G4Media.ro

Planeta a cunoscut luni și marți cele mai fierbinți zile din istorie,…

Sursa foto: Pexels

Planeta a cunoscut luni și marți cele mai fierbinți zile din istorie, iar meteorologii spun că recordul va fi doborât din nou și din nou

Săptămâna aceasta s-a înregistrat cea mai ridicată temperatură globală înregistrată vreodată, potrivit datelor furnizate de Centrele Naționale pentru Predicția Mediului din SUA, scrie CNN.

Luni, temperatura medie globală a atins 17,01 grade Celsius cea mai ridicată temperatură de la începutul înregistrărilor. Marți, aceasta a urcat și mai mult, ajungând la 17,18 grade Celsius. Recordul anterior, de 16,92 grade Celsius, a fost stabilit în august 2016.

Experții avertizează că recordul ar putea fi doborât de mai multe ori în acest an. Robert Rohde, cercetător principal la Berkeley Earth, a scