G4Media.ro

Presa germană: „Înțelegere tacită” în cadrul NATO de a nu furniza Ucrainei…

Sursa foto: Twitter / NATO eFP Battlegroup Lithuania

Presa germană: „Înțelegere tacită” în cadrul NATO de a nu furniza Ucrainei tancuri occidentale moderne pentru a evita ca Rusia să considere că Alianța se implică activ în război

Între ţările membre NATO ar exista o ‘înţelegere tacită’ de a nu furniza tancuri moderne de fabricaţie occidentală Ucrainei pentru a evita ca Rusia să considere aceasta drept o ‘provocare’ sau o intervenţie activă într-un război care se duce în afara perimetrului de responsabilitate al Alianţei Nord-Atlantice, a transmis postul public de televiziune german ARD, citat joi de EFE, preluată de Agerpres.

Ţările membre NATO au convenit într-o manieră informală să nu furnizeze anumite tipuri de armament Ucrainei în cadrul invaziei ruse pentru a reduce pe cât posibil riscul unei confruntări între blocul nord-atlantic şi Moscova, au confirmat miercuri seara pentru DPA surse din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

ARD, care citează surse din cadrul Partidului Social-Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz, menţionează, la rândul său, că ar fi vorba de un acord informal care nu este transpus în vreo rezoluţie.

Guvernul lui Scholz a aprobat cu câteva săptămâni în urmă trimiterea de tancuri Gepard în Ucraina, după tensiuni puternice cu Kievul, care cere de la Berlin un angajament mai mare în domeniul apărării sale.

Paralel cu autorizarea acestor importuri, ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a anunţat că alte livrări de tancuri vor fi realizate în cadrul unor proceduri de schimb cu alte ţări NATO – acestea furnizează Ucrainei echipamente de producţie sovietică, iar Germania umple golurile respective din stocurile sale de armament.

În pofida acestor angajamente, astfel de livrări încă nu s-au materializat, ceea ce a suscitat critici acerbe din partea opoziţiei conservatoare faţă de coaliţia tripartită a lui Scholz între social-democraţi, verzi şi liberali.

În practică, până în prezent, Ucraina nu a primit tancuri ofensive de la NATO, remarcă televiziunea publică germană, ceea ce ar întări argumentul existenţei unei înţelegeri tacite între membrii săi pentru a evita ceea ce Moscova ar putea interpreta drept o intervenţie a Alianţei în războiul din Ucraina.

Până în prezent, membrii NATO au respectat acest acord informal, conform unor surse diplomatice, citate de DPA, de teama că în cazul unor represalii din partea Rusiei, membrii alianţei nu ar oferi un sprijin total.

Acesta ar fi motivul pentru care Polonia a ezitat în luna martie să trimită avioane de luptă MiG-29 Ucrainei. Până acum, membrii NATO s-au abţinut să furnizeze Kievului tancuri şi avioane de luptă occidentale, notează DPA.

Comandantul Suprem al Forţelor Aliate în Europa şi Comandant al Forţelor SUA în Europa, generalul Tod D. Wolters afirmase atunci, pe baza evaluării informaţiilor furnizate de serviciile secrete, că „transferul de avioane MiG-29 Ucrainei ar putea fi confundat cu o escaladare şi ar putea antrena o escaladare între Rusia şi NATO … producând un scenariu cu risc ridicat”.

Un purtător de cuvânt al NATO a refuzat să comenteze pentru DPA informaţiile despre o astfel de înţelegere, afirmând că orice decizie de a furniza arme trebuie să fie luată de fiecare stat membru în parte.

Multe ţări est-europene au furnizat Ucrainei echipamente şi arme din epoca sovietică de când a început invazia rusă.

Discuţia despre furnizarea de vehicule blindate intervine pe fondul solicitărilor repetate ale Ucrainei de a primi un sprijin mai puternic pentru apărare, potrivit cererilor lansate de preşedintele Volodimir Zelenski şi de ministrul său de externe, Dmitro Kuleba, în discursurile lor la Forumul economic de la Davos.

De fapt, polemica s-a iscat după ce secretarul de stat german pentru apărare Siemtje Moeller a declarat duminica trecută canalului ZDF că în cadrul NATO s-a convenit să nu se furnizeze Ucrainei niciun vehicul de infanterie sau tanc occidental.

Guvernul german condus de cancelarul Olaf Scholz se află sub presiunea opoziţiei cu privire la furnizarea de arme Ucrainei, cu numeroase critici că livrările de armament greu ar fi insuficiente.

