G4Media.ro

Premierul Cîţu anunță că pregătește un plan de dezvoltare până în 2028…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Premierul Cîţu anunță că pregătește un plan de dezvoltare până în 2028 pentru trecerea la o economie cu locuri de muncă bine plătite

Premierul Florin Cîţu a declarat joi că actuala guvernare pregăteşte planul de dezvoltare pentru România până în 2028, pentru a trece la un model de dezvoltare a economiei cu locuri de muncă bine plătite, pentru investiţii care aduc valoare adăugată mare, potrivit Agerpres.

Prim-ministrul a participat la evenimentul „Grand Matinal Digital”, organizat în sistem online de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză în România.

„În această guvernare este vorba despre reformă şi investiţii, cu un plan de dezvoltare pe termen mediu. Cam la asta se rezumă tot ce vrem să facem în această guvernare, (…) care are un orizont peste 2024. Acum pregătim planul de dezvoltare pentru România până în 2028. (…) Am spus reformă şi investiţii, pentru că România trebuie să treacă la nivelul următor. Dumneavoastră aţi vorbit de investiţii directe în România şi ce am putea face ca să schimbăm paradigma. Lucrurile, din punctul meu de vedere, sunt foarte simple: trecem la un model de dezvoltare economică în care locurile de muncă, de exemplu, sunt bine plătite, şi atractivitatea României nu o să mai fie cu locuri de muncă ieftine pentru tipuri de muncă care nu aveau valoare adăugată mare. Schimbăm lucrurile, trecem la locuri de muncă bine plătite pentru investiţii care aduc valoare adăugată mare”, a declarat Florin Cîţu, citat de Agerpres.

El a punctat că, pentru a fi competitivă la nivel global, economia trebuie să se îndrepte către domenii cu valoare adăugată mare şi marjă de profit mare, ceea ce înseamnă forţă de muncă calificată. „Pentru asta pregătim terenul şi în România. Calificarea forţei de muncă o vom face şi prin resurse de la stat, bineînţeles, o vom face în parteneriat cu cei din sectorul privat „, a explicat premierul.

„Oportunităţi în Valea Jiului, în Moldova sau în sudul României, peste tot trebuie să creăm cadrul legal prin care forţa de muncă să se mişte flexibil între sectoare şi să poată să se recalifice foarte rapid. De aceea, aşa cum am spus, vom avea comitete interministeriale. Soluţiile, aşa cum făcut şi anul trecut, au venit de fiecare dată după ce am avut împreună cu partenerii din sectorul privat dezbateri”, a transmis Cîţu.

Dezvoltarea nu se poate face fără capital uman care să o susţină, a evidenţiat el.

„Vorbim de digitalizare, până la urmă, tot ai nevoie de capital uman calificat. Şi aici avem două probleme, una pe termen scurt, cantitativ, de unde luăm forţă de muncă să susţinem creşterea economică pe termen scurt şi o a doua este pe termen mediu şi lung, calitativ, şi aici avem ‘România educată’. ‘România educată’ este un proiect în care vom avea rezultate cam în 15 – 20 de ani ale acestei reforme, nu le vom vedea astăzi, dar e important să ne asumăm aceste reforme. Şi eu cred că e nevoie de presiunea continuă a sectorului privat ca aceste reforme să fie menţinute”, a spus prim-ministrul.

El a adăugat că a inclus aceste reforme în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru a se asigura că orice Guvern ar veni după 2028 – 2030 acestea vor fi făcute.

„E nevoie de această predictibilitate şi aşa dăm predictibilitatea – când includem reformele în actele normative”, a afirmat Florin Cîţu. (sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

44 comentarii

  1. Să ne anunțe când își dă demisia!

  2. Altu’ care se crede tătuc nemuritor…
    Ufaaaa, așa m-am plictisit de personajele cu aceleași și aceleași probleme la mansardă!

    Urmează să ne spună că e Napoleon, iar pe urmă Zarathustra…

    • Cele mai mari salarii se dau la multe firme multinaționale (mai ales la șefi – manageri), se dau la bugetari, la ministere, administrație, primării, prefecturi, alte structuri publice.
      Este riscant să plecăm acum de la jobul actual sunt puține joburi disponibile în România, putem rămâne câteva luni șomeri.
      Multe locuri de muncă disponibile sunt în: Cluj, Oradea, Arad, Timișoara, Sibiu, Brașov, Târgu Mureș, Ploiești, Iași, Constanța, Ilfov, capitală.
      Multe firme private nu trec salariile intregi pe contract.

