G4Media.ro

Premieră pentru România în Congresul american: record de participanți pentru onorarea Comisiei…

Sursa foto: Facebook/ Ambasada României în Statele Unite ale Americii

Premieră pentru România în Congresul american: record de participanți pentru onorarea Comisiei Wiesel la 20 de ani de la înființare/ Eforturile României în combaterea antisemitismului și promovarea memoriei Holocaustului, lăudate în Congres

Numeroși membri ai Congresului Statelor Unite au susținut discursuri în cadrul evenimentului organizat, la 30 noiembrie, de Ambasada României pentru a marca 20 de ani de la înființarea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România (Comisia Wiesel), se arată într-un comunicat postat pe pagina de Facebook a Ambasadei României în Statele Unite.

Participarea a fost una record, cu peste paisprezece membri ai Congresului prezenți, care au lăudat eforturile României în combaterea antisemitismului și promovarea memoriei Holocaustului, mesaje susținute și de membrii administrației americane, reprezentanți ai organizațiilor evreiești și ai Muzeului Holocaustului din Washington, D.C.

Evenimentul a fost dedicat istoriei Comisiei Wiesel și a importanței sale pentru România, cei prezenți subliniind faptul că aceasta poate reprezenta un model pentru alte state din regiune, având în vedere faptul că rolul României de model în ce privește combaterea antisemitismului este datorat recomandărilor incluse în Raportul Final al Comisiei.

Din panelul evenimentului au mai făcut parte membri ai Administrației americane – Deborah Lipstadt, Trimis Special al SUA pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului și Deborah Guido, Biroul Trimisului Special al SUA pentru problematica Holocaustului, alături de doi foști membri ai Comisiei Wiesel – Dan Mariaschin, CEO al B’nai B’rith International și Paul Shapiro, Director al Biroului pentru Relații Internaționale, Muzeul Holocaustului din Washington, DC, alături de Michael Berenbaum, profesor in cadrul American Jewish University, Mark Levin, National Coalition for Eurasian Jewry si alți reprezentanți ai organizațiilor evreiești.

Din partea română, a participat ministrul Culturii, Raluca Turcan.

Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, a punctat rolul pe care Comisia Wiesel și raportul lansat de aceasta în 2004 l-au avut în parcursul României din ultimii 20 de ani în materie. ”Vreau să subliniez rolul imens pe care Elie Wiesel, alături de membrii acestei Comisii, l-au avut în recunoașterea de către România a rolului avut în Holocaust. Elie Wiesel a eternizat memoria Holocaustului, așa cum a subliniat președintele Ronald Reagan”.

Membrii Camerei Reprezentanților din Congresul Statelor Unite care au fost prezenți și au adresat mesaje cu prilejul acestui eveniment – Seth Moulton, Haley Stevens, Don Bacon, Andy Kim, Adriano Espaillat, Greg Landsman, Brian Mast, Marcy Kaptur, Mike Lawler, Jim Baird, Stacey Plaskett, Debbie Wasserman Schultz, Brad Schneider, Dan Goldman.

Comisia Internațională pentru Studierea Holocaustului în România (Comisia Wiesel) a fost lansată în octombrie 2003, fiind condusă de Elie Wiesel, născut în Sighet, România și supraviețuitor al Holocaustului. Unul dintre vicepreședinții Comisiei a fost Radu Ioanid, actual ambasador al României în statul Israel, care a avut un rol decisiv în coagularea Comisiei, alături de alți membri din România, Statele Unite, Israel, Germania și Franța.

Ca urmare a recomandărilor include în Raportul Final al Comisiei Wiesel, lansat în 2004, România a făcut mai multe progrese în materie, între care amintim adoptarea zilei de 9 octombrie ca data oficială a comemorării Holocaustului, înființarea Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, desemnarea unui Reprezentant Special pentru promovarea politicilor memoriei și combaterea antisemitismului și a xenofobiei, introducerea disciplinei obligatorii „Istoria Evreilor. Holocaustul”, dar și inaugurarea Memorialului Holocaustului și planurile pentru construirea unui Muzeu al Holocaustului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Un anume Petru Clej, colaborator la g4media și expert în datul cu piciorul în bășica ovală aka rugby, își dă cu părerea despre antisemitism și pretinde că știe totul și bineînțeles că nu trebuie contrazis de nimeni. Wow ce cadru liber de exprimare avem!!! Îi sugerăm individului să stea la Londra și să admire peisajul, oricum e un diletant sfertodoct. Să își bage moaca în minge și cam atât.

    • @Tommy99 _ „Un anume…”

      Domnul menționat este un jurnalist care are o carieră prodigioasă în presă, la BBC, RFI, precum și numeroase alte publicații.

      Din nefericire, odată cu înaintarea în vârstă, a devenit ușor depresiv, iar articolele scrise de domnia-sa au scăzut în obiectivitate.

      Cu toată aprecierea pentru activitatea anterioară, este regretabil, cred eu, că subiectivismul îndârjit, refuzul opiniilor diferite și respingerea alterității sunt folosite de domnul respectiv în ultima vreme pentru a epata și a se pune în atenția publică în contextul scăderii calității articolelor domniei-sale.

  2. Mulțumesc partenerilor noștri strategici din Statele Unite și sper ca manifestarea să se deruleze pe mai departe cu și mai mulți participanți.