G4Media.ro

Premieră de restaurare în România: Două lucrări semnate Gustav Klimt vor fi…

Sursa foto: Turnul Sfatului

Premieră de restaurare în România: Două lucrări semnate Gustav Klimt vor fi restaurate la Sibiu, în Muzeul Brukenthal / Operele de artă provin de la Muzeul Național Peleș

Muzeul Național Brukenthal anunță că două lucrări de pictură semnate de Gustav Klimt, ce fac parte din patrimoniul Muzeului Național Peleș vor fi restaurate în cadrul Laboratorului de restaurare al muzeului din centrul Sibiului, anunță Turnul Sfatului.

„Este o onoare ca să avem la Sibiu în custodie doua lucrări în ulei realizate de Gustav Klimt iar Laboratorul de restaurare a Muzeului Național Brukenthal să înceapă restaurarea a acestor piese importante din Muzeul Național Peleș, singura instituție de la noi care adăpostește câteva lucrări semnate de artistul și decoratorul austriac Gustav Klimt. Artă acestuia a contribuit la izbucnirea unei „revoluții” artistice în Europa. Una din cele mai renumite picturi ale lui Klimt este „Sărutul” (1907-1908). Ea datează din așa-numită perioadă „de aur” a artistului. Acest lucru este ilustrat cel mai bine de petalele aurii ce luminează fosforescent scena intimă a sărutului”, a declarat Alexandru Constantin Chituță, managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal.

De partea cealaltă, managerul Muzeului Național Peleș spune că lucrările ce vor fi restaurate la Sibiu sunt de o valoare deosebită, însă starea lor de conservare este una deficitară în acest moment.

Unul dintre cele mai importante ansambluri decorative datorate lui Gustav Klimt se află, din anii 1884-1885, în Sala de Teatru a Castelului Peleș. Comandă a ctitorului reședinței regale de la Sinaia, ansamblul decorativ „Muze, măști, alegorii, embleme” este revelator pentru talentul părintelui Secesiunii vieneze. Deși tributare academismului târziu de nuanță simbolistă, lucrările anunță spiritul novator al picturii lui Klimt.   Amplele operațiuni de restaurare ale ansamblului încep anul acesta, în cadrul unui program multianual, prin redarea prospețimii pânzelor „Primăvara” și „Vara”, lucrări amplasate pe peretele de vest al Sălii de Teatru, lângă loja regală”, a explicat dr. Narcis Dorin Ion, directorul general al Muzeului Național Peleș.

Lucrările au fost deja aduse în Piața Mare, unde au fost supuse unor teste cu raze X și lumină UV. În baza cestor prime rezultate se ști cu precizie ce tehnici de restaurare se pot aplica.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...