  3. CINEVA TREBUIE SA PLATEASCA BANII PENTRU CEI PE CARE romania II FACE MILIONARI IN EURO DIN PENSII!

  4. Mai rabdati, tovarasi, nu mai este mult, paradisul ne asteapta dupa colt. Doar cativa ani, dupa aia vine bunastarea.

    • Se da o lege,salariul minim 1000 euro,daca firma poate) Daca nu poate da 300 euro/ luna și pina la 90 % din profit la sfârșit de an ca sa se apropie de 1000 euro/ luna. Lucratorii vor lucra bine , ca partea lor sa fie cît mai mare iar evaziunea va fi zero,nici nu mai trebuie control

    • Se poate si de azi. Daca 300 euro si 90% din profit nu ajung, aduc de acasa, e simplu. Daca nici de acasa nu aduc patronii, vor vinde un rinichi. Se poate, doar lipseste vointa.
      Pai nene, daca noi avem PIB de 11000 euro pe an pe cap de locuitor (atat produce romanul mediu), cum moasa-sa vom reusi sa platim 12000 euro pe an romanul? Tiparim bani de monopoly, sa ajunga la toata lumea?
      Intai facem infrastructura, sa fie mai ieftin si mai rapid transportul materiilor prime si a produselor, sa ramana oamenii in sate, avand conditii, nu sa emigreze. Si odata infrastructura la punct, cu justitia intarita, cu legi respectate de toti, investitorii vor veni, pentru stiu ca nu vor risca banii degeaba, vor da de lucru, va creste populatia angajata si salariile.

    • Și dacă, la sfărșit de an e pierdere? Se împarte pierderea cu angajații? Sau doar câștigurile?

    • Nu vrei să înțelegi. Desigur că toți patronii vor spune că nu pot da decit salariul minim( aia 300),dar,daca e profit,sa mai dea și să-i ramina lui 10%, iar restul de 90 angajați sa ia 1% fiecare. Nu te obliga nimeni sa fii patron,poți fi unul din fericiții angajați cu 300 euro plus dividendele.

  5. Pirtu a ajuns premier din greseala. atunci cind te droghezi esti usor de controlat

    • Mergi și fumează țigări în parcarea de la maxi-taxi sa ne arăți cum trăiește un intelectual

  6. In condițiile in care rep mold si ucraina incep tratativele pentru aderarea la ue, viitorul românilor ca specialiști din comunitate e distrus: aia vorbesc engleza si rusa, franceza samd, inca formează specialiști, vor accepta salarii minimale si sunt obișnuiți sa muncească mult si bine (obiceiuri pierdute la tineretul mioritic format din fulgi de nea – ei vor sa fie directori, dar de-abia știu să-și scrie o scrisoare de intenție corect si dpdv gramatical si coerenta in exprimare).

    Deci… Sa ii spuna lu’ ma-sa ca ce-o sa dreaga el, ca face ce poate praf.

  7. Cu SIIj in functiune , nimic nu e credibil .

    • Tu ești anormal? Ai un fix??? Ce-i tot dai cu SIIJ???
      Zi de pensii speciale, redusule, nu de SIIJ! Zi de numărul uriaș de atîrnători la buget, ai destule de zis!

    • BArbule , voi comunstii hoti o sa dispareti dupa fata pamantului mai devreme sau putin mai tarziu , si cand te tarasti ca o rama in agonie eu o sa fiu acolo sa ma pis pe tine .

  8. Ne face pe toți securiști???

  9. Un mincinos ce esti, spui cu atata dezinvoltură ca in 2021 au crescut salariile bugetare dar milioane de cetățeni din mediul privat si cei cu pensii mici ai primit 0 lei.De unde ai creștere la bugetari , dai din veniturile familiei tale? Aceasta crestete o ai din banii din mediul privat.Au crescut pensiile tot la cei care au mult precum Dorneanu, Pivniceru et.comp

    • In 2021 NU au crescut salariile bugetarilor. Ele sunt inghetate din 2020. Nu mai scrie prostii.