Parlamentari din SPD au confirmat miercuri, pentru DPA, existenţa respectivului acord informal.

„Comisia de Apărare a fost pe deplin informată despre acest lucru la mijlocul lunii mai”, a declarat purtătorul de cuvânt al grupului parlamentar SPD, Wolfgang Hellmich, pentru DPA.

Hellmich a ţinut să sublinieze că NATO nu a luat nicio decizie oficială, deoarece Alianţa Nord-Atlantică în sine nu furnizează arme, ci statele membre o fac în mod individual.

Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba a declarat miercuri la Davos că NATO ca instituţie nu face literalmente nimic pentru a sprijini Ucraina în războiul declanşat de Rusia împotriva sa, potrivit Interfax-Ukraina.

„Punctul meu de vedere este foarte simplu: vedem aliaţi care ajută Ucraina. Vedem un grup de aliaţi NATO care ne ajută. Dar la începutul războiului, poporul Ucrainei credea că NATO este o forţă puternică, iar UE nu putea decât să-şi exprime diferite niveluri de îngrijorare. Dar războiul este întotdeauna un test care înlătură măştile şi toţi am văzut feţele reale. Am văzut decizii revoluţionare luate de UE pe care ea însăşi nu se aştepta să le ia şi vedem NATO ca pe o alianţă, o instituţie care stă deoparte şi nu face literalmente nimic. Spun asta cu regret”, a declarat Dmitro Kuleba.

Sursa foto: Twitter / NATO eFP Battlegroup Lithuania

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

38 comentarii

  1. NATO se tot ascunde dupa deget dar adevarul e ca WW3 a inceput

  2. tu ai impresia ca Germania, Anglia, SUA sau altii risca sa dea pe mana ucrainienilor o bomba nucleara si sa ajunga tarile lor tinta pt rusia???

    inseamna ca traiesti in ceva univers paralel. le-au dat numai vechituri

  3. Tov’ Guritovici, mai baga carbuni, ca inca nu bodoganesti destul romaneasca, ca sa te dai roman 😀

  4. De ce tancuri ? Le-au trimis „biciclete de razboi” si urmeaza in viitorul apropiat trotinetele. Amerlocii se tin de glume.

  5. Hegemonul american a salvat Europa de doua ori (inclusiv pe sovieticii rupți în cwur) împotriva unor invazii fasciste. E posibil sa fie nevoie și a 3-a oară să intervină împotriva fascismului sovietic ,deci sunt extrem de bineveniți in Europa. Tu du-te și suge-wo unui sovietic pe câteva ruble,că pentru lătrat tâmpenii pe net vi se taie finanțarea.
    In alta ordine de idei daca Ucraina voia să devină sluga putinista,sau cum zici tu sa revină la patria mamă,nu folosea armele pe care le-a primit de la lumea civilizata sa se apere,ci îi primea pe sovietici cu flori.

    • Aruna,nu mai repeta mesajele primite via Kremlin. Sovieticii in ww2 erau distrusi,cu germanii la 100 de Km de Moscova. Norocul lor a fost ca Hitler era la fel de nebun ca Putin,si nu a trimis echipamente de iarna pentru ca el hotarase ca invinge sovieticii pana in octombrie. Asta le-a dat timp americanilor sa ii inarmeze si sa ii antreneze pe mujicii analfabeti. Daca citesti istoria coafata de propaganda sovietica,renunta, e 90% fictiune pentru spalatii pe creier.Sovieticii au castigat un singur razboi,cel de „eliberare” a Europei Centrale si de Est care in cea mai mare parte a fost jefuirea,uciderea,violarea popoarelor „eliberate”,cam unde exceleaza si acum. De aia ii si „iubesc” atat de tare Polonezii,Slovacii,Cehii…

  6. Patria mama care își sclavete poporul, Dr. 💩, postacul ruZnac!

  7. DrNo are dreptate. La cat de instabili psihic sunt ukrainienii, maine poimaine te trezesti ca intorc armele, aducandu-si aminte de fratia ruso-ukrainiana. Ar fi haiul pe pamant. Mai stim noi niste cazuri.

    • Trolii Putinisti rupți de foame continua cu mesajele penibile. Acum ne amenință cu pericolul ucrainean care nu exista pentru că armele lor provin din Europa și SUA. Pericolul e pentru voi sclavi putinisti’ cu cât avansează ucrainienii înarmați de lumea civilizata spre est,cu atât se apropie ziua fatidica în care veți merge la lucru sau la cerșit. Instinctul îmi zice că veți alege cerșitul în vestul decadent,deoarece o zi de munca in regim necalificat(asta va e calificarea) va poate ucide. Doamne ajuta!

