G4Media.ro

Poluare masivă în Tunari: zeci de familii, condamnate să respire aer care…

Poluare masivă în Tunari: zeci de familii, condamnate să respire aer care miroase a hoit

Zeci de familii din localitatea ilfoveană Tunari sunt condamnate de patru ani să respire un aer care miroase a hoit. În canalul pluvial dezafectat din faţa caselor, mai multe fabrici şi companii private îşi deversează reziduurile. Printre ele, şi o firmă care se ocupă cu prelucrarea cărnii.

Până acum patru ani, pe strada Nicolae Iorga din localitatea Tunari, Ilfov, exista un canal pluvial care era secat tot timpul. Acesta delimitează zona industrială de cea rezidenţială. De când marii investitori au venit în localitate, canalul s-a umplut cu apă amestecată cu dejecții. Toată săptămâna, prin canalul cu lăţimea de 2,5 m și adâncimea de 1,5 m a curs apă infestată, având o culoare ciudată. Asta pentru că el colectează tot felul de reziduuri. Cu ajutorul unor ţevi înşirate de-a lungul malului, firmele private varsă în el de la uleiuri şi dejecţii, până la reziduuri rezultate în urma procesării cărnii. (FOTO)

Între canalul plin cu dejecţii şi primul rând de case paralel cu acesta e o distanţă de 7 metri. Cele peste 50 de familii din zonă se plâng că tot timpul anului aerul este irespirabil.

„De când primăria a adâncit canalul şi firmele deversează, mirosul este extrem de puternic. E pestilenţial mai ales vara, dar şi acum în perioada iernii. Apa are un aspect foarte ciudat. Face spume şi pe alocuri este foarte albă. Când apele sunt îngheţate, ea nu îngheaţă. E o apă industrială, e o apă cu ceva în ea, nu ştiu ce ar putea fi. Sunt cel puţin patru firme care deversează. Una dintre ele are un volum foarte mare de deversare. Deversează zeci de metri cubi pe zi. E o companie care se ocupă cu prelucrarea cărnii. Din cauza asta, aici persistă un miros de cadavru. Se vede că e apă cu care s-a spălat carnea. E foarte complicat, mai ales că vântul bate dinspre canal spre noi şi practic ajungem să nu putem să stăm nici în curţi din cauza mirosului. Trebuie să stăm în case cu geamurile închise”, a declarat pentru G4Media.ro Dan Florea, unul dintre locuitorii direct afectaţi.

Oamenii spun că în toţi aceşti patru ani deşi au sesizat autorităţile în nenumărate rânduri, nimic nu s-a întâmplat. Tevile sunt tot acolo. Deversările continuă. Autorităţile ridică din umeri.

„Am făcut sesizări peste sesizări la Garda de Mediu, am mers la primărie, am discutata şi cu ANIF-ul (Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare -n.r.). Au venit toţi aici şi practic ne-au plimbat de la unul la altul. Au jucat ping-pong cu noi. Şi-au declinat compentenţa pasându-ne de la unul la altul. Asta pentru că cică ANIF-ul este administratorul dar nu se ocupă de canal. Primăria este cea care a făcut o curăţare a canalului tocmai pentru ca apele să curgă. Garda de Mediu a venit de mai multe ori, a arătat o bunăvoinţă de faţadă, însă în momentul în care le-am cerut să ia probe şi să facă analize, răspunsul a fost năucitor: că nu au bani! Că nu au buget de aşa ceva. În condiţiile în care era clar că prin analiza apei şi-ar fi dat seama dacă este sau nu o problemă. Era destul de simplu”, a declarat pentru G4Media.ro, Dan Florea.

Primarul din Tunari, Alexandru Neacșu, a declarat pentru G4Media.ro că ”oamenii au dreptate, situația e gravă. Din păcate, noi ca primărie nu am putut face nimic până acum pentru că acest canal este al ANIF, ei au dat avizele și au permis ceea ce se întâmplă acolo. Oamenii sunt nemulțumiți, ne-am gândit să facem o asociație împreună cu primăria și să încercăm o rezolvare a problemei”.

Emil Grigore, șeful Gărzii de Mediu Ilfov, a declarat pentru G4Media.ro că va verifica din nou situația și va trimite o echipă în control la canalul pluvial.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Cercetari urgente cu recoltari si analize de probe.Vinovatii-amenzi drastice si chiar dosare penale pentru poluarea mediului.Si de ce nu inchiderea activitatii firmelor vinovate pana la remedierea situatiei.Si despagubiri masive pentru cei afectati.Daca se vrea se poate.

    • Exagerezi. E doar aer, ce atata tam-tam. Si anchete, despagubiri…. prea mult efort. Lasa, ca romanul suporta si accepta orice. Vezi ultimii 30 de ani.

      Nici in ceasul al doisprezecelea romanul nu va recunoaste ca a fost complice la instalarea securistilor si comunistilor de pe vremea apusa si ca an de an i-a votat pentru 50 de lei la pensie, o pugna de faina sau ulei…

      Romanul se plange dar nu ia masuri. Asa a fost mereu. Apoi zice „nu am ce sa fac, plec din tara”, dar la vot, in niciun caz.

    • Este foarte simplu: firma care deverseaza in canal SE INCHIDE.
      Asa ceva este INTERZIS.
      Nimeni nu are voie sa deverseze direct in mediul ambiant. Cu atat mai grav daca nu are certificat pentru calitatea apelor deversate inclusiv in sistemul de canalizare.
      Exista reglementari clare peste care s-a trecut cu buldozerul.
      Motivele invocate sunt vrajeli care acopera fie complicitatea fie prostia crasa. Ambele sunt de penalizat.

  2. Romania pute. De neputinta si nepasare.

  3. Problema e mult mai grava si nu doar in Tunari. Totul pleaca din Otopeni, unde sunt multe firme care devarsa apa menajera si de la WC direct in canalele de desecare. Pe langa asta, majoritatea firmelor de vidanjarea, dupa ce curata fosele, arunca tot in canalul de desecare (arunca dintr-o proprietate privata, unde nu ai cum sa intri sau sa filmezi). A mai fost un reportaj si de la Pro TV, ca aceste canale de desecare se varsa in lacul Pasarea si omoara practic pestii… dar evident toata lumea a inchis ochii. Eu am depus cel putin 4 cereri lunare atat la garada de mediu cat si la primarie. Ciuciu!

    • Gabriel, incearca sa sesisezi si Apele Romane si Sanatatea Publica. Apele pentru deversare in lac si sanepidul pentru potential focar de infectie.