G4Media.ro

Premierul ungar Viktor Orban, lidera extremei drepte franceze Marine Le Pen şi…

Sursa foto: Facebook/ Viktor Orban

Premierul ungar Viktor Orban, lidera extremei drepte franceze Marine Le Pen şi Jaroslaw Kaczynski, preşedintele partidului conservator polonez resping guvernarea UE de o „elită autoproclamată” şi au convenit să se coordoneze în Parlamentul European

Liderii partidelor europene naţionaliste şi de extremă dreapta au discutat sâmbătă la Varşovia despre posibilitatea unor voturi comune în Parlamentul European, dar nu au reuşit să încheie o alianţă formală, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Premierul ungar Viktor Orban, lidera extremei drepte franceze Marine Le Pen şi Jaroslaw Kaczynski, preşedintele partidului conservator polonez de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) se numără printre liderii celor 15 partide europene conservatoare şi de extremă dreapta care au luat parte la această reuniune în capitala Poloniei.

Într-o declaraţie comună transmisă la final, participanţii şi-au afirmat opoziţia lor faţă de ”o Europă guvernată de o elită autoproclamată”, subliniind că ”numai instituţiile suverane ale statelor au o deplină legitimitate democratică”.

”Fie (…) împreună vom pune capăt uzurpării care concentrează puterea în mâinile elitelor europene (…), fie ne vom confrunta cu extinderea competenţelor (instituţiilor europene) şi contractarea a ceea ce este una dintre cele mai bune invenţii ale umanităţii, adică statele suverane”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Participanţii au mai discutat despre ”o cooperare mai strânsă în Parlamentul European”, care să includă ”organizarea de reuniuni comune şi alinierea voturilor asupra chestiunilor comune, precum protejarea suveranităţii statelor membre şi poziţia asupra imigraţiei ilegale”.

Formaţiunea PiS a transmis anterior că partidele reunite la Varşovia doresc să discute despre modalităţile în care pot contracara ”încălcările repetate ale tratatelor” UE de către Comisia Europeană şi alte instituţii europene, cum ar fi de pildă crearea mecanismului care va permite suspendarea fondurilor europene pentru acele ţări despre care Comisia Europeană consideră că încalcă ”statul de drept”, Ungaria şi Polonia fiind ameninţate în prezent cu aplicarea acestui mecanism.

Aceste două ţări conduse de guverne conservatoare sunt acuzate de Bruxelles că încalcă ”valorile europene” prin limitarea drepturilor comunităţii LGBT, respingerea migranţilor ilegali, reformele în justiţie sau, mai recent, contestarea întâietăţii dreptului european în faţa celui naţional. Cele două ţări sunt vizate din aceste motive de o serie de proceduri de infringement şi juridice declanşate împotriva lor de Comisia Europeană, care în plus refuză să le aprobe planurile naţionale de redresare şi rezilienţă (PNRR).

Partidele participante la reuniunea de sâmbătă sunt în prezent scindate în două grupuri politice în Parlamentul European, însă speră că vor reuşi într-un anumit orizont de timp să se reunească într-un singur grup şi au stabilit să organizeze periodic reuniuni cum a fost cea de la Varşovia. Un eurodeputat al PiS, Tomasz Poreba, prezent la această reuniune, a declarat că crearea unui grup comun al partidelor europene conservatoare şi de extremă dreapta nu s-a aflat pe agenda acesteia şi nici nu este ”în prezent la ordinea zilei”.

Dar o nouă forţă de acest fel în Parlamentul European este ”cu atât mai necesară, dat fiind că suntem confruntaţi cu o coaliţie germană care face din obiectivul federalist o prioritate, şi care de asemenea va contribui cu certitudine la agravarea presiunii migratorii asupra ţărilor noastre”, a declarat Marine Le Pen, cu referire la noua coaliţie ce va prelua conducerea guvernului german.

