G4Media.ro

Presa bulgărească: România a construit cu SMS-uri un spital de oncologie pentru…

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Presa bulgărească: România a construit cu SMS-uri un spital de oncologie pentru copii și este gata să își împărtășească experiența Bulgariei

România va avea un spital de oncologie pentru copii din toamna anului 2023. Acesta va avea 9 etaje, 187 de paturi și 5 săli de operație pe o suprafață de 12.000 mp. Unitatea medicală este prima din țară construită în întregime din donații. 350.000 de persoane fizice și 7.000 de companii îmbrățișează cauza Asociației “Dăruiește Viața” și împreună reușesc să strângă 43 de milioane de euro în 10 ani. Chiar și grupul Metallica este implicat în campania de donații de mare amploare, relatează agenția de presă bulgărească BTA, citată de Rador.

În spatele proiectului, care este adesea numit „Spitalul Speranței” în România, se află Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu – fondatoare ale Asociației „Dăruiește viața”. Provocate de povestea lui Dragoș, în vârstă de 17 ani, bolnav de leucemie, mânate de dorința de a ajuta, cele două femei au început să caute tot felul de modalități pentru a strânge fonduri.

„Așa am aflat despre o reducere fiscală, prin care companiile pot da 20% din impozitul pe profit pe un anumit proiect unui ONG. Am început să convingem oamenii că acesta există. A fost atât de „cool”, încât oamenii nu au crezut că există cu adevărat”, împărtășesc Oana și Carmen într-un interviu pentru Agenția bulgară BTA.

Prima persoană care îi susține este un vechi client al Oanei. Acesta donează 10.000 de euro. Până în decembrie 2009, fondurile colectate se ridicau deja de 100.000 de euro. În 2010, cu ajutorul unei agenții de creație, Oana și Carmen au realizat o campanie de amploare pentru companii și persoane fizice. Reușesc să strângă 1 milion și 100 de mii de euro în patru luni. Nu există însă sprijin din partea statului român.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

„Au fost momente în care chiar a pus piedici. La început a fost greu, cu birocrația și cu autorizația de construire și tot ce înseamnă documentație de la statul român. Problema statului român nu sunt banii cu care să se construiască spitale, ci că planurile, intențiile sale nu trec de pe hârtie la acțiune”, spun Oana și Carmen. Ele au avut recent discuții cu Ministerul Sănătății, precum și cu premierul Nicolae Ciucă și au primit o promisiune de sprijin.

„În primul rând, am dori să ni se permită să ajutăm, să îmbunătățim lucrurile. Asta ne și propunem. Să construim un spital, un alt tip de servicii de sănătate, management. România are nevoie de o schimbare în sistemul său de sănătate. Probabil o nevoie pe care o aveți și voi în Bulgaria”, au comentat fondatoarele Asociației „Dăruiește viața”. Ele sunt gata să ajute Bulgaria cu cunoștințe și experiență pentru a construi un spital pentru copii.

„Dacă există un ONG în Bulgaria care se poate oferi să facă ceea ce am făcut noi aici, cu siguranță putem împărtăși experiență. Probabil că statul bulgar ar trebui să apeleze la consultanți din străinătate. Le putem oferi recomandări”, spun ferm Oana și Carmen.

Spitalul de Oncologie pentru Copii va fi primul din România în care un copil bolnav de cancer va avea acces la tratament multidisciplinar. În unitatea medicală din București se vor efectua operații, radioterapie, chimioterapie, consultații la medicul cardiolog, la medicul stomatolog. Proiectul a fost realizat și cu ajutorul specialiștilor din Olanda, Iordania și Spania.

„Acesta este primul spital de pediatrie din România în care se are în vedere și părintele. Camerele au două paturi rabatabile de perete care sunt destinate părinților. Este primul spital în care ne-am gândit mult la partea emoțională. Pentru copil. Sunt locuri de joacă. O grădiniță. O sală de cinema. Și un mini observator deasupra. Lucrurile ar trebui organizate astfel încât o persoană, după ce intră într-un spital, să se simtă în continuare om” au spus fondatoarele Asociației “Dăruiește Viață”.