    • @Stef: Crezi minciunile lui Zombilica?!
      Ia citeste mai jos(gasesti suficiente articole pe internet) cum au CRESCUT Cheltuielile cu Salariile bugetarilor in 2021:
      2 Aprilie 2021, Ziarul financiar: „Ce arată Bugetul de stat la 2 luni: Cheltuielile cu salariile bugetarilor au continuat să crească în ciuda crizei severe.
      La stat lucrează circa 1,25 mil. de persoane, un sfert din totalul de 5 mil. de angajaţi din România.
      Cheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut în primele 2 luni din 2021 cu 6,6% şi au ajuns la 18,5 mld. lei, faţă de 17,3 mld. lei, cât au fost în primele 2 luni din 2020. Potrivit datelor de la Finanţe, aparatul bugetar numără 1,25 milioane de posturi, adică 22% din numărul total de contracte de muncă din România sau mai mult de 25% din numărul de angajaţi.
      În ciuda scandalurilor legate de prime şi sporuri la stat, împreună cu creşterea deficitului bugetar, cheltuielile cu salariile bugetarilor încă nu scad, ba chiar cresc în continuare. Este drept însă că prin legea buge­tului de stat cheltuielile cu salariile bugetarilor sunt plafonate la nivelul lunii decembrie 2020.”
      Gasiti Rabelul cu Datele de la Finante pe Ziarul financiar in articolul cu titlul de mai sus..

      A recunoscut chiar Premierul Florin Citu care in 7 Aprilie 2021 a declarat:
      „Premierul Florin Cîţu a declarat, miercuri, că Execuţia bugetară pe primele 2 luni a acestui an ARATA o Creştere a cheltuielilor de personal mai MARE decât cea estimată şi a SOLICITAT ministrului Finanţelor o situaţie pentru toţi ordonatorii de credite, menţionând că în buget există o limită de 110 miliarde de lei a acestor cheltuieli, care nu va fi depăşită.
      „Am discutat despre cheltuielile de personal. Pentru execuţia bugetară pe două luni şi pe ceea ce avem preliminar pe luna martie arată o creştere a cheltuielilor de personal. Am cerut ministrului de Finanţe să prezinte în şedinţa următoare o extrapolare pe baza execuţiei bugetare a cheltuielilor de personal pentru toţi ordonatorii de credit, pentru că avem o limită de 110 miliarde de lei în buget pe care nu o vom depăşi. Mie îmi arată distribuţia că, până acum, este o creştere mai mare decât estimam a cheltuielilor de personal şi vreau să ştiu de unde vine această cheltuială de personal mai mare pentru că ştiţi foarte bine că legislaţia în vigoare nu ar fi permis acest lucru”, a afirmat Cîţu, după şedinţa de Guvern.
      Întrebat dacă bugetarii s-ar putea aştepta la concedieri, Cîţu a spus: „Nu, nu înseamnă acest lucru”.
      „Aş vrea să ştiu cum s-a întâmplat, atâta tot. Noi trebuie să ne încadrăm într-o cheltuială bugetară de 110 miliarde de lei anul acesta. Vreau să văd cum s-a întâmplat, dacă a fost în urma unor acte normative care au permis nişte cheltuieli temporare, cum ar fi: am plătit în plus pentru centre de vaccinare sau într-un spital au apărut cheltuieli suplimentare. Vreau să vedem exact ce se va întâmpla şi după aceea vom lua o decizie”, a adăugat Premierul.

  10. Vise plăcute!

  11. Ca si ministru al Finanțelor, cred ca a fost decent. Nu sunt specialist, dar a si prins o perioada foarte complicata. Ca si prim ministru, Zombie (ca si porecla) mi se pare alegerea perfecta pentru personalitatea. Discursul lui haotic, foarte greu de urmărit, poate vine din beția puterii. Zombie a luat-o rau pe “arătura”. Liderii adevărați isi arata calitatile sub presiune. La Zombie este exact pe dos. Se da cu capul de toți pereții…

    • Porecla aia lansată de drula intr-un moment de impulsivitate mi se pare infantila si răutăcioasă. Premierul trebuie ghidat in direcția corecta cu retorici bazate pe date reale si responsabilizat sa acționeze corect pe termen lung, in interes național, nu in interesele de moment ale grupărilor de lobby x si y.

    • Cred ca Gheo are o mini analiza pertinenta aici.
      Indiferent de porecle Cîțu a dovedit ca desi a fost un ministru de finante decent este un pm slab si mai ales aliniat intereselor coruptilor si baronilor din penele.

