G4Media.ro

Premierul Cîțu: Avem nevoie de investitori străini, nu putem să susținem de…

Premierul Cîțu: Avem nevoie de investitori străini, nu putem să susținem de la buget reforma companiilor de stat

Premierul Florin Cîțu a declarat joi că este nevoie de investitori străini la companiile de stat care trebuie reformate și acesta a fost motivul pentru care Guvernul a adoptat proiectul de lege prin care a eliminat interdicția de înstrăinare sub orice formă a acțiunilor deținute de stat la companiile și societățile naționale.

„Am eliminat acea tâmpenia populistă adoptată de (…) coaliția majoritară socialistă prin care companiile de stat din România nu puteau să mai acceseze capital, pe piața de capital sau investitori, nu mai aveau acces la investitori. De fapt, asta încercau să facă”, a declarat Florin Cîțu.

Premierul a spus că legea, aflată în Parlament, va fi adoptată în curând și că Guvernul dorește să atragă investitori străini pentru ca, împreună, să reformeze economia.

„Avem nevoie de a reforma companiilor de stat, avem nevoie de investitori străini, nu putem să susținem de la buget acest efort de reformă. Vom atrage investitori străini ca împreună să reformăm economia, sunt 30 de ani pe care i-am pierdut, iar eu cred că putem să recuperăm foarte rapid”, a mai spus Cîțu.

Întrebat dacă Guvernul va reduce numărul locurilor în consiliile de administrație ale companiilor de stat, Cîțu a spus că acest lucru se va întâmpla „cu siguranță”.

„Cu siguranță locurile vor fi reduse și ne uităm și la indemnizații. Eu voi propune să fie un maxim 5 membri în consiliile de administrație pentru toate companiile de stat” a declarat Florin Cîțu.

Guvernul a adoptat, la începutul lunii februarie, un proiect de lege prin care abrogă prevederile art. 1 – 3 Legii nr. 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, cu modificările ulterioare, „valorificarea acțiunilor netrebuind să fie privită ca un scop în sine, ci ca un proces prin care transferul de proprietate trebuie să se regăseasca în recapitalizare, modernizare, investiții, cu efecte pozitive în ceea ce priveste eficiența economică”,

Legea 173/2020 a fost inițiată și votată de majoritatea PSD din precedentul Parlament și interzicea pentru o perioadă de 2 ani privatizarea sub orice formă a acțiunilor deținute de stat la companiile și societățile naționale.

sursa foto: Facebook/ Florin Cîțu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Reforma la unitățile de stat trebuie începută cu reducerea cheltuielilor uriașe de personal.
    Dar de unde să știe unul care nu a luat examenul de treaptă….
    De ce 5 membri în C.A.-uri? De ce nu trei? Aleși din profesioniști în domeniu, pe bază de examen.

    • Sa trimita Corpul de control sa verifice cu ce se ocupa CA-ul Spitalului Judetean de Urgenta Deva?!! Si sa verifice cine sunt membrii si presedinte, o parte au legaturi cu „diverse” structuri, o parte sunt „pupilele” sefilor politruci!!!

    • dupa ce psd a pus zeci, tipi tu repede ca de ce 5? las ca e bine si cu 5. problema e la salarii nu la numarul de membri.
      cand a pus psd zeci nu ai zis nimic. troll.

  2. Intelegem , cu totii , foarte bine ,ca nu se vor face toate modificarile in acelasi timp . Intelegem si de ce totul trebuie planificat – in etape -ce vor deveni din ce in ce mai atragatoare si aducatoare de voturi spre finalul anului 2024 . Intelegem ca deja s-a inceput cu eliminarea pensiilor parlamentarilor ca masura ce aduce in fata natiei zicerea : Daca noi putem -puteti si voi cei ce detineti astfel de avantaje . Intelegem si strategia guvernamentala ce paseaza deciziile grele catre conducerile unor institutii de stat si deasemnea intelegem si cum este mai usor sa nu aloci fonduri spre a desfinta – forma inutila a vreunei institutii statale create artificial de vechile guvernari . Intelegem si cum se decupleza incet , incet , parte din cei ce cumva erau beneficiarii directi ai unor avantaje generate de catre entitati economice ale statului si care pe de alta parte erau platiti cu sume mari de bani nu datorita plusvalorii create in procesul muncii ci datorita alocarii acestor sume de catre stat .Intelegem ca urmeza si sa descoperiti mari fraude , ce tineau de evidentierea unor persoane ce nu isi exercitau efectiv munca si care primeau retributii in lipsa , intelegem si ca personalul calificat ce reprezenta statul in institutiile lui , primea mari sume de bani(asa numitele sporuri ) ce uneori erau aprope egale cu salariul net obtinut . Intelegem si cum multiple activitati erau dublate sau triplate prin crearea unor noi institutii de stat , institutii ce nu produceau nici un fel de plusvaloare . Intelegem si ca toate aceste lucruri erau cunoscute de cei care trebuiau sa le cunosca . Intelegem si ca ati pornit cu dreptul in demersurile facute . Intelegem si nevoia de investitii imediate care nu pot fi facute decit prin privatizarea , vinzarea de active neperformante catre investitori din tara sau din UE si tot ceea ce decurge din aceste actiuni . Cum intelegem toate acestea si multe altele , este posibil sa stim deja ca Romania si nu numai Romania nu are ce face , trebuie sa respecte toate conditiile deja semnate cu UE .O sansa unica ce se ofera acestei natii .

  3. Deci cand era PSD la putere si vroia sa faca acelasi lucru, PNL sarea ca ars ca PSD vinde tara la straini pe 2 lei. Acum ca sunt la putere fac exact ca PSD.
    #Rezist, unde esti?

  4. În fișa postului de ministru și secretar de stat trebuie să fie trecută și obligația de a participa la ședințele consiliilor de administrație ale societăților comerciale din organigrama ministerului, fără „spor de ședință”. Asta dacă chiar dorește decuplarea clientelei politice de la sinecuri. În rest, că pui mai mulți sau mai puțini oameni în acele CA și îi plătești pentru 4-5 ore de muncă pe lună, este aceeași metodă de furt din banul public pentru binele partidului și clienților săi.

  5. Imi place de Catu, curajos, domnule. Din nou aseaza Romania pe harta „asa nu” a Uniunii Europene. Singura tara din UE in care s-a dat lege de plafonare a pensiilor este….Romania. Singura tara din UE care au anuntat taieri in lefurile propriilor angajati este… Romania. Singura tara din UE care da afara angajati proprii este tot Romania. Franta merge pe deficit de 10,2 % Italia 7,1% Toate tarile UE au grija de proprii angajati cu exceptia Romanica. Noi dam si in pensionari si in angajati. Bravo!

  6. Acolo la g4media va place la nebunie cenzura atunci cand nu e lins in cur PNL, asa-i?

    • Hmmm…. oare asa o fi? Ma intreb si eu, patit fiind. Vad ca s-a primit ordin de linie apararea USR si nimic despre derapaje.

  7. Planul de reformă și rezilienta pt care vom primi de la UE 30 mld de lei, este tocmai pt reformarea companiilor și instituțiilor de stat . Atunci, ce nevoie mai avem de investitori straini? Banii aceștia trebuie să meargă în informatizarea ANAF, a Casei de sănătate, în reabilitarea multor cai ferate, în reducerea poluării. Investitorii străini vor veni numai dacă le vindem 51% din acțiuni, altfel nu acceptă managementul românesc neperformant. Deci înseamnă să le dăm străinilor ultimele companii care aduc profit.

  8. Daca dupa 30 de ani de capitalism victorios tot de „investitii straine” avem nevoie inseamna ca am esuat.
    Pina acum trebuia sa putem sa ne bazam pe investitii pur si simplu, printre ele fiind si alea romanesti. Eventual majoritare.

  9. MAREA SPOLIERE (PRĂDUIALĂ) a fost declanșată în colonia Romanica, în conformitate cu directivele Gaulei_erului klauSS. Încă o dată mă felicit, pentru că mi-am luat tălpasița din colonia Romanica în 2010. SĂ TRĂIȚI BINE!

  10. !mafalda

    Umor cat caru pe forum!

    *Intelegem si nevoia de investitii imediate care nu pot fi facute decit prin privatizarea , vinzarea de active neperformante catre investitori din tara sau din UE si tot ceea ce decurge din aceste actiuni . *

    adicatelea, ai o vaca stearpa in curte si ai cui o vinde, se inghesuie satenii sa o cumpere!

    sub forma asta de rationalism economic se ascunde ideea ca vindem tot…

    ce cauta domnul Citu in PNL, pai nu era PNL-ul stindardul *prin noi insine*? ideea de patriotism economic este acum la Psd, iar PNL a preluat rolul interbelic al taranistilor!

    deci ce o spun de multa vreme, PNL este reprezentantul intereselor capitalului strain in Romania. Punct.