Sursa: BTA / Articol de Martina Ganceva, corespondent BTA la București / Rador / Traducere: Mirela Petrescu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Da, de câțiva ani contribui și eu lunar, cu un sms de donație, la acest proiect. Sunt foarte fericit că o inițiativă exclusiv privată va face cu adevărat ceva bun pentru țară și va scoate încă și mai mult în evidență neputința absolută a statului român, incompetent, corupt, a cărui singură preocupare este să cheltuie banii pe beneficii imediate, pe pomeni pentru electoratul sărac și educat și pe privilegii pentru o castă de privilegiați (pensionarii speciali).
    Acest spital va fi ca un mărgăritar aruncat într-o mocirlă care e statul român.

    • Și cînd te gîndești că 43 de milioane sînt furate din pix, dintr-o singură semnătură, la o vînzare de fabrică de către famiglia de pușcăriabilii din guvern…

  2. Sa dea Domnu’, dar am rezerve serioase ca Statul roman ESUAT va fi in stare sa asigure ceea ce spera cele 2 doamne deosebite: „Spitalul de Oncologie pentru Copii va fi primul din România în care un copil bolnav de cancer va avea acces la tratament MULTIDISCIPLINAR. În unitatea medicală din București se vor efectua operații, radioterapie, chimioterapie, consultații la medicul cardiolog, la medicul stomatolog.”
    Nu cred.
    Prevad un esec rasunator acestei minunatii de Spital pentru copii, imediat ce Statul roman va pune mana pe el: pai, un Spital ultra-mega modern cere bani multi, tratamentele moderne, inovative costa bani multi, cere MANAGERI PROFESIONISTI dedicati pacientilor iar noi citim ca an dupa an Bugetul Minsiterului Sanatatii scade, la fel se intampla la fiecare rectificare bugetara la jumatatea fiecarui an!
    La Spitalele de stat lipsa digitalizarii, clientelismul politic fac ca traseul banilor sa fie ascuns, nimeni nu da socoteala cand pleaca de pe o functie inalta…
    Tara nimanui, ca in oricare Institutie publica din Romania…
    „Statul roman a esuat in misiunea fundamentala de a-si proteja cetatenii”, spunea dl Iohannis pe 1 octombrie 2021 dupa tragedia de la Spitalul Constanta unde au murit arsi de vii 9(NOUA) oameni nevinovati…nimeni nu a raspuns, ancheta e ingropata, ca dosarul revolutiei, etc…
    Fereasca Dumnezeu sa ajunga pe mana Statului roman…

  3. Nu Romania a construit; sa nu se inteleaga ca politicul din Romania…. Romanii din prea putinul sau prea multul lor au construit un spital

  4. Contribui la acest proiect de peste 4 ani, nu îmi pare rău deloc. Sunt persoană fizică și nu beneficiez de nicio deducere pentru contribuția asta. Vreau să ajut în continuare, pentru alte și alte proiecte ca acesta. Nu am întâlnit niciodată personal pe cei care se ocupă de acest proiect, dar am încredere în ei.

  5. Ma bucur sa fiu printre cei care contribuie lunar cu un sms si la sfarsit de an cu donatii din 2 firme, la inceput mai timid, 2000 lei iar dupa 3 ani, 4000 de lei din fiecare firma. Am fost unternat in Fundeni cand eram mic si am ramas marcat de tragedia copiilor bolnavi de leucemie, mureau de pe o zi pe alta, este atat de nedrept pentru un parinte sa nu isi poata ajuta copilul…Rusine sa ii fie țoapei lui Pandele, Fierea care a incercat sa saboteze acest proiect de nenumarate ori. Aceasta creatura este malefica si toxica.

  6. Mă bucur și în același timp plâng și mă rog că acești îngeri, aceste două doamne fac minuni, am avut un copil care a murit de leucemie tratat” într-un sp. din București…in ultimile lui luni din viața ta am fost la Timișoara la Louis Turcanu…cu totul altceva acolo, tot c era nevoie inclusiv fiole de citostatice pe care eu am dat 1500 euro una și am avut nevoie de câteva, acolo erau gratis aduse din Germania de unde le-am luat și eu. Am ajuns, a ajuns, din păcate prea târziu cu el la Timișoara. Și pentru mame s-au gândit să aibă un spatiu al lor…noi stăteam pe scaun daca nu ar un pat liber și este vorba și de luni în șir, ani chiar…

  7. Al cui va fi spitalul?

    Ce va fi cu spitalul dacă ajunge în faliment?