G4Media.ro

Virgil Popescu: Dau asigurări că nu privatizăm / Cum explică Ministerul Energiei…

Sursa foto: Guvernul României

Virgil Popescu: Dau asigurări că nu privatizăm / Cum explică Ministerul Energiei propunerea de abrogare a interdicției de înstrăinare a acțiunilor statului la companii pentru o perioada de 2 ani

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că statul trebuie să fie acționar majoritar în toate societățile și companiile de interes strategic național din domeniul Energiei și că decizia luată de Guvern de a propune, printr-un proiect de lege care trebuie aprobat de Parlament, abrogarea interdicției de întrăinare a acțiunilor statului pentru o perioadă de doi ani deschide calea listării unor pachete minoritare de acțiuni pe bursă, care „nu înseamnă privatizare”.

„Este un proiect de lege pe care l-am susținut și consider că este necesar. Așa cum am mai declarat, în alte ocazii, aș dori să dau asigurări că nu privatizăm. Statul trebuie să fie acționar majoritar în toate societățile și companiile de interes strategic național din domeniul Energiei. Și așa va fi. Listarea unor pachete minoritare de acțiuni pe bursă nu înseamnă privatizare, ci șansa de modernizare, de a face investiții, de care, evident, va beneficia fiecare român”, a declarat Virgil Popescu despre proiectul Guvernului prin care modifică Legea nr. 173/2020, abrogând prevedrile referitoare la interdicția de înstrăinare a acțiunilor.

Proiectul Guvernului propune abrogarea prevederilor art. 1 – 3 Legii nr. 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, cu modificările ulterioare, „valorificarea acțiunilor netrebuind să fie privită ca un scop în sine, ci ca un proces prin care transferul de proprietate trebuie să se regăseasca în recapitalizare, modernizare, investiții, cu efecte pozitive în ceea ce priveste eficiența economică”, precizează un comunicat de presă al Ministerului Energiei.

„Astfel, prin diversificarea acționariatului, se intenționează asigurarea revenirii la o situație de competiție pe piață, în care fiecare companie și societate națională, instituție de credit și orice altă societate la care statul are calitatea de acționar urmărește să atingă anumite obiective prin înstrăinarea acțiunilor deținute de stat. Prin abrogarea articolelor 1, 2 și 3 din Legea nr. 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică, cu modificările ulterioare, se vor evita atât, agravarea situației economice a unor operatori economici la care statul deține calitatea de acționar, potențialele situații de intrare în insolvență și afectarea statului prin diminuarea veniturilor, precum și consecințele în plan social”, scrie în comunicatul instituției.

Ministerul Energiei susține că măsurile propuse au impact direct la nivel macroeconomic, permițând creșterea veniturilor bugetare din valorificarea de acțiuni.

Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri că guvernul a aprobat un proiect de lege, pe care l-a trimis în Parlament pentru vot, de abrogare a legii 173 din 2020, promovată de PSD și care împiedica orice privatizare a unor pachete majoritare sau minoritare la companiile cu capital de stat. Mediul de afaceri, partenerii externi ai României și actualele partide de guvernare au criticat atunci legea, arătând că este anti-reformistă și nu face decât să lipsească aceste companii de stat de un instrument pentru capitalizare.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a reacționat imediat, afirmând că abrogarea legii este „cea mai mare crimă economică”

„Ne vom opune în Parlament acestei aberații ! Și, daca va fi nevoie, vom protesta și în stradă, alături de toți românii care se opun devalizării celor mai valoroase active ale statului. Nicio țară civilizată nu și-a vândut companiile strategice pe nimic atunci când piața este la pământ. Numai Cîțu Vânzătorul vrea să vândă România la bucată pentru profiturile prietenilor săi! (…) Nu vă jucați cu focul! Nu veți privatiza nimic legat de viața și viitorul țării!!!”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Sursa foto: Virgil Popescu/ Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Peneleii sunt campioni în minciuni!

  2. Domnule ministru , aveti perfecta dreptate aceasta actiune nu este privatizare , este JAF , PRADUIALA , SPOLIERE . De asta sunteti TUTARII Gaulei_erului klauSS , in 4 ani veti distruge in totalitate colonia Romanica .

  3. Continuați jaful psd….na, ca si voi ati fost la putere în cei 30 de ani. Dar de ce sa nu punem un management performant? Oare este atat de dificil? Noi nu suntem în stare de nimic?…..decât sa distrugem si sa vindem ce ne-a lăsat Ceausescu…… Când ne-a spus Nicu ca nu o sa fim în stare nici sa vopsim ce a făcut tacsu……uite ca l-am injurat degeaba ca din nefericire a avut mare dreptate……

  4. Abbureli colorate in galben!
    Zice Popescu asta:
    „Listarea unor pachete minoritare de acțiuni pe bursă nu înseamnă privatizare, ci șansa de modernizare, de a face investiții, de care, evident, va BENEFICIA fiecare român”…
    Am vazut chiar acum cum „beneficiaza fiecare roman”, acum odata cu Liberalizarea Preturilor la Energie electrica: TOATE ofertele sunt mai scumpe decat preturile din 2020, TOATE Ofertele!!!
    Curat beneficiu, uite ce a scris in Decembrie 2020 Asociatia Energia INTELIGENTA, referitor la liberalizarea preturilor din Ianuarie 2021:
    „Oferta cea mai mică și discounturile promise de Electrica Furnizare, aduce prețuri mai mari cu până la 10% față de prețurile din anul 2020 și cu până la 15% mai mari față de cea mai bună ofertă din piață.”!!!
    Beneficiu, dle Popescu??!
    Acum mi-a venit Factura de la Electrica pe 23.12.2020-18.01.2021, inca nu am studiat-o, pare mai scump, urmeaza s-o studiez!

    Pai, CINE a IMPIEDICAT, dle Popescu, Companiile de Stat sa faca Investitii, vorbesc depsre Companiile PROFITABILE precum Hidroelectrica, de exemplu, ca doar NU credeti ca va cumpara careva actiuni la vreo Companie falimentara gen Complexul energetic Hunedoara?!
    Veti putea LIsta la Bursa si Vinde actiuni doar de la Companii PROFITABILE(nu de la alea falimentare!), pai DACA sunt PROFITABILE si SUNT destule(mai ales in domeniul energiei, exceptie carbunele), de ce NU au facut ele Investitii pana acum?!
    Si-au pus niste Venituri uriase, in Consiliile lor de Administratie e toata clientela voastra politica analfabeta, pe Venituri uriase!
    A-propos, stiti dle Popescu cine e Presedintele Consiliului de Supraveghere(Consiliul de Administratie!) la Hidroelectrica, cea mai mare si mai profitabila companie a statului roman?!
    E celebra Andreea Lambru, aia cu canapeaua lui Crin Antonescu(!), are un CV subtirel de tot(e pe site-ul Hidroelectrica), absolut NIMIC nu o recomanda in asemenea inalta functie decat sprijinul politic al greilor din PNL, care ii sunt foarte „apropiatI” frumoasei Andreea!!
    In Declaratia de Avere din Iunie 2019(o gasiti usor pe internet!), Andreea declara Venituri INCASATE in 2018 de:
    – 129.763 Lei de la Secretariatul general al Guvenrului(ea era Secretar general al Guvernului din partea ALDE!)
    – 239.628 lei de la Consiliul de supraveghere la Hidroelectrica unde e Sefa Consiliului inca din 2017(numita de guv. Grindeanu!)!!
    Stiti dle Popescu cate asemenea specimene analfabete super bine platite colcaie prin Companiile de stat, banoase pentru clientela dvs?!?!

    Falimentarele Companii de stat nu vor putea fi ajutate prin Listare, cine naiba va cumpara actiuni la o Companie de stat falimentara!?

    Abureli, spune mai jos chiar dl Popescu:
    „Ministerul Energiei susține că măsurile propuse au impact direct la nivel macroeconomic, permițând creșterea veniturilor bugetare din valorificarea de acțiuni.”

    Asta e: Foame mare de BANI, vindem ce putem, ca omul sarac, vinde ce mai are prin casa, sa supravietuiasca!
    Iar bugetarimea si clientela politica stau bine mersi la locul lor calcandu-se in picioare si taind frunze la caini, pe salarii si sporuri URIASE in Institutiile publice, in Agentiile al caror Numar nu il cunoasteti, in Companiile de stat!
    Bravo, Catule, esti maret!!