Noua linie politică a Germaniei va fi în conflict ”nu doar cu politica guvernului ungar, ci şi cu opţiunile societăţilor central-europene, în privinţa a tot ceea ce ele cred despre valori, familie, integrare (europeană) şi migraţie”, a declarat săptămâna trecută şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas.

Programul de guvernare al noului executiv german este ”extrem de departe de ceea ce noi, în partea centrală a Europei, credem despre lume şi societăţi”, a rezumat el.

Noul guvern german ”doreşte în mod clar crearea unor State Unite ale Europei, dar măcar o face în mod deschis, nu prin extinderi pe ascuns ale puterilor instituţiilor europene şi prin slăbirea celor ale statelor membre” în UE, a mai remarcat şeful de cabinet al premierului ungar după consultarea programului de guvernare al viitoarei coaliţii guvernamentale de la Berlin, formată din trei partide progresiste, respectiv Partidul Social-Democrat (SPD), Verzii şi Partidul Liberal Democrat (FDP).

Această coaliţie va încerca să obţină în UE schimbări ce pot fi implementate doar prin revizuirea tratatelor, iar Ungaria ”nu este singura ţară” care se va opune acestor schimbări, a anticipat oficialul ungar.

Tot sâmbătă, Partidul Social-Democrat german (SPD) a validat acordul de guvernare al coaliţiei care preia conducerea Germaniei după cei 16 ani de guvernare sub Angela Merkel, acord denumit: ”Să îndrăznim mai mult progres. Alianţă pentru libertate, justiţie şi durabilitate”.

Printre ideile principale ale documentului ce va ghida Berlinul în anii următori regăsim susţinerea aprofundării integrării europene şi sprijinul pentru o ”Europă suverană”, aplicarea noului mecanism prin care Comisia Europeană poate să suspende fondurile europene acelor ţări despre care consideră că încalcă ”statul de drept”, relaxarea regulilor privind naturalizarea migranţilor, precum şi accentul pe măsurile de meniu pentru combaterea schimbărilor climatice.

Sursa foto: Facebook/ Viktor Orban

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

23 comentarii

  1. nationalisti din toate tarile , uniti-va ! ce poate fi mai ridicol?

  2. Mai ridicol este să încerci omogenizarea in interiorul uniunii europene sub mana tare a Ursulei

  3. Ungaria a semnat tratatele UE, a luat miliarde de la UE pentru dezvoltare si acum ataca UE. Ce inseamna sa fii psihopat.

    • Au furat și le e frica de lege. Ca la noi .

    • Psihopat? Să-ți desenez: CSalaS, GhinEa, BârNă, ColiBAN, ChLotiDhe, DrulĂ-SuLă….

    • Ii confunzi cu serban nicolae dragnea ciolacu firea si altii. Mai invata. Daca nu, shut the f..ck up!

  4. Urmează Uniunea Republicilor Sovietelor Europene.Cetățeni fugiți din Europa,a înviat Stalin

  5. Sfidează penibilul, dar nu este de glumă: autoproclamați țipă autoproclamați, hoții striga hoții, infractorii strigă infractori, prostii strigă prosti. Face parte din metoda foarte eficientă ( din manualul de manipulare! ) prin care cuvintele ca ex. hoții, etc își pierd din sens, lumea este confuzata, evident, avantajul hoților!

    Folosind metode democratice, dreptul la liberă exprimare etc, se subminează democrația și se instaurează regimuri totalitare, extremiste etc.

    P.S. culmea autoproclamarii: un individ cu înclinații totalitare, folosește manipularea ( crearea unui dușman comun împotriva căruia se canalizează ura maselor – din manualul de manipulare! ) pentru a elimina opoziția, pentru a controla total media, tv, presa etc.

    • Și ia zi Gică: Cum s-a autoproclamat Orban prim-ministru in Ungaria? Eu am auzit că omul și partidul lui au fost votați.
      Comisia Europeană a fost votată de cine? Ai votat tu membri comisiei.
      Cat despre semnarea tratatelor de către statele membre, la ferate, este adevărat. Toate statele au semnat tratatele dar la momentul respectiv erau niste reguli pe care acum ,niste indivizi pe care nu i-au ales nimeni, le schimbă. E că și cum eu îți închiriez ți-e o casă pe o perioadă de x ani și în această perioadă, eu schimb regulile contractului, îți dublez chiria și îți reduc din dreptul de folosință al unui închiriat pentru că … ai semnat un contract înainte. Cum ți se pare?

