G4Media.ro

Premierul Ciucă, interviu pentru Bloomberg: Tot ceea ce am făcut de când…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Premierul Ciucă, interviu pentru Bloomberg: Tot ceea ce am făcut de când a început conflictul arată că suntem pregătiți să devenim membru al Schengen

Este o „iluzie” să ne așteptăm ca relațiile dintre Rusia și Occident să revină la starea de dinainte de război imediat după încetarea luptelor din Ucraina, în condițiile în care Kremlinul pare hotărât să creeze un tampon între el și NATO, a declarat premierul României, transmite Bloomberg.

Nicolae Ciuca, un general în retragere care a condus cândva forțele de luptă în Irak, a declarat că invazia Rusiei a redeschis o falie civilizațională asemănătoare Războiului Rece, iar Organizația Tratatului Atlanticului de Nord va trebui să mențină prezența extinsă a trupelor la frontiera sa estică cel puțin pe termen mediu.

Deși a spus că nu crede că Rusia ar ataca o țară NATO – declanșând un conflict deschis – războiul actual a confirmat mai mult de un deceniu de avertismente din partea membrilor estici ai alianței, potrivit cărora președintele Vladimir Putin este hotărât să recupereze teritoriile controlate cândva de Uniunea Sovietică.

„Rusia nu gândește ca noi. Rusia nu se comportă ca noi”, a declarat Ciuca, în vârstă de 55 de ani, într-un interviu acordat marți în biroul său din București. „Situația de acum, se pare, recreează acea gaură dintre civilizația occidentală și civilizația estică – între țările libere, democratice și regimurile autocratice.”

România, o fostă țară comunistă de aproape 19 milioane de locuitori care a aderat la NATO în 2004 și la Uniunea Europeană trei ani mai târziu, a devenit o națiune de sprijin de primă linie pentru Ucraina de când Rusia a atacat pe 24 februarie.

Frontiera de 624 de kilometri cu Ucraina este cea mai lungă din UE, iar țara s-a grăbit să reconstruiască liniile de cale ferată și să reabiliteze porturile pentru a ajuta exporturile ucrainene să evite ocupația rusă și blocada porturilor de la Marea Neagră. De asemenea, a ajutat peste 1 milion de refugiați care au trecut granița pentru a scăpa de conflict.

Cu toate acestea, se intensifică îngrijorarea că hotărârea țărilor occidentale mai bogate de a menține presiunea asupra Rusiei prin intermediul sancțiunilor și prin continuarea fluxului de arme și de ajutor financiar către Ucraina ar putea să se diminueze pe măsură ce se apropie iarna și fluxurile de gaz rusesc restricționate determină creșterea prețurilor la energie. Potrivit lui Ciuca, presiunea nu trebuie să se clatine.

Dacă rușii „nu vor să se oprească cât mai repede posibil și să negocieze, să găsească o soluție, să recunoască integritatea teritorială, independența și suveranitatea Ucrainei, vor face același lucru cu alte țări”, a spus el.

Guvernul Ciucă intenționează să ridice ținta de cheltuieli de apărare a României dincolo de pragul minim prescris de NATO, la 2,5% din produsul intern brut. Aproximativ o treime din această sumă va fi destinată achiziționării de arme, inclusiv avioane de luptă, submarine, corvete, vehicule blindate de luptă și drone, a spus el.

‘Suntem pregătiți’

Ca urmare a deciziei NATO de a-și consolida prezența trupelor pe flancul său estic, România găzduiește în prezent și un grup de luptă multinațional format din soldați francezi, belgieni și olandezi, precum și un contingent american, ceea ce, potrivit lui Ciuca, subliniază importanța strategică tot mai mare a regiunii Mării Negre.

„Nu este vorba doar de apărare, ci și de securitate alimentară” la nivel global, a spus el. „Este vorba despre o regiune care este, de asemenea, foarte apropiată de regiunea Balcanilor, așa că toate aceste decizii luate pentru a crește descurajarea și apărarea de-a lungul întregului flanc estic sunt foarte binevenite.”

De asemenea, Ciuca a declarat că se așteaptă ca România – după mai mult de un deceniu de așteptare – să obțină intrarea în spațiul Schengen fără pașapoarte al UE înainte de sfârșitul anului, un pas care ar elimina așteptările lungi la granițele României cu alte state UE și ar spori atractivitatea României pentru investitorii străini. Bruxelles-ul va renunța, de asemenea, la un regim care monitorizează progresele României în ceea ce privește reforma sistemului judiciar și eliminarea corupției, a declarat el, după ani de critici din partea executivului UE.

„Tot ceea ce am făcut de când a început conflictul arată că suntem pregătiți să devenim membru al Schengen”, a spus Ciuca. „Chiar ne așteptăm ca toți ceilalți lideri UE să recunoască tot ceea ce am făcut”.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Suntem „pregatiți” dar nu spune nimic despre de ce nu am fost pregatiti pina acum.
    Ca daca „problema” reala e coruptia din Sistem cu toții stim ca acolo totul e neschimbat:
    Nimeni nu e mai presus de cel care conduce… orice. Incepind de la ala din primaria din nu stiu ce sat care fumeaza in birou in timpul serviciului si pune ce bannere vrea pe cladirile lui pina la ministrul care e incapabil sa faca o evaluare reala a capacitatilor int€lectuale ale subordonatilor care ar trebui sa impuna si sa aplice legile/regulile/normele/hg-urile

  2. jicule, ai zero credibilitate, la ce mai pierzi vremea pe aici?
    negocierea dura o faci abia dupa ce ai oameni puternici in spate

  3. tehnic suntem
    dar uman?

    degeaba avem scanere pentru tiruri si aparatura de ultima generatie, cand la DNA sunt dusi vamesi cu autobuzele, ca apoi sa fie „albiti” de justitie, ei avand case si masisni si conturi care nu le pot justitfica, sefii vamesilor fiind pusi in functie doar ca sa colecteze pentru partidul PSDNL aflat de 33 de ani la putere

  4. Ei politicienii nu vor să intrăm pentru că ştiu că dacă o fac îi pierd pe toţi ăia care îi mai aveţi şi care vă mai ţin în spate pe voi bugetarii.

  5. Bla bla bla. Santajati mai bine Europe rasariteana cu gazul. Va dam gaz daca ne primti in Schengen.

    • Gandul la santaj si tu vrei in Schengen? Pai fix mentalitatile astea nu ne baga in Schengen.

  6. Comentarii pe langa subiect: convingeți Olanda. Le sta în gât portul Constanța. S-a spus de multe ori acest lucru.

    • S-a spus de catre trompete ca tine. Nu intram ca e prea mare coruptia. In institutii cheie, la vami, peste tot., statul de drept incepe sa fie calcat in picioare, legile justitiei praft, coruptie in Schengen. Dar in capu ltau gol, Olanda e de vina nu noi ca tara. Mama voastra de pr0sti.

  7. Ma ciuca,mai,ne-am (te-ai)pregatit cu 42 de pagini plagiate,kompromat(nereusit) pentru doamna SERCAN si pensii speciale la pensiile speciale. Pe cine vrei tu sa pacalesti? Esti doar un hot de cea mai joasa speta,un neica nimeni ,o marioneta in mana catorva mafioti. Cu de-alde tine nu meritam in SCHENGEN.Ma faci sa vomit

  8. suina mafioata cica merita sa intre in Schengen.
    mars, ba, inapoi in cocina ta!

  9. Daca intram in Schengen , se Desfiinteaza Vamile !

  10. Asta e romanu..
    „Am facut ceva pt. Voi, acum vrem rasplata”
    Jenant si penibil acest ciuca….