G4Media.ro

Poliția germană îl anchetează pe președintele Autorității Palestiniene pentru incitare la ură,…

Sursa foto: JENS SCHLUETER / AFP

Poliția germană îl anchetează pe președintele Autorității Palestiniene pentru incitare la ură, după ce a susținut la Berlin că Israelul ar fi comis „50 de holocausturi” împotriva palestinienilor

Poliția din Berlin a deschis o anchetă preliminară împotriva președintelui Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, pentru comentariile sale din această săptămână, potrivit cărora Israelul ar fi comis „50 de holocausturi” împotriva palestinienilor, relatează Times of Israel.

Comentariile, făcute în timpul unei conferințe de presă la Berlin, alături de cancelarul german Olaf Scholz, au stârnit indignare în Germania, Israel și nu numai.

Poliția a confirmat un raport publicat vineri de cotidianul german Bild, potrivit căruia Abbas este anchetat pentru o posibilă incitare la ură, după ce a primit o plângere penală oficială. Minimizarea Holocaustului este o infracțiune penală în Germania, dar deschiderea unei anchete preliminare nu implică automat o investigație completă.

Ministerul de Externe al Germaniei a declarat că Abbas – în calitate de reprezentant al Autorității Palestiniene – se va bucura de imunitate față de urmărirea penală, deoarece vizita țara în calitate de oficial.

Germania nu recunoaște Teritoriile Palestiniene ca stat suveran, poziție reafirmată marți de Scholz.

Joi, într-o convorbire telefonică cu premierul Yair Lapid, Scholz a condamnat comentariile făcute de Abbas.

Scholz i-a spus lui Lapid că este important pentru el să îi sublinieze personal premierului condamnarea afirmațiilor lui Abbas.

„Păstrarea vie a memoriei rupturii civilizaționale a Shoah este o responsabilitate veșnică a acestui guvern german și a fiecărui guvern german”, a spus Scholz, potrivit transcriptului convorbirii de la Berlin.

Miercuri, Scholz s-a declarat „dezgustat” de aceste remarci, după ce a îndurat critici din partea presei locale pentru că nu a contracarat imediat comentariile lui Abbas, pe care acesta le-a făcut în timp ce cei doi lideri se aflau unul lângă altul în timpul unei conferințe de presă la Berlin cu o seară înainte. Deși Scholz părea îndurerat în timp ce Abbas vorbea, el nu a luat cuvântul.

În timpul convorbirii lor telefonice, Lapid i-a mulțumit liderului german, spunând că vorbea atât în calitate de premier al Israelului, cât și în calitate de fiu al unui supraviețuitor al Holocaustului, potrivit unei declarații publicate de biroul lui Lapid.

La conferința de presă de marți, Abbas răspundea la întrebarea unui reporter despre apropiata aniversare a 50 de ani de la masacrul de la Munchen. Unsprezece atleți israelieni și un ofițer de poliție german au murit atunci când membri ai grupului terorist palestinian Septembrie Negru au luat ostatici în Satul Olimpic la 5 septembrie 1972. La momentul atacului, grupul era legat de partidul Fatah al lui Abbas.

Întrebat dacă, în calitate de lider palestinian, intenționează să prezinte scuze Israelului și Germaniei, Abbas a răspuns în schimb citând acuzațiile de atrocități comise de Israel începând cu 1947.

„Dacă vrem să revenim asupra trecutului, dați-i drumul”, le-a spus Abbas, care vorbea în arabă, reporterilor.

„Am 50 de măceluri pe care Israelul le-a comis în 50 de sate palestiniene… 50 de masacre, 50 de măceluri, 50 de holocausturi”, a spus el, pronunțând ultimul cuvânt în engleză.

Scholz a fost criticat pe scară largă pentru că nu s-a exprimat pe moment. Der Spiegel, Welt, Junge Freiheit și alte instituții media au publicat titluri care remarcau tăcerea sa în timpul conferinței de presă. BILD s-a declarat șocat că nu a existat „niciun cuvânt de dezacord în fața celei mai grave relativizări a Holocaustului pe care un șef de guvern a rostit-o vreodată în biroul cancelarului”.

Liderul opoziției din Bundestag, Friedrich Merz, șeful partidului creștin-democrat din Germania, a declarat că Scholz „ar fi trebuit să-l contrazică fără echivoc pe președintele palestinian și să-i ceară să plece!”.

Cea mai mare parte a reacției a fost însă îndreptată împotriva lui Abbas pentru că a refuzat să își ceară scuze pentru referințele la masacrul de la Munchen și pentru ceea ce criticii au spus că a fost o banalizare a Holocaustului.

Ambasadorul Germaniei în Israel, Steffen Seibert, a calificat comentariile lui Abbas drept „greșite și inacceptabile”.

În urma scandalului, Abbas a emis o declarație publicată de agenția oficială de știri WAFA a Autorității Palestiniene, revenind asupra comentariilor sale și afirmând că „Holocaustul este cea mai odioasă crimă din istoria modernă a omenirii”.

Un purtător de cuvânt al lui Scholz a declarat reporterilor că biroul său l-a convocat miercuri pe șeful misiunii palestiniene la Berlin.

Consilierul de politică externă și de securitate al cancelarului a transmis că Scholz se așteaptă ca președintele Autorității Palestiniene „să recunoască singularitatea Holocaustului fără niciun fel de echivoc”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Și ăsta e plătit de ruși să bage bățul prin gardul Europei, la fel ca Orbikă.

  2. Nu e ca si cum Israelul n-a omorat pana acum cel putin cateva sute de mii de palestinieni … Nu stiu de la ce numar incepe ‘genocid’ , Iertare !

  3. Sa nu mai vorbim de granitele originale, oficial-internationale si sa nu cumva sa intelegeti c-am ceva cu vreun israelian .

  4. Am ceva cu prim-ministra Finlandei si atat. 😀

    • Si eu as avea ceva cu ea 😛

  5. Să-i trimită o citație, precum Csaba l-a citat pe Victor Orban pentru audieri.