  8. E bine ca Rusia dicteaza politica NATO (ca altfel cum sa interpretez), va dati seama ce s-ar putea intimpla daca ar considera Rusia ca NATO se implica in razboi?
    I-ar creste lui Cracanel tensiunea si nu e bine c-are (cica) sanatatea subreda saracu’.
    Ai draqu ligai putinisti!

  9. Domnu’, va inteleg supararea, actorasul il tot vorbeste de rau pe proprietarul curului divinizat de buzele dumneavoastra.
    Asa ceva clar nu se poate ierta.

  10. Ce nu pot pricepe redușii plătiți în „valoroasele” ruble,este că ucrainienii spre deosebire de putinstanezi nu sunt sclavi alocați unei persoane. Zelenski,e doar președinte (nu țar paranoic),exista un parlament și o conducere militară care ia deciziile.
    Cât despre victorii… Putin va rămâne în istorie că ne.bunul care și-a distrus tara,și-a transformat cetățenii în sclavi ai Chinei,și și-a pulverizat propria armata pentru a ocupa pentru câteva luni câteva grămezi de moloz de pe teritoriu ucrainean.Genial,nebunu’….

  11. @mihai: bombele alea nucleare sunt la rusi, nu la nemti, englezi sau americani.

  12. Repede ai sarit trolule sa dai o l.i.m.b.a in f.u.n.d.u.l NATO !
    – NATO, per ansamblu, da dovada de o lasitate gretoasa.
    – Tari curajoase sunt Polonia, Danemarca Marea Britanie. Inca 2-3 tari ajuta putin.
    – Multe au pantalonii in vine, printre care si Romania, isi exprima ingrijorarea.
    – Cateva, ungaria, austria, franta (Micron vrea ca Putler „sa nu fie umilit”!), sunt pro Rusia.
    – Daca Biden nu era un mos b.a.s.i.nos, trebuia sa trimita NATO sa faca o „operatiune militara speciala” de derusificare a Ucrainei. Oricum e mai bine decat cu Trump, care l-ar fi ajutat pe Putin sa cucereasca estul Europei.

  13. Aruna,trompeta alimentata cu copeici,de la foame iti vin ideile astea? Unde sa mearga Zelenski? La mausoleul lui Putin de la Kremlin?

  14. Statele Unite deja a vorbit clar dar lumea nu aude. Nu este vorba ca Ucraina sa câștige ci Rusia sa iasă slăbit din aceasta confruntare. Asa spunea George Friedman în 2015 puțin după Maidan. Ucraina o sa fie sacrificat dacă vor sa fie eroi sunt ajutați. Dar nu o sa termina bine nici pt Rusia nici pt Ucraina și…. nici pt Europa.. Sper sa nu am dreptate dar…

    • Ok,Europa nu iese bine in niciuna dintre variante. Dar nu e chiar greu de inteles ca o victorie fara opozitie a sovieticilor in Ucraina aducea si in Europa ororile din Ucraina. Deci preferam preturi mai mari pentru energie platite pentru americani care ne asigura si securitatea decat preturi mai mici care finanteaza statul terorist sovietic.
      Cat despre Ucrainieni,au ales sa isi apere tara (de neinteles pentru „patriotii” romani care aplauda la ambasada Rusiei),iar lumea civilizata ii ajuta cu arme. Puteau face si mai mult,dar puteau face si mult mai putin.

    • Preturile mari la energie ii finanțează tot pe rusi, ca de acolo cumpăra Europa.

    • Da mai postacel ,Europa INCA plătește energie în Soviete,dar acum primesc 1 miliard pe zi ,fata de 10 miliarde înainte de sancțiuni,de aia ofertează pensionari să moară prin Ucraina pe 500 de euro pe lună,de bine ce o duc. Sunt gata,sclavii Chinei scrie pe ei,iar pe voi : sclavi în vestul decadent,chinezii premiază competenta(foarte occidental) iar analfabeții nu pot fi plătiți mai mult decât salahorii din Beijing(70 de dolari pe lună).

    • Toți trollii ruși au chiulit de la școala? Evident,daca ar ști ceva istorie nu ar mai fi trolli ruși. E adevărat SUA care e cea mai mare putere militara, și pe care rachetele nucleare sovietice îi lasă reci pentru că le vor detona înainte să părăsească Rusia preistorica (nasol pentru România și Bulgaria,dar asta ne-a fost norocul să trăim langa neandertalieni),dar cel puțin te poți baza pe ei. Au debarcat în Normandia,și în același timp au înarmat sovieticii care plecau la lupta cu muschete ,și au învins cea mai mare amenințare a secolului 20. Acum când „cea mai mare ” amenințare a secolului 21(care și-a cheltuit 80% din resursele militare ) contra unui stat non nuclear se umflă în pene,știm cu siguranță că vor rezolva problema. Și nici nu au nevoie de soldați,câteva zeci de mii de drone pilotate de „trotinetisti lqbtq .. din SUA vor rezolva problema preistoricilor cuT72 și Suhoi… În câteva secunde. Nu vreau sa se ajungă aici ,că poate lansează diliul niste nukes,dar daca se întâmplă ,noi est europenii vom muri știind că vestul a supraviețuit(și pe acolo sunt câteva milioane de români) iar sovieticii vor fi o mare pădure roșie.

  15. Acum e târziu.. De dat înapoi – după ce ai dat în Fiară!.. Bașca lovind-o și cu un băț – în loc să-i fi făcut gaură în piept, cât malul !.. Acum, ea – Fiara, nu va înțelege altceva, decât că ți-e frică.

    Occidentul a lucrat constant, fără nicio abatere de la linia: „lipsă de pricepere, lipsă de înțelepciune”!

    Or nu așa, trebuia „lucrat” cu Fiara – zgândărită cu bățul … ci ori lovită fulgerător, de moarte .. ori, trebuia luată „blând”.. Momită „cu momeala ăia”, la care avea ea slăbiciune; după acea momeală, după care-i curgeau balele..
    Altminteri – fiara a înțeles ‘frica’ atacatorului..

    Așa se întâmplă .. în Junglă!
    Deci stați liniștiți, nu este nicidecum vreo aluzie, la Lumea în care trăim – nu vă panicați cu replici !…

  16. Cracanatul nu a declarat razboi si nu a atacat o tara NATO sau UE. Ci o tara la fel de corupta, extremista si esuata, cu un regim chiar mai antidemocratic decat cel din Moscova. Care nu are ce cauta in structurile euroatlantice.
    Care e problema voastra waxerilor, nu va mai ajunge centul/postare? De ce nu va angajati drag queen sa faceti entertainment in transee? Nu va tin izmenele decat in biroul caldut?

  17. NU va fi pace. Tu nu citești tezele putiniste, a spus clar că destrămarea Uniunii Sovietice e una din cele mai mari tragedii ale secolului. Unde ai văzut tu un mafiot care să se oprească din crime? Care să zică: „gata, am făcut un milion de dolari din taxe de protecție, de acum mă opresc”? De îndată ce Putin va lua Ucraina, urmează celelalte: Georgia, Moldova și aducerea în stadiul de vasal al fostelor republici din pactul de la Varsovia: Romania, Polonia, țările baltice… Unele subjugate cu tancurile, altele cu propaganda — singura diferență fiind că ideologia comunistă va fi înlocuită cu banii și „afacerile” oligarhilor ruși.

  18. Dar de ce sa iti bati capul cu dr. No? Este doar un comunist prafuit, un mos inapt care in loc sa isi vada de pensia face pe interesantul. Omului ii plac rusii, aia e.

  19. Ia să notăm câteva asemănări cu situația Georgiei și să vedem dacă e.le v.or. merge mai departe: în 2008, Georgiei i se sugerează că va fi membră NATO. În același an , tot din cauz.a unor republici separatiste, izbucnește_ un război ( scurt, ce-i drept). Georgia e înfrântă, dar NU ocupată.de Rusia. Președintele de atunci, Sakasvili, dă vina pe NATO, care l -ar fi amăgit( ulterior, în interviuri în presa din Vest). . Osetia și Abhazia rămân cu statutul lor , republici pro-ruse. Văzând ce spune ministrul ucrainean, devine tot mai clar cum istoria se repetă. Semnalele ( de câteva zile încoace) ale abandonului sunt tot mai străvezii și mai dese. Om muri și-om vedea, vorba unui clasic care nu mai e în viață… interesant va fi dacă Zele va avea soarta lui Sakasvili.

  20. Teoria NATO prevede menținerea unui „echilibru” în înarmarea Ucrainei, evitarea escaladării și, lucru important, menținerea conflictului pe teritoriul ucrainean.
    Însă toate acestea bazându-se pe mult trâmbițatele sancțiuni a căror eficacitate, iată,sunt neașteptat de scăzute.
    Atitudinea duplicitară a unor state NATO+UE
    duce automat la prelungirea nejustificată a conflictului precum și la apariția unor tensiuni
    interne NATO+UE. Pericolul bolșevic trebuie eliminat indiferent de costuri. Și asta cât mai rapid deoarece la orizont se profilează cel chinez. Trebuie „pus piciorul în prag”. Sănătate.

  21. Nemții sunt niște lași, rușine. Scholz = Chamberlain

  22. De ce vă grăbiți ca fata-mare la…?! SwitchBlade-urile abia au sosit, iar dintr-un moment intr-altul tre’ să sosească și celelalte „jucării” intens testate in Los Alamos…

  23. Murdarule,
    Dar Iugoslavia, Kuweit erau țări NATO ? Atunci NATO nu a avut o problemă să intervină, pe motiv de genocid.
    Argumentele tale nu țin. Probabil vaccinul ți-a distrus creierul. Sau Covid-ul.

  24. Ruskii mir se face cu tancul, cu furtisagul si cu violul deci nu e pace. Nu are cum sa fie pace cu orci, decat in momentul in care sunt de-na-zi-fi-cati.

  25. COURVA NATOOOO, AHA, ACTORUL E LĂSAT FĂRĂ ROL, E NAȘPA PT ZELENSKI, E ACTORUL PRINCIPAL, ACUM ASTA ESTE, A CREZUT CĂ NATOOOO, E PRIETENIA LUI ETERNĂ, GATA ACUM A SIMȚIT CE ÎNSEAMNĂ ALIANȚA N. ATLANTICĂ.

  26. Abea astept ca Romanistanul sa se intoarca la mama Rusie unde ne este locul , m-am saturat de democratia Valaho-olteneasca

  27. De ce jignesc oamenii?
    Viață

    De unde vine nevoia de a jigni? De ce unele persoane simt să jignească prin vorbe adresate direct sau ironii?

    Uite de ce: Oamenii care jignesc, sunt frustrați, în tot sensul cuvântului. Unul din tipare ar fi acei oameni care fac orice pentru a fi în rând cu lumea, confundă iubirea de sine cu grija exacerbată de corpul fizic prin fel de fel de intervenții, au ca scop un tipar comportamental universal, mai exact, ce face vecinul fac și eu, vor să își întrețină o imagine ”impecabilă” în societate, iar rolul de victimă li se potrivește perfect. În continuarea descrierii portretului, voi adăuga faptul că ei nu au identitate proprie. Își ghidează viața după ideile, acțiunile, sfaturile, altora, apropiați sau mai puțin.

    Paradoxul e că unii chiar adoptă stilul de personalitate al celui jignit, judecat, pentru că asta le aduce plus valoare aparent. Le place ceea ce văd, dar pentru că ei nu au încredere în propriile forțe și pentru că au invidie față de celălalt, mai bine spus: ”ăla uite ce face, eu nu am reușit așa ceva”, judecă la suprafață dar copie cu bună știință.

    De unde vine frustrarea?

    Din copilărie, acolo de unde au preluat de la părinți programele mentale și modele de atitudini. Ei nu știu asta, ei consideră că așa e natural, dacă mama a judecat, hop și eu.

    Când sunteți jigniți de cineva, fie prin ironii, comentarii, acțiuni, cel mai ok e să nu răspundeți cu aceeași atitudine, întrucât veți menține în câmpuri o energie joasă, emoții negative și toate acestea se răsfrâng asupra corpului fizic. Indiferența e cea mai bună alegere pentru un om matur ce se iubește. Desigur și întreruperea relației, când te iubești pe tine, nu mai ai nevoie de critici în viața ta de la persoane ce îndeplinesc roluri de ”bază”, sau prietenii false.

    Este dificil să gestionăm uneori așa zise micile atacuri, însă putem să alegem mereu varianta de sănătate optimă pentru noi. Cu siguranță există un adevăr spiritual, pentru care o persoană ajunge în realitatea noastră și ne jigneste, bârfește, etc, dar o să dezbat în altă postare specială legată de zona spiritualității.

    Așadar, ce ne poate face să nu reacționăm la atacurile acestor indivizi, este să înțelegem că ei cândva, au fost copii ca noi, fără judecăți, fără etichete, fără emoții distructive. Au avut părinți care au avut grijă să le inducă această atitudine prin diferitele evenimente din viață. Putem alege noi, non judecata, indiferența, îndepărtarea, liniștea, iertarea.

    Ce se întâmplă mai departe… noi sigur ne alegem cu sănătate radiantă și înțelepciune?