      Este naiv sa credem ca poate fi responsabilizat sau ghidat de date reale.
      Deja si-a ales directia mafiota si o dovedeste prin felul cleptocratic in care a organizat campania de vaccinare initial, neasumarea responsabilitatii pentru esecul vaccinarii mai recent si prin folosirea resurselor guvernamentale pentru campania murdara din peneleu. Dupa care musamalizeaza totul in stil pesedist.

      Este la fel de mafiot ca si Orban, dar mai haotic si mai putin priceput ca politician.
      Si ca atare mai periculos pentru Romania. Va pune mereu interesul baronilor din partid inaintea interesului national. Domnul Cîțu este ‘unredeemable’.

    • Liderii adevarati isi arata calitatile prin FAPTE!
      NU prin vorbe goale, neacoperite de fapte!
      Liderii adevarati isi rESPECTA cuvantul dat, isi RESPECTA Promisiunile!
      liderii adevarati se adreseaza OAMENILOR, acest Zombilica spune vorbe goale pentru activul de partid care sa-l voteze!
      Zombilica minte la concurenta cu Dragnea!
      E deraiat de tot, devine chiar periculos sa ai in fruntea Guvenrului un individ rupt total de realitate, de lumea reala, de oamenii din Tara al carei Premier e!
      Doar demagogii din dictaturi sau din regimulrile autocratice sunt asemenea lui Zombilica!
      Uitati-va la el ca in aproape 7 LUNI de guvenrare NU a facut nIMIC si NU a demarat macar NIMIC din Programul de guvernare de 269 de PAGINI, dar se umfla-n pene de parca ar fi indeplinit 266 de Pagini deja!
      Un fanfaron pe care 2 bani nu dau Romanii, maine daca Zombilica ar candida, el NU ar trece pragul de 5%!!!!!!!!!
      E Zombie omul, Drula l-a nimerit perfect, bravo Drula!!!!!!!!!!!

    • Ca Ministru al finantelor a aburit cu aceleasi vorbe goale: s-a laudat ca va Reforma ANAF, ca va DIGITALIZA ANAF, ca va pune in functiune Casele de marcat!
      AZI, TOATE aceste masuri sunt OBIECTIVE principale mentionate in Programul de guvernare al aliantei 2020-2024 la Paginile 6-7/269 la Ministerul de Finante:
      „Pe termen mediu și lung Guvernul are în vedere transformarea ANAF într-o instituție INOVATIVA și capabilă să răspundă provocărilor mediului extern, care să ofere servicii noi și adaptate diferitelor categorii de contribuabili.
      Obiective specifice.
      Reforma ANAF și schimbarea paradigmei relației stat-contribuabili vor fi OBIECTIVUL Principal.
      Va fi accelerată digitalizarea ANAF și va fi finalizată procedura de conectare a aparatelor de marcat cu jurnal electronic la sistemul informatic național de monitorizare al ANAF și implementarea sistemului de facturare electronică care permite transmiterea în timp real a facturilor emise către ANAF.Astfel va crește baza de colectare și va fi prevenită evaziunea fiscală.
      Vor fi implementate o serie de proiecte de digitalizare care se vor finanța din fonduri nerambursabile:
      i) modernizarea soluției de arhivare electronică a MFP,
      ii) obținerea de servicii electronice extinse prin portalul ANAF,
      iii) proiect pentru asigurarea serviciilor fiscaleeficiente pentru administrație șicetățeni,
      iv) modernizarea soluției de arhivare electronică a MFP (toate prin contracte de finanțare POCA, proiecte aflate în derulare),
      v) proiectul Big Data, ce vizează dezvoltarea unei Platformede Big Data destinate integrării și valorificării operaționale și analitice a volumelor de date de interes pentru MFP/ANAF, cu orizont de implementare de minim 36 de luni.
      De asemenea, vor fi implementate o serie de proiecte de digitalizare cu finanțare de la bugetul de stat:
      i)asigurarea funcționării și disponibilității sistemului informatic,
      ii) creșterea performanței specialiștilor IT,
      iii) retehnologizarea și extinderea platformelor hardware și software pentru interfața cu cetățenii (pregătire documentație achiziție și estimări bugetare),
      iv) asigurarea funcționării, continuității și disponibilității sistemului integrat vamal, ce înseamnă operaționalizarea conceptului de vamă electronică până la sfârșitul anului 2023,
      v) verificarea TVA cu ajutorul informatizării documentelor interne utilizate de către inspecția fiscală.”