    • @Reader ești prea fin vb de drept de folosinta…. Pe aici comentariile sunt fără cap sau cunostinte. Nu se cunoaște dreptul european sau cum funcționează instituțiile sale. Cat despre tratate, CJUE e de fiecare data pusa în situația de a-și judece propria cauza, când e vb de lărgirea competentelor în baza tratatelor. Cred ca e nevoie de un echilibru….ieșirea Angliei a dus la o fragilizare a statelor estice, polul Germania-Franta e mai puternic ca înainte.

  6. Bravo !

    Diferenta intre Orban, Le Pen si Jaroslaw este ca acesti oameni SUNT VOTATI DEMOCRATIC

    Euro-birocratii bruxellezi nu sunt votati, nu stim cum sunt angajati, nu stim cum sunt alesi, nu stim de unde vin, nu stim ce educatie au, nu stim cui sunt loiali si nu stim cum si de ce au ei dreptul sa ne conduca pe noi, au toata puterea, dar NU RASPUND pentru ea.

  7. ”numai instituţiile suverane ale statelor au o deplină legitimitate democratică”.

    Cum drq se face că doar dictatorii pretind suveranitate, mai ales după ce se asigură prin teroare și control ca norodul votează cum i se dictează ( în caz că naivii nu s-au prins, inclusiv media și facebook ul „dictează”, e cazul să spun ce se întâmplă când sunt controlate 100% de un bolnav de putere?) !

    Pe același principiu, exemplu extrem, poporul nord coreean este cel mai suveran de pe planeta asta! E cazul să detaliez ce se întâmplă acolo sau cum s-a ajuns la asta?

  8. Unde este italianul? Parca și Salvini făcea parte din aceasta gașca. Este extrema dreapta europeana.? Parca Le Pen asa se intitula: de extrema dreapta.

  9. Cum se numea clubul ăla, Expirat?

  10. În sfârșit o să fim salvați de hoardele de ciocolatii și elgibitiști, sper să mergem și noi cu ei Lepen. Nu știam de ce există corupție, săracie și lipsă de bun simț în unele țări din UE, da îi clar că lesbiencele și ăia cu șalupele îs de vină. In hoc signo vicens și Deus Vult băi globalăilor 🙂

  11. Stati bai un pic…de unde atata federalizare si dominație asupra statelor independente? Orban minte si incearca sa creeze o imagine falsă a unei UE si asa fragilizata si vai de ea. Face din tantar armasar si nu e bine. Problema este daca UE mai resita mult, nicidecum daca devine mai puternica.

  12. O victorie a acestor persoane in alegerile urmatoare va determina clarificarea apelor privind Ungaria si Polonia. In Franta acesta zisa extrema dreapta va ceda, dar de fapt, nu are sanse reale.
    Tergiversarea eliminarii Ungariei si Poloniei s-a infaptuit de dragul natiunilor respective , dar insistenta in alegeri va determina dintr-o bucata respingerea statelor cu politica duplicitara, care vor sa impuna in mod paradoxal un punct de vedere contrar Uniunii din care fac parte.
    Actualul proces al Parlamentului European vs Comisia Europeana de la CJUE motivat de lipsa actiunii C.E. de excludere definitiva a respectivelor tari, cel putin pe tema PNRR, va taia nodul gordian.
    Salvini pare ca si-a revenit la realitate, iar guvernele italiene de dupa WW2 , prin traditie au viata medie de cca un an, cu foarte putine exceptii.Ce sa faca Salvini ?

  13. propaganda ieftina . vine primavara curind in ungaria si in 2023 si in polonia . uitati de cei doi .

  14. Nu există căcat în care Ungaria să nu se bage!