite de ce crestem..pt ca:
    1.
    2.
    3.
    ..etc..Dar nici ei nu stiu de ce e crestere!?

  7. poate ca e consumul mai mare decat cel estimat pentru ca piata include fluxuri nefiscalizate 🙂 PIB-ul real e mai mare decat cel care reiese din statistici, exista mai multe resurse pentru consum decat s-a estimat si astfel nu apare recesiunea tehnica prognozata.