      Adica, Programul de guvernare spune clar: Vom face si vom drege aia si aia si aia, adica ceea ce Zombilica se lauda cat a fost Minsitru de finante ca va FACE!
      NU a facut NIMIC ca Minsitru al Finantelor timp de aproape 1 An si 3 LUNI de zile!!

  12. „Pregatim terenul” pentru o Economie cu Valoarre adauggata mare, unde vor lucra analfabetii fucntionali ai Romaniei!!
    Ne spune Zombilica!!
    O Economie cu Valoare adaugata mare inseamna EDUCATIE, EDUCATIE, Educatie, adica oameni bine EDUCATI, PREGATITI unde, Zombilica?!
    In fabricile voastre de diplome, in Universitatile unde plagiatul e la ordinea zilei, cu CE PROFESORI vei pregati acea Forta de munca FOARTE bine pregatita care sa lucreze in DOMENII de varf ale Tehnologiei, pentru ca asta inseamna Valoare adaugata ridicata?!
    Cand Romania are cei mai putini Absolventi de studii superioare, incluzand absoventii celebrelor fabrici de diplome!?
    Vorbe goale, vedem acum ca din maretul Program de guvernare ati FACUT si semne ne dati ca VETI FACE un mare NIMIC!
    Sa mai promiti, Zombilica, dupa ce vei FACE ce ati PROMIS in cele 269 de Pagini ale Programului de guvernare al aliantei 2020-2024!
    Pana atunci, esti dus rau cu capul, recomand control medical adecvat iar de minciunile tale suntem satui!
    7% dintre romani au spus ca au INCREDERE in Zombilica, in ultimul sondaj AVANGARDE!
    Iar de 2028, nu mai vorbi, tu nu vei rezista pana in 2024, sper sa dispari si tu si PNL!
    Cred ca au ras aia de s-au prapadit pe minciunile acestui Zombilica!!!

    • Al 69-lea prim-ministru al României care s-a șters la ‘ur cu cele 269 de pagini ale programului de guvernare si care va primi de la electorat exact ceea ce oferă, pe principiul karmatic aferent numărului mandatului sau.

  13. 112!

  14. Esti tare bossss……pana.le.faci se alege praful si.pulberea de tara asta, nu ca nu s a ales……dar sincer ma bucur ca se duce dracu…..hai sa trăiți bine. Asta este tara pe care ne o dorim sa o lasam copiilor și nepoților……dupa noi ciuma……

  15. Cum s-a laudat Zombilica Vasilica Catu in Ianuarie 2020 cand era Minsitru de finante ca va reforma Ministerul de finante si va REFORMA ANAF, in Ianuarie 2020, uitati-va aici:
    „Fl Catu, in 8 Ianuarie 2020, cursdeguvernare-ro:
    „Reforma ANAF în viziunea lui Florin Cîţu: Vor fi eliminate 150 de posturi de conducere și aproape 2.000 de posturi din structură. INFORMATIZARE PANA la JUMATATEA anului 2020.
    „Până la jumătatea anului, ANAF să fie INFORMATIZAT. Vorbim despre casele de marcat, o chestiune aşa de simplă… Să legăm casele de marcat la sistemul ANAF. Am făcut tot sistemul privat să cumpere case de marcat sofisticate, dar ANAF nu are sistemul gata. A trebuit să prorog acest lucru, pentru că altfel trebuia să dau amenzi oamenilor. Trebuie să mergem în CSAT pentru a grăbi lucrurile. Obiectivul meu este să ai maxim un control pe an, complex”, a spus ministrul.

    Azi, in Iulie 2021 NIMIC din ce a promis Vasilica Catu inca NU exista, sunt PRIORITATI la Minsiterul de finnate prevazute in Programul de guvernare 2020-2021 al aliantei PNL-USR PLUS-UDMR!
    CE l-a impiedicat pe Vasilica Catu sa implementeze REFORMA ANAF, cum el a PROMIS in Ianuarie 2020!?
    TOATE Promisiunile astea ale lui din Ianuarie 2020 se regasesc si in Programul de guvernare lui 2020-2021!!!
    Mai crede careva ca bazaconiile debitate zi de zi deZombilica asta vor deveni vreodata realitate?!?

