G4Media.ro

Plenul Camerei Deputaților dezbate abrogarea recursului compensatoriu / Reprezentantul PSD: Doar o…

sursa foto: Inquam Photos/ George Calin

Plenul Camerei Deputaților dezbate abrogarea recursului compensatoriu / Reprezentantul PSD: Doar o mică parte din persoanele liberate care au recidivat au fost beneficiare ale recursului compensatoriu / PSD anunță că votează abrogarea

Președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, Nicușor Halici (PSD), a susținut, miercuri, la dezbaterea în plen a legii de abrogare a recursului compensatoriu, că eliberarea anticipată a deținuților din penitenciare s-a făcut în baza unor hotărâri ale instanțelor de judecată, care au instrumentele pentru a lua deciziile și că „doar o mică parte” din cei 20.000 de deținuți liberați condiționat care au recidivat au beneficiat de recursul compensatoriu.

Halici a spus, de la tribună, că legea recursului compensatoriu a fost aprobată ca urmare a deciziilor CEDO privind condițiile din penitenciarele din România.

Reprezentantul PSD a ținut să precizeze că toate liberările înainte de termen au fost făcute în baza deciziilor instanțelor de judecată. El a spus că eliberarea anticipată se face pe baza unui raport al unei comisii din penitenciar și prin hotărârea unui judecător, care are instrumentele de a decide dacă o persoană poate fi liberată condiționat.

Nicușor Halici a mai susținut că „doar o mică parte” din deținuții liberați condiționat în ultimii doi ani și care au recidivat au beneficiat de recursul compensatoriu.

„Din ăia 20 de mii eliberați, o mare parte nu aveau nevoie de recursul compensatoriu. Se pare că doar o mică parte, practic sub 600 de persoane sunt cei care au recidivat și au beneficiat anterior de recursul compensatoriu”, a afirmat deputatul PSD.

El a mai precizat că, după abrogarea recursului compensatoriu, PSD va aștepta de la Guvernul PNL „cu mare nerăbdare” soluțiile pe care le va propune pentru a evita sancțiunile din partea CEDO la adresa României din cauza condițiilor din penitenciare.

Și liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a afirmat că legea a fost inițiată de Guvernul Cioloș, a fost votată în Senat de PNL și PSD, iar în Camera Deputaților a fost votată și de deputatul PNL Ioan Cupșa.

„Președintele României nu a trimis-o nici la rexaminare, nici nu a atacat-o la CCR. Prin urmare, nici dvs., nici dl președinte Iohannis nu a conștientizat de la început consecințele acestei legi”, a afirmat Alfred Simonis.

El a amintit că, marți, în Comisia juridică, abrogarea recursului compensatoriu a fost aprobată în unanimitate.

„Suntem conștienți cu toții de consecințele acestei legi și sperăm ca pe viitor Guvernul în funcție să găsească toate metodele alternative pentru a evita sancțiunile din partea CEDO. Vă anunțăm încă o dată că vom vota legea”, a precizat liderul deputaților PSD.

În replică, deputatul PNL Ioan Cupșa a amintit că a mai precizat că, la votarea Legii recursului compensatoriu, a dat un vot pentru dintr-o eroare.

El a mai amintit că PNL a atacat la CCR legea, care însă a fost declarată constituțională, astfel că președintele Iohannis nu mai putea să o atace la Curtea Constituțională.

Comisia juridică a Camerei Deputaților a aprobat marți, cu unanimitate de voturi, raport de admitere la inițiativele PNL și USR de abrogare a recursului compensatoriu. Votul final urmează să fie dat miercuri în plenul Camerei Deputaților, care este forul decizional (detalii aici).

Foto: Inquam Photos / George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. PSD, eternii aparatori ai infractorilor.

  2. Despre abrogarea PSD-ului când se va discuta în plenul Camerei Deputaților?

  3. USR-Guvern Ciolos-
    Ministrul Justiției Prună

    „Pe 13 martie 2017, proiectul de lege privind recursul compensatoriu intra la vot în plenul Senatului.

    Pentru reamintire și clarificare, redau extrase din declarațiile făcute în plen.

    „Doamnelor şi domnilor colegi, Uniunea „Salvaţi România” salută acest proiect de lege pentru adoptarea unor măsuri compensatorii către nişte deţinuţi care nu beneficiază de condiţii proprii de detenţie. Aş vrea să reamintesc că este un proiect de lege înaintat de Ministerul Justiţiei, sub ministeriatul doamnei Raluca Prună. (…) Cu aceste observaţii, Uniunea „Salvaţi România” va vota în favoarea, în sprijinul adoptării acestui proiect legislativ.” Vlad-Tudor Alexandrescu, liderul grupului USR din Senat).

    (…) Cu 117 voturi pentru, un vot împotrivă şi nicio abţinere, respectivul proiect de lege a fost adoptat.

    Promulgată de Klaus Werner Iohannis, propunerea devine Legea nr. 169/2017”.

    Să lăsăm ipocrizia Usr plus.