G4Media.ro

BREAKING Premierul Ciolacu, în conferință cu cancelarul Scholz: Pe teritoriul României trebuie…

sursa foto: Facebook/ Marcel Ciolacu

BREAKING Premierul Ciolacu, în conferință cu cancelarul Scholz: Pe teritoriul României trebuie să existe trupe germane permanente / Scholz: E corect ca România să intre în Schengen anul acesta

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marți într-o conferință de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz că speră ca în România să fie plasate trupe germane. ”Cred că pe teritoriul României trebuie să existe trupe germane permanente”, a spus premierul Ciolacu.

El a întărit ideea, adăugând că ”sper ca în curând să avem pe teritoriul României militari germani permanenți. Este evident că va fi un conflict de lungă durată (în Ucraina – n.red.).

Prezența trupelor germane în România este un obiectiv strategic pentru România, au declarat pentru G4Media surse guvernamentale.

Cancelarul Scholz a declarat că Germania susține ”puternic” aderarea României la Schengen și a spus că ”discutăm cu prietenii noștri sceptici atât formal, cât și informal”. ”Cred că e corect ca România să adere la Schengen anul acesta”, a mai spus cancelarul Olaf Scholz.

Cele mai importante declarații ale lui Marcel Ciolacu și Olaf Scholz:

Olaf Scholz:

Stimate domnule prim-ministru, dragă Marcel, bun venit la Berlin! Mă bucur mult că cea de a doua vizită în străinătate are loc în Germania. Tocmai în aceste vremuri este bine să ne întâlnim personal. Deja, cu ocazia vizitei mele din aprilie la București am avut ocazia de a ne întâlni și de a discuta. Pe atunci erai președintele Camerei Deputaților, iar astăzi îţi urez un călduros bun venit aici, la Cancelaria federală, ca prim-ministru al României! Mă bucură faptul că vom colabora împreună și sunt convins că vom adăuga un nou capitol la bunele relații româno-germane. Țările noastre au relații extrem de bune și de strânse.

Minoritatea germană din România și comunitatea din ce în ce mai numeroasă de români din Germania sunt punți de legătură foarte importante între societățile noastre și în interiorul acestora. Și relațiile noastre economice sunt îmbucurătoare. Volumul comerțului bilateral a atins anul trecut cifre record.

Așa cum probabil vă puteți imagina, astăzi am discutat mai ales despre situația privind politica de securitate pe flancul estic al NATO și despre următorul summit NATO, de la Vilnius, de săptămâna viitoare. În primul rând, doresc să mulțumesc explicit României pentru reacția fermă pe care a avut-o la invazia rusă în țara vecină, Ucraina. România are o contribuție remarcabilă prin primirea a nenumărați refugiați din Ucraina, prin asistența acordată în contextul livrărilor de ajutoare în Ucraina și al exporturilor de cereale prin intermediul European Solidarity Lanes. Și susținerea acordată la consolidarea flancului estic al NATO este una exemplară. România este un aliat și partener important și de încredere. Unitatea dintre parteneri în alianța transatlantică este un aspect decisiv, acum și în viitor. În acest context, ne uneşte dorința de a crea o pace echitabilă și durabilă pentru Ucraina și stabilitate și securitate în Europa.

Sunt deosebit de impresionat de solidaritatea României cu Republica Moldova, care se oglindește în numărul mare de ajutoare și de prestații acordate Republicii Moldova. Și încă un lucru îl consider important: Germania susține România, pentru ca țara voastră să devină anul acesta membru cu drepturi de bine al Spațiului Schengen. Așa cum am spus deja la București, România a întreprins deja eforturi majore pentru a adera la Spațiul Schengen și aceste eforturi trebuie apreciate. Noi ne implicăm cu toată forța pentru aceasta.

Doamnelor și domnilor, România și Germania sunt aliați fiabili, parteneri strânși și prieteni buni. Vom aprofunda în continuare colaborarea noastră. Vă mulțumesc pentru vizită și sper într-o bună colaborare.

