G4Media.ro

Portugalia, Luxemburg şi Belgia au primit primele miliarde de euro din fondul…

Portugalia, Luxemburg şi Belgia au primit primele miliarde de euro din fondul european de relansare

Portugalia, Luxemburg şi Belgia au devenit marţi primele state membre UE care au primit primele tranşe din fondul european de relansare în valoare de 800 de miliarde de euro, destinat să ajute statele membre să îşi revină din pandemie şi să facă economiile lor mai verzi şi mai digitale, transmite Reuters.

Prefinanţările acordate marţi reprezintă 13% din sumele totale alocate pentru fiecare din cele trei ţări. Executivul comunitar a eliberat 2,2 miliarde de euro pentru Portugalia, 770 milioane de euro pentru Belgia şi doar 12,1 milioane de euro pentru Luxemburg.

Eliberarea de noi tranşe este condiţionată de implementarea obiectivelor şi reformelor prevăzute în fiecare din planurile naţionale.

În total, Comisia Europeană a alocat Portugaliei o sumă totală de 16,6 miliarde de euro sub formă de granturi şi împrumuturi, 5,9 miliarde de euro sub formă de granturi pentru Belgia şi 93,4 milioane de euro sub formă de granturi pentru Luxemburg.

Până la această dată, numărul total de planuri de redresare aprobate de miniştrii de Finanţe din UE a ajuns la 16, printre acestea fiind şi planurile depuse de toate marile economii ale blocului comunitar.

Planurile prezentate de restul statelor membre UE, inclusiv PNRR-ul României, urmează a fi evaluate la o dată ulterioară.

Toatele cele 27 de state membre UE ar urma să primească bani de la Mecanismul european de relansare, o schemă în valoare de 800 miliarde de euro sub formă de granturi şi împrumuturi. Pentru a primi bani, fiecare guvern trebuie să detalieze cum intenţionează să cheltuie partea care îi revine, cu condiţia ca cel puţin 37% din fonduri să meargă spre obiective verzi, precum reducerea emisiilor de CO2, şi cel puţin 20% pentru a face economia mai pregătită pentru epoca digitală.

Planurile naţionale sunt evaluate de Comisia Europeană, pentru a se asigura că îndeplinesc toate criteriile, şi apoi de Consiliul miniştrilor de Finanţe, înainte ca banii să fie transferaţi.

Guvernele statelor membre vor primi, în avans, doar 13% din partea lor de bani, iar tranşele viitoare vor veni de două ori pe an, după finalizarea unor ţinte de investiţii şi reforme convenite. (Sursa: Agerpres)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. No coment? Nici unul din pupatorii de cururi securistoide ale usr istilor nu are nimic de zis?
    Daca era psd la guvernare acum se tulbura rahatul in voi si beculeati prin piata univ. De prosti ce sunteti!!!

    • Nu e nimeni prost, vb de incredere, psd nu mai este de incredere, ei erau singura optiune, din pacate s-au facut de ras, acum sunt ocupati cu lupta pt ciolan

    • Pana mea, nu a iesit PNNR-ul, asta e, voi credeti ca mie imi convine?…am lasat cascaval mult din salaru de europarlamentar si ma tin astia sa mor de foame..,salaru de ministru e caaahhh, ….imi pusesem baza in contractele alea de consultanta, 130000 euroi pe cateva ore, asa de jmecher…dar aia rai de la UE vor sa le taie…..Si una pentru psdisti: daca voi mergeti pe gainarii de alea flagrante, a picat la bulau o armata de-ai vostri, noi o facusem finut, dar aia de la UE s-au bunghit….e groasa rau,….mai bine stateam dracu in banca mea la Parlamentul european, dar nu ai ce face, ordinul se executa la UM+

  2. Pesede e de vina….din cauza lor nu a fost aprobat programul…. amatori, nu ne spune Ghinea/Câțu, Iohannis ce rau ne-ar fi stat cu cele cateva miliarde de euro in economie din trim 3?…..