    • M-am documentat asta primăvara când ati scris pentru prima data pe tema asta:

      Citu a lăsat de înțeles ca directorii se opuneau total digitalizării.
      Nu a putut sa ii demită pentru ca legislația muncii protejează joburile funcționarilor publici.
      Așa ca a încercat sa transforme inițiativele de digitalizare a ANAF in problema de securitate naționala – ca sa urgenteze proiectele si ca sa poată sa-i demită pe toți cei care bagă bete in roate pe motiv de securitate naționala.

      A fost o mișcare clever. Sau cel puțin așa credeam pana când m-am documentat puțin si despre firmele care așteptau sa înhațe acele proiecte de sute de milioane de RON = niște firme securiste, cărora li se oferă contracte pe tava si la MAI, care livrează doar 30% din valoarea pentru care se plateste (din banii contribuabililor),,
      si care operează in bine -cunoscutele scheme care au distrus aceasta țara:
      experților care fac treaba efectiv li se oferă doar 10% (desi ei creeaza “livrabilele” pentru care se facturează 100%), pentru ca mafioții sa facă profit de zeci de milioane de RON /de căciula, fără sa muncească deloc!
      Ca expert mai degrabă faci o treaba pro-bono decât sa vezi cum niște corupți cacati semi-analfabeți fura 50% din fondurile publice cu ajutorului foștilor generali si cu protecția corupților din instituțiile cheie ale statului.

      Din banii ăștia nemunciți finanteaza partide, platesc comisioane celor din instituția contractata, platesc generali si probabil si diverși pe la MAI pentru protecție si mușamalizare. 30% corupți, 40% coruptibili, oamenii corecți nu au cum sa lupte cu mafia asta nenorocita infiltrată inclusiv in instituțiile statului!
      Sistemul de control intern funcționează o pwla, SGG-ule!

      In țara asta se fura anual 30-50% din zecile de miliarde tranzacționate prin SEAP, bani luați cu japca de la cetățeni prin taxe si impozite.

      Sa fim serioși, cacatii nu si-au făcut banii si nu au consolidat hidra mafiota auto-regeneranta din joburi la stat obținute pe pile, puteau sa fie ele remunerate si cu 35.000 RON/ luna; au devenit milionari din furtul din contractele obținute la licitații, cu ajutorul corupțiilor din instituțiile publice.

      Exact in direcția asta nu se face nimic! Ca tare greu este sa plătești prin SEAP doar experții care creaza 100% din livrabilul care se facturează si sa elimini firmele generalilor si ale corupților care fura 50% din fondurile publice fara sa facă nimic si operează prin trafic de influenta si alte manevre asimilate actelor de corupție !
      De-asta nu exista nici R&D in țara asta: au furat semi-analfabeții corupți intermediari sau se curisti, care nu au creier si nici inspirație divina sa creeze ceva notabil, 50% din profitul ce trebuia atribuit experților care erau capabili de cercetare si inovare.

      Blesteme infinite pana la ultima particula cuantica a voastră , nenorociților!

  16. Voi l-ati votat pt ca va place gustul placutelor suedeze pe care vi le da Citu. Bucurati-va de el!

  17. Se pare că alegătorii au votat un PNL condus de Orban și se pricopsesc cu un PNL condus de Câțu.

  18. O să „trecem la o economie cu locuri de muncă bine plătite”! … în 2028.
    Voi vă dați seama cum sună asta!
    Ca de obicei… o să trecem granița spre o economie cu locuri de muncă bine plătite.

  19. Va înșelați! Cei care am comentat mai sus nu am votat cu PNL, desi din putinele partide eligibile era a doua varianta (cel puțin pentru mine). Lili, R.M., foarte posibil si Tree Fitty, am votat cu același partid; in niciun caz ideal, dar atunci avea potențial.

  20. Mai bine plătite ca la Apaprod nu există și nici bonuri mai mari !

  21. DOVADA ca Zombilica abereaza la greu:
    16.07.2021, cursdeguvernare.ro: „20-34 de ani – nici nu lucrează și nici nu învață: Observații pe locul FRUNTAS deținut de România la procentul TINERILOR FARA nicio ocupație.
    România figurează printre statele UE cu cea mai mare pondere a tinerilor care nici nu lucrează și nici nu învață („neither in employment nor in training” sau NEET în lb. engleză), conform unui Raport publicat de Eurostat.
    Cu un procentaj 20,2%, suntem în grupul celor 6 state membre în care mai mult de 1 persoană din 5 la grupa de vârstă 20-34 ani se poziționează în afara interesului pentru piața muncii.
    Chsetiunea este de maximă IMPORTANTA pentru o creștere economică sustenabilă pe termen mediu și lung, simultan cu îmbunătățirea protecției sociale pentru persoanele care nu pot lucra sau sunt retrase din activitate.
    Foarte sugestiv pentru falia între nord și sud pe piața unică, iată care sunt grupele de țări de la extremele acestui indicatori, inclusiv cu valorile pe sexe (unde stăm ceva mai bine față de media UE la bărbați dar mult mai slab la femei).(gasiti graficul in articol).
    Se poate deduce foarte ușor că LIPSA de Educație și dezinteresul pentru muncă/lipsa de locuri de muncă NU fac bine la PIB și duc la utilizarea sub potențial a factorului uman, cum se spunea odinioară, „cel mai prețios capital”.
    De aceea, Educația capătă o importanță aparte în dezvoltarea economică, mai ales în tentativa de reducere a decalajelor care ne separă de Occident.
    În context, trebuie subliniat că România figurează pe penultimul loc între statele UE la ponderea tinerilor adulți aflați într-o formă de pregătire, cu doar 30,2% (doar Cipru apare mai jos, cu 28,8%), cu mult sub media europeană de 41,7%. Sub Malta (31,9%, dar acolo dacă nu învață tinerii au tendința pronunțată să lucreze) și vecinele Bulgaria (32,2%) și Ungaria (33,5%).
    În fine, ar mai trebui amintită observația importantă din raportul Eurostat care atrage atenția că, în general, situația nu face decât să se înrătățească între 20 și 35 de ani, după cum se poate vedea din datele pe intervale de vârstă de câte cinci ani fiecare.
    Noi figurăm per total, alături de Polonia, Slovacia și Ungaria, printre statele în care diferența între sexe este de 15 – 19 puncte procentuale (doar 11 -13 pp în Italia și Bulgaria), campioana fiind Cehia cu 24,2 pp. După care, la grupa 30-34 de ani ne mutăm la peste 20 pp diferență de gen, împreună cu Slovacia și Ungaria, din nou recordul fiind deținut de Cehia (32,9 pp mai mult la femei decât la bărbați).”
    Zombilica NU vorbeste niciodata depsre IMPORTANTA Educatiei, despre Tinerii astia intre 20 si 34 de ani care nici nu muncesc, nici nu studiaza…
    Cu cine va duce el Romania in zona locurilor de munca bine platite, cand de cativa ANI din Romania pleaca cei care au Educatie solida, au salarii bune si locuri de munca bune… nu mai e vremea badantelor din Italia si a femeilor de casa din Spania…e rupt total de Romania reala… ma intreb, oare Zombilica citeste aceste Rapoarte ale EUROSTAT care ajung in fiecare Tara a UE?!

  22. Bate câmpii!
    Viseaza, i s-a urcat la cap…

    Bineînțeles că nu va face nimic din tot pomelnicul înșirat…

  23. În mod normal, perversul ăsta de Cîțu ar trebui să nu aibă nicio șansă la Congres dacă delegații PNL ar fi cu mintea la ei!

  24. „Pregatim Romania”….
    ADEVARUL: „Dezastrul ascuns de Evaluarea Naţională. Copiii de la ţară, îndemnaţi să renunţe la examen ca să nu strice statistica şcolii.
    Peste 37% dintre elevii de la ţară care au susţinut Evaluarea Naţională în 2021 au obţinut medii sub 5, iar alţii nici măcar NU s-au prezentat la examen – pentru a nu strica rezultatul şcolii.
    O analiză pe cifre nu este însă de ajuns, spune directorul unei şcoli rurale.
    Cei care au trecut prin examenul de finalizare a ciclului gimnazial au avut de depăşit pragul simbolic al mediei 5 (la Capacitate nu se calculează rata de promovare, iar admiterea în liceu poate fi realizată cu orice medie).
    Un procent de 76,90% a avut medie mai mare de 5, dar 23,10% a avut sub 5, ceea ce înseamnă că 28.493 elevi au rămas „corigenţi“ la Capacitate.
    Însă procentul mediilor SUB 5 de la Evaluarea Naţională (EN) este aproape dublu în mediul rural faţă de mediul urban – vorbind doar de elevii care au susţinut probele acestui examen, pentru că mulţi nici măcar nu mai trec prin acest „filtru“, mergând direct către şcoala profesională sau abandonând.
    Deja multe şcoli practică varianta de a-i descuraja pe elevi să se înscrie la EN pentru ca aceştia să NU le strice rata de medii peste 5 şi a ieşi astfel mai bine în statistici şi raportări. „Sunt şcoli în localităţile vecine care din 17-18 elevi trimit la Evaluare doar şase. Şi din cei şase, doi sau trei au luat medii peste 5. Procentul e de 50%, dar practic e vorba de mult mai puţin“, spune prof. George-Marian Kesse, directorul Şcolii Gimnaziale Vultureşti, o comună din Olt situată aproape de Drăgăşani, la 50 kilometri de Slatina.
    Astfel că o analiză strict pe cifre nu reflectă ce se întâmplă în mediul rural, consideră directorul şcolii de ţară.
    Ba chiar realitatea bate statisticile.
    „Noi i-am trimis pe aproape toţi la examen. Unul singur (n. red. – din 11 elevi, unul a absentat, patru au obţinut medii peste 5, iar şase sub 5) s-a dus la şcoala profesională fără Evaluare Naţională. Dar discuţia trebuie să fie mult mai amplă. Am copii care vin la şcoală flămânzi, care nu au curent, care au pământ spoit în casă, de te şi miri de unde rezultatele. În timp ce la oraş părinţii trimit copiii la meditaţii la Engleză de la grădiniţă, la Vultureşti copiii încep să studieze Engleza (n. red. – limba străină va va fi disciplină de examen la EN pentru elevii care acum sunt în clasa a VII-a) în clasa a V-a. Sunt egalii celorlalţi?“, se întreabă directorul Kesse.
    Contează ereditatea, mediul de acasă.
    La şcoala pe care o conduce nu se învaţă simultan la clasele V-VIII, însă sunt multe şcoli din rural în care simultanul, uneori patru clase în una singură, este o realitate de 20 de ani sau dintotdeauna.
    „Sunt o grămadă de factori, printre care ereditatea, mediul de acasă. Am copii fără lumină, copii care au pământ pe jos în casă. Dacă vă duc la 50% dintre copii acasă, o să-nţelegeţi de ce sunt înregistrate astfel de rezultate. În momentul când îţi chiorăie maţele de foame… E greu!“, a explicat Kesse de ce performanţele nu pot fi comparate. Iar explicaţiile merg mai departe.
    „Cei din oraş îi duc la meditaţie de la grădiniţă. Elevii de la mine de la şcoală până în clasa a V-a habar nu au de Engleză, atunci aud primul cuvânt. Nu e o concurenţă reală, pentru că până în clasa a VIII-a cei de la oraş acumulează cel puţin 8 ani de Engleză. Cât ar fi de bun profesorul, şi avem o profesoară bună de Engleză, nu recuperează ce fac cei de la oraş de la grădiniţă“, e de părere directorul Kesse.

    Cu cine, Zombilica, „pregatiti” voi Economia Romaniei pentru locuri de munca „bine platite”?!
    Usor de inteles ca asa arata Educatia copiilor in sudul subdezvoltat si in Moldova saraca… dar si in zonele mai sarace ale Transilvaniei, in Harghita, Covasna, Salaj, Maramures…

  25. Veșnic promisiuni. Vom face și vom drege… Ați observat cum retardatul folosește mereu expresii englezești? Vrea să sugereze sursa educației primite, dar de fapt devoalează sursa instrucțiunilor pe care le urmează orbește, opac la toate lucrurile cu adevărat necesare pentru țară. Nu a făcut nimic din ce a promis în gura mare (că doar gura e de el, și aia defectă, că abia înțelegi ce spune – semn tipic pentru mincinoșii patologici) și nici nu va face ceva vreodată, misiunea lui în fruntea guvernului fiind să amâne la nesfârșit orice lucru în beneficiul țării. Colonizarea României, cu jaful aferent, continuă… Și va continua până vom arunca după gratii marionetele controlate de păpușarii decrepiți ai lumii, la care se pare că nu ajunge nimeni. Până atunci, serviți o nouă porție de cârnăcior în vârful undiței, adică promisiuni la nesfârșit! Ca în ultimii 30 de ani..