Marcel Ciolacu:

Domnule Cancelar, dragă Olaf, dragi reprezentanţi ai presei, onorată audiență, în primul rând îi mulțumesc domnului cancelar Olaf Scholz pentru vizita efectuată recent la București, dar și pentru primirea călduroasă şi organizarea unei reuniuni într-un timp atât de scurt de la preluarea mandatului meu de prim-ministru Este încă o dovadă a prieteniei și relației consolidate dintre Germania și România, pe care amândoi dorim să le aprofundăm.

Ne propunem demararea unor discuții între cele două guverne în vederea setării unui plan de acțiune comun pe subiecte de interes strategic și a unui format de dialog permanent care să ne permită să atingem obiectivele fixate. Ridicarea la nivel strategic a relațiilor noastre diplomatice reprezintă un moment important pentru cooperarea noastră bilaterală. Vom putea astfel să dezvoltăm și mai mult legăturile dintre România și Germania în toate domeniile de interes comun. Doresc să-i mulțumesc cancelarului Scholz pentru sprijinul oferit acestui demers.

Pe agenda discuțiilor noastre au fost mai multe teme importante pentru cetățenii pe care îi reprezentăm, atât la nivel bilateral, cât și la nivel european. Am discutat despre cooperarea economică și despre cum putem dezvolta împreună, atât zona comercială, cât și componenta investițională, folosind inclusiv resursele europene.

Germania este partenerul comercial principal al României. Există însă în continuare un potențial enorm de dezvoltare între cele două țări și împreună am identificat noi modalități prin care putem să lucrăm împreună pentru a acoperi noi piețe. Spre exemplu, două direcții importante sunt participarea activă la procesul de reconstrucție a Ucrainei sau sprijinirea dezvoltării Republicii Moldova. În acest context, doresc să reiterez susținerea noastră deplină pentru Ucraina în aceste momente dificile. Trebuie să continuăm să oferim Ucrainei tot sprijinul necesar și salut eforturile făcute de guvernul din Germania, cu care lucrăm foarte bine pe această zonă – subliniez, susținerea noastră pentru începerea în cel mai scurt timp a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, atât pentru Ucraina, cât și pentru Republica Moldova.

România este un actor serios, credibil și stabil pe flancul estic și poate juca un rol activ la Marea Neagră în vederea promovării agendei noastre comune. Există premisele pentru ca România să fie un hub pe zona de energie. Avem numeroase resurse proprii, dar și proiecte pe zona de energie, care să asigure României un rol determinant în stabilitatea regiunii. Acest lucru oferă oportunități importante pentru companiile germane. Totodată, România are un potențial semnificativ pe zona de agricultură și de construcții, domenii pentru care am elaborat recent măsuri suplimentare de sprijin. Nu în ultimul rând, o componentă importantă este reprezentată de industria de apărare, unde deja am demarat o serie de proiecte comune, în coordonare cu Uniunea Europeană și NATO. Doresc să vă informez că în cursul zilei de mâine voi avea discuții cu mediul de afaceri româno-german, dar și cu industria de apărare germană. Mai mult, în septembrie urmează să organizăm un forum de afaceri româno-german la Berlin, la care sper să putem fi reprezentați la cel mai înalt nivel.

Dincolo de aspectele economice, îmi place să evoc puntea de legătură dintre țările noastre, respectiv comunitatea românească din Germania și comunitatea etnicilor germani din România, care aduc o valoare adăugată inestimabilă relațiilor noastre bilaterale. Salut sprijinul oferit de guvernul din Germania pentru românii aflați astăzi în Germania și vă asigur că executivul pe care-l reprezint lucrează îndeaproape cu toate minoritățile prezente în România – și mă bucur că în delegația noastră îl avem alături de noi pe deputatul minorității germane din Parlamentul României, pe domnul Ovidiu Ganț.

În final, doresc să mulțumesc personal cancelarului german Olaf Scholz pentru sprijinul oferit în vederea aderării României la Spațiul Schengen. Germania a demonstrat că este un prieten adevărat al României. Am discutat împreună despre cum putem trece peste acest blocaj nejustificat, care afectează, în opinia noastră, direct unitatea europeană. Căutăm împreună cu Germania și contăm pe sprijinul Germaniei în vederea depășirii acestui moment. Mulțumesc încă o dată, domnule cancelar!

Olaf Scholz despre eventuala aderare a Ucrainei la NATO:

Într-adevăr, este un lucru care ne preocupă, în contextul pregătirilor pentru summit, cum putem dezvolta activitatea Alianței NATO în viitor. O preobservație: modificările majore se resimt. Am încercat în ultimii ani să fim capabili în ceea ce privește intervențiile noastre în afara Alianței, pentru a asigura securitate în afara spațiului NATO; lucrurile iau amploare, iar acum capabilitatea de apărare a Alianței devine din ce în ce mai importantă. Ține de modul în care armatele noastre sunt dotate. Ne-am ridicat cota la PIB la 2% pentru apărare şi am luat toate deciziile necesare, inclusiv deciziile în care avem cooperare în derulare la Sky Shield, de pildă – pentru toate aceste proiecte am luat deciziile legislative importante și necesare. Rolul nostru la nivel de NATO, la nivel de Marea Baltică a fost ranforsat, pentru ca totul să poată funcționa bine.

Referitor la Ucraina, este necesar ca relația noastră să se dezvolte în viitor. Ceea ce momentan este în prim-plan este sprijinul pe care îl acordăm Ucrainei pentru apărare. După Statele Unite, Germania are aportul cel mai mare, cu tot ceea ce am putut noi să facilităm, 17 miliarde până acum, plus 2,8 miliarde pe care le-am mobilizat în plus. Când m-a vizitat președintele Zelenski, am spus tocmai aici, în această încăpere, am făcut această declarație, este vorba de viitorul apropiat, este vorba de artilerie, de tancuri, de măsuri de apărare a spațiului aerian, care devin din ce în ce mai importante, având în vedere atacurile Rusiei cu drone și cu avioane. De aceea, cooperarea va fi aprofundată.

În paralel, vom discuta care sunt relațiile de cooperare între NATO și Ucraina în viitor, vom fonda un consiliu comun. De aceea este important să discutăm și întrebarea cum şi care este perspectiva de viitor pentru țările care se uită către NATO și vor să adere la NATO. Există o decizie luată la București că trebuie să ne dezvoltăm în viitor, dar în timp ce un război este în derulare, nimeni nu poate adera la alianță, pentru că printre criteriile de aderare este acela de a nu avea conflicte deschise la frontiere. Va juca un rol, însă, foarte important, este aspectul practic, susținerea și ajutoarele practice pe care le acordăm Ucrainei. La final, încă o observație: ne dorim ca Ucraina să aibă succes și în cadrul ofensivei actuale în estul țării. Am avut un aport consistent pentru ca această ofensivă să fie posibilă. Am creat condițiile pentru ca Ucraina, pe termen lung, să poată fi sprijinită în cazul în care războiul va dura mult timp. Toate țările care sprijină Ucraina trebuie să ia decizii proprii, Germania, ca și România, pentru ca Ucraina să fie în stare, să fie sprijinită, să poată fi sprijinită 1 an, 2 ani, poate chiar și 5 ani, pentru că nu știm cât de lung va fi acest conflict armat.

Marcel Ciolacu: Cunosc decizia Germaniei de a trimite 4.000 de soldați (în flancul estic, zona baltică – n.red.). Sper ca în curând să avem pe teritoriul României militari germani permanenți. Este evident că va fi un conflict de lungă durată. Cu toții ne-am fi așteptat ca acest conflict să se închidă după ofensiva Ucrainei. Datele publice poate nu sunt atât de încurajatoare, dar sunt ferm convins că lucrurile în teatrul de operații arată cu totul altfel altfel. Cred că pe teritoriul României trebuie să existe trupe germane permanente. Și sper ca împreună cu domnul cancelar să luăm deciziile cât mai rapid în acest sens.

