G4Media.ro

Presa germană: Și dacă redeschiderea franceză este un model pentru Europa?

Sursa foto: Pixabay.com

Presa germană: Și dacă redeschiderea franceză este un model pentru Europa?

Cu zone roșii și zone verzi, planul francez de ieşire din izolare ar putea inspira alte țări europene, scrie cotidianul german „Süddeutsche Zeitung”, care a intervievat cercetătorii din spatele modelului. De asemenea, ar putea duce la crearea unei rețele de „zone verzi” care să ajute sectorul turistic.

Joi, 7 mai, guvernul francez și-a prezentat harta de redeschidere a ţării, cu departamente colorate în verde și departamente în roșu. Zonele în care situația virală este mai tensionată decât în altele, necesitând menținerea anumitor restricții, cum ar fi parcurile, grădinile și colegiile închise. Această hartă se bazează pe o idee imaginată cu câteva săptămâni în urmă de către doi economiști, Miquel Oliu-Barton, profesor de matematică la Universitatea Paris-Dauphine, și Bary Pradelski, profesor de economie la CNRS din Grenoble, relatează „Süddeutsche Zeitung”. Acest „sistem care distinge diferitele zone afectate ar putea arăta calea de urmat pentru Europa”, afirmă cotidianul german.

„Ideea lor de pornire a fost simplă: o regiune este împărțită în zone. Când virusul este sub control, zona este marcată în verde, în timp ce în zonele roșii, riscul de infecție rămâne ridicat. În zonele verzi, restricțiile pot fi relaxate, în zonele roșii, persistă. […] Treptat, tot mai multe zone ar trebui să devină verzi, permițând o mai mare libertate de mișcare”.

„Avantajul acestei abordări este că cel puțin în anumite zone, viața poate continua fără nicio restricție”, explică SZ și că se au în vedere „condițiile locale pentru adaptarea măsurilor de luptă împotriva coronavirusului”. Pe scurt, un model pentru strategia actuală de redeschidere din Franța. Dar ziarul nuanţează, afirmând că propunerea celor doi economiști s-a bazat pe „zone mai mici, între 5.000 și 100.000 de locuitori fiecare”. Dar ideea principală este că definirea zonelor este „fezabilă din punct de vedere politic”, explică ziarului german profesorul Bary Pradelski. „La urma urmei, țara trebuie împărțită în zone care au un sens economic și care sunt acceptabile din punct de vedere social”.

Pentru Germania, landurile (statele federale) ar fi o opțiune evidentă de zonare, potrivit lui Pradelski, dar „ar fi și mai bine să ne bazăm pe raioane mai mici”. Acest lucru ar permite mai bine luarea în considerare a situației locale, deși, după acordul încheiat în urmă cu câteva zile, Merkel le-a dat mână liberă conducătorilor landurilor pentru ieşirea din izolare.Cei doi cercetători merg chiar mai departe. Ei propun să creeze o rețea între zonele verzi ale fiecărei țări care să permită călătoriile dintr-un stat într-altul pentru a ajuta sectorul turistic în timpul crizei. Desigur, recunoaște Brady Pradelski, „organismele de control ar fi necesare”pentru a verifica situația virală a fiecărei zone, dar acest lucru ar putea aduce beneficii diferitelor regiuni. Cei doi economiști au semnat și un articol pe această temă publicat în cotidianul spaniol „El Mundo”.

Traducerea: Rodezia Costea (Rador)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Am una si mai buna pt nempti: impartirea populatiei si construirea unor cartiere speciale pentru “sanatosi” si “bolnavi”… Francejii intre timp vor canta la acordeon si vor speria virusul chinezesc!

    • Un experiment interesant si acceptat de mai toata lumea care intelege modelul de functionare al unei pandemii . Ca de obicei vor exista si contestatarii de serviciu . Natarai ai planetei Pamint

    • Imbecil…