G4Media.ro

Poligonul moldovenesc pentru scenariile de propagandă și manipulare ale serviciilor speciale rusești

Foto: Facebook / Igor Dodon

Poligonul moldovenesc pentru scenariile de propagandă și manipulare ale serviciilor speciale rusești

Republica Moldova este de mult timp o țintă predilectă și în mare parte facilă pentru acțiunile de influență ale Federației Ruse, arată a analiză realizată de publicația Veridica.ro. Limba rusă cunoscută de mai toți cetățenii, afinitățile cu Moscova, directe sau prin rudele plecate la muncă acolo, media și programele de entertainment televizat, sau chiar nostalgiile sovietice pentru cei trecuți de vârsta a două, sunt doar câteva ingrediente din rețeta care leagă mental și fizic o bună parte a societății moldovenești de Federația Rusă.

Rusia nu mai investește demult vreun ban în Republica Moldova, în schimb consideră acest stat un satelit ce trebuie păstrat pe orbita sa de influență, iar serviciile speciale ruse lucrează în acest sens, în tandem cu unele forțe politice de la Chișinău .

Cel mai mare cotidian german, Bild, a publicat la mijlocul săptămânii o serie de documente interesante în care se arată că serviciile speciale ruse pregăteau să implementeze sau erau pe cale să desfășoare o serie de acțiuni manipulatorii asupra votanților din Republica Moldova, în contextul alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020.

La acea data și liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a vorbit despre niște documente cu cifre și indicații din partea Rusiei către Partidul Socialiștilor din Moldova, condus de Igor Dodon, dar cazul nu a beneficiat de prea multă publicitate, deoarece cel care-l dezvăluia era și el un personaj cu deficiențe de credibilitate și cu strânse legături cu Rusia.

De data aceasta, documentul care conține planurile Rusiei a ajuns în posesia Ministerului de Interne al Germaniei, care apoi l-a scurs în presă, mai precis cotidianului Bild. Suma descrisă în document este de 11,5 milioane de euro. Banii erau repartizați fie direct către unii actori politici, pentru cumpărare de influență politică, fie pentru mai multe scenarii ce se subscriu unor operațiuni de manipulare a opiniei publice.

Documentul poate fi văzut ca un semnal de alarmă cu privire la posibile operațiuni ale Kremlinului în contextual în care Germania se pregătește pentru alegerile parlamentare din 26 septembrie Totodată, documentul arată că, deocamdată, Rusia nu renunță la un anumit timp de acțiuni deși Berlinul pare să adopte o poziție tot mai soft față de Moscova – fapt care contravine și intereselor americane.

Plimbări cu autocarul și „amenințarea loviturilor de stat”

Documentul publicat de Bild detaliază 17 scenarii și proiecte pe care beneficiarii acestor fonduri, respectiv PSRM-ul lui Igor Dodon, trebuiau să le implementeze. Dacă unele dintre aceste operațiuni de influență au putut fi oprite de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău, altele par să continue în forme apropiate de cele gândite inițial de Kremlin.

Din toată lista proiectelor gândite de Moscova, unul atrage atenția cu precădere. Este vorba despre „proiectul Maidan” care presupunerea racolarea și aducerea în Republica Moldova a unor cetățeni ucraineni anti-ruși din vestul Ucrainei, sub pretextul unor excursii gratis în Republica Moldova.

Astfel, după ce erau plimbați cu autocarul prin Moldova, aceștia trebuiau reținuți și acuzați că ar fi venit cu gândul de a organiza un Euromaidan la Chișinău. Mai precis, o „revoluție portocalie” de tipul celei de la finele lui 2013 de la Kiev, Ucraina, care a alungat regimul prorus condus de Viktor Ianukovici, refugiat ulterior în Rusia.

Sperietoarea „revoluțiilor portocalii” făcute de Occident în spațiul ex-sovietic este una dintre principalele narațiuni care se regăsește în arsenalul propagandistic al Kremlinului.

Citește tot articolul pe Veridica.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. diaspora lor trbuie sa inteleaga ca de ea depinde ce va urma