Olaf Scholz despre când ar putea intra România în Schengen:

Aşa cum spunea deja domnul prim-ministru, Germania susține aderarea României pe deplin și vom reprezenta și vom relua această poziție clar și în viitor, și în ceea ce privește condițiile de îndeplinit de către România și Bulgaria. Discutăm cu prietenii și colegii noștri sceptici din Europa, nu doar în cadrul discuțiilor oficiale, ci și în discuții semioficiale. Este adevărat că președinția Spaniei și-a propus să aducă schimbare în acest proces, să-l revigoreze. Nu aș vrea să speculez, însă din punctul meu de vedere, din punct de vedere al viitorului, cred că este corect ca România să adere la Spațiul Schengen. Noi toți, și reiterez acest lucru, ne dorim ca România să devină membru al Spațiului Schengen. Ține și de conceptul echității și al dreptății. România și-a îndeplinit condițiile tehnice, iar toate rapoartele spun, vorbesc acest limbaj, că România și-a îndeplinit condițiile și obligativitățile tehnice.

Marcel Ciolacu despre Schengen: România și-a îndeplinit toate cerințele. Bulgaria așteaptă un raport MCV, România nu mai are acest mecanism impus de Comisia Europeană. Mulțumesc cancelarului Olaf Scholz și premierului spaniol Pedro Sanchez. Cu toții ne vom implica pentru această provocare sub președinția Spaniei. Cred că e corect ca orice politică internă să nu afecteze politica UE și o decizie a Parlamentului European și a Comisiei. Politicile interne e bine să țină de spațiul intern. Ca lideri politici trebuie să ne ridicăm la nivelul de oameni de stat când luăm anumite decizii

Context: Premierul Marcel Ciolacu, aflat în vizită în Germania, a fost primit de cancelarul Olaf Scholz la sediul guvernului federal din Berlin, potrivit unui anunț al guvernului.

Cei doi vor susține o conferință comună de presă.

În cadrul vizitei, Ciolacu va avea o întrevedere cu Katrin Göring-Eckardt, vicepreședintele Parlamentului Republicii Federale Germania, și cu reprezentanți ai Parlamentului german din principalele grupuri politice.

De asemenea, premierul va participa la întâlniri cu reprezentanți ai mediului de afaceri și ai industriei de apărare.

În prima zi a vizitei, premierul Marcel Ciolacu se va întâlni cu reprezentanți ai comunității de români din Republica Federală Germania și va depune o coroană la Memorialul Holocaustului din Berlin.

Din delegația oficială condusă de premierul Ciolacu fac parte ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Oprea, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, deputatul Ovidiu Ganț, membru al Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale, Victor Negrescu, europarlamentar și consilier onorific al prim-ministrului, reprezentanți ai Cancelariei Prim-Ministrului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. De la sef de gogoserie la intalnire cu Olaf Scholz…
    Nea Marcele…ai promis refore
    Reforme peste 15-20 de ani…cei drept legea, chiar daca nu conteaza deloc in prezent si ani muuulti de acum, este adoptata…poate sa zica ca a taiat pensiile speciale
    Cum sa taie pensia militara lu’ tasu’ de 6000+net?

  2. Bombardează Luftwaffe viena? 😀
    O sa intrăm în Schengen când o să arate viena ca Berlinul în ’45!

  3. De ce să avem trupe germane pe teritoriul României? Uite un prim ministru care nu stie cum să intre sub poala germană. Avem o clasa politică de carton , jalnic!

  4. foarte nerabdator sa aud prima conferinta de presa..dar total dezamagit dupa primele cuvinte..eram curios cum vorbeste engleza
    dar cand a luat-o cu draga olaf..sincer.. m- a pierdut..ceva sechele de la iliescu probabil
    asta e..politicul nu este decat o oglinda a societatii in care traim..
    nu uitati la urmatoarele alegeri sa nu mergeti la vot..ca ei va reprezinta..