G4Media.ro

Premiul Lux al Publicului European, la care este nominalizat documentarul românesc „colectiv”,…

Premiul Lux al Publicului European, la care este nominalizat documentarul românesc „colectiv”, va fi atribuit pe 28 aprilie 2021

Documentarul românesc „colectiv”, regizat de Alexander Nanau, se numără printre cele trei filme care au fost nominalizate la Premiul Lux al Publicului European, în cadrul galei anuale organizate de Academia Europeană de Film (EFA), sâmbătă seară, la Berlin, în format virtual.

Câştigătorul va fi anunţat pe 28 aprilie 2021 în cadrul unei sesiuni a Parlamentului European şi va fi decis atât prin votul publicului, cât şi prin votul deputaţilor europeni, fiecare având o pondere de 50% în decizie.

În timpul galei de sâmbătă seară, filmele „colectiv”, de Alexander Nanau, „Another Round”, de Thomas Vinterberg, şi „Corpus Christi”, de Jan Komasa au fost nominalizate la Premiul Lux al Publicului European.

Acest trofeu nou înfiinţat este acordat de Parlamentul European şi Academia Europeană de Film, în parteneriat cu Comisia Europeană şi Europa Cinemas. Noul premiu reprezintă o contopire a două trofee atribuite la precedentele gale EFA – Premiului LUX al Parlamentului European şi Premiul Publicului acordat de EFA.

„Felicitări echipelor aflate în spatele celor trei filme care tocmai au fost nominalizate la Berlin pentru Premiul Lux al Publicului European. Toate peliculele nominalizate sunt producţii fantastice şi toate ar fi demne să câştige. Fiecare film este diferit, dar fiecare are o calitate artistică extraordinară şi transmite un mesaj social clar, care merită să se facă auzit în UE şi în întreaga lume”, a declarat Sabine Verheyen, preşedintele comisiei pentru Cultură şi Educaţie din Parlamentul European, sâmbătă seară.

Ea i-a invitat, de asemenea, pe toţi cetăţenii europeni să vizioneze aceste filme şi să voteze pentru ele.

„Vrem ca cetăţenii europeni să ia parte la acest premiu, în special acum, când acest sector a fost atât de afectat de pandemie. Pentru Parlamentul European, Premiul Lux are o contribuţie importantă la promovarea culturii europene şi a valorilor comune, care definesc identitatea noastră şi stilul nostru de viaţă. Cultura poate să influenţeze inimile şi minţile oamenilor în feluri în care politica nu va putea niciodată să o facă”, a adăugat Sabine Verheyen.

Cetăţenii europeni vor putea să voteze pentru aceste filme începând din 13 decembrie 2020 şi până pe 11 aprilie 2021.

Ei vor putea să facă parte astfel din juriu şi să aleagă câştigătorul votând pe platforma luxaward.eu, care va fi lansată pe 13 decembrie.

Cele trei filme nominalizate vor fi subtitrate în cele 24 de limbi oficiale din UE. Proiecţiile acestor pelicule în cinematografele europene vor fi promovate – atunci când condiţiile sanitare vor deveni favorabile -, pentru a le asigura o mai bună vizibilitate în toate statele membre şi în Marea Britanie.

Începând din 1 martie 2021, parlamentarii europeni vor putea să voteze pe o platformă internă care le este dedicată. Câştigătorul Premiului Lux al Publicului European va fi anunţat în cadrul unei sesiuni în plenul Parlamentului European, programată pe 28 aprilie 2021.

Prezentarea celor trei filme nominalizate

„Another Round”, o coproducţie danezo-suedezo-olandeză, regizată de Thomas Vinterberg, spune povestea unui grup de profesori de liceu care decid să testeze teoria psihologului norvegian Finn Skarderud, potrivit căruia oamenii se nasc cu un deficit de alcool de 0,05% în sânge, iar vieţile lor pot fi îmbunătăţite prin menţinerea unui nivel constant de alcool în fluxul sangvin.

„Corpus Christi”, o coproducţie polonezo-franceză regizată de Jan Komasa, îl are ca protagonist pe un tânăr de 20 de ani care experimentează o chemare spirituală în timp ce era deţinut într-un centru de reeducare. Din cauza cazierului său, nu poate să devină preot. Cu toate acestea, tânărul ajunge din întâmplare să preia conducerea unei mici parohii şi reuşeşte să prezinte comunităţii locale o nouă abordare asupra vieţii şi a religiei.

„Colectiv”, coproducţie România-Luxemburg, regizată de Alexander Nanau, este o poveste captivantă ce prezintă eforturile comune depuse de medici, oficiali guvernamentali şi jurnalişti de investigaţie, care luptă împotriva corupţiei în timp ce descoperă o fraudă de amploare în sistemul de sănătate din Bucureşti după incendiul din clubul Colectiv, care a avut loc pe 30 octombrie 2015.

Cele trei filme nominalizate vor fi proiectate în statele din UE în timpul LUX Film Days şi Lux Audience Week, până pe 11 aprilie 2021. Din cauza pandemiei de COVID-19, proiecţiile din cinematografele europene au fost amânate până în primăvara anului viitor.

Premiul Lux al Publicului European doreşte să promoveze creativitatea şi diversitatea în cinematografia europeană, prin sprijinirea filmelor produse în Europa, ajutându-le să depăşească barierele de limbă şi de distribuţie.

Sursa: Agerpres

Foto: Comemorare Colectiv. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. De departe, doctorii si pompierii sunt actorii principali ai acestui film de groaza. De asemenea, fara mincinosul Arafat si penalul Piedone filmul nu era premiat.

  2. Îl găsiți pe platformele de streaming pentru cei care au stomacul necesar

  3. Coproducție România-Luxemburg, de fapt un film publicitar pentru fostul bancher Vlad Voiculescu, finanțat de bancherii din Luxemburg. În așa-zisul “documentar” nu apar persoane-cheie din 2016, de la premierul Dacian Cioloș (și ministru interimar la sănătate pentru o vreme, la Laura Koveși sau șeful Corpului de Control al Guvernului, Valentin Mircea.
    70% din “documentar” este cu și despre Vlad Voiculescu, 20% despre Cătălin Tolontan și 10% despre răniții de la Colectiv.
    Așa se construiește un mit, cel al băiatului bun Vlad Voiculescu, cu finanțare (dezinteresată?) din străinătate.
    Premiul publicului se numește “Lux”?! Ce ironie!

  4. Alexander Nanau este singurul roman onest, loial si curajos ce demasca conspitatia secreta; Iohannis, Arafat, Iamandi, Piedone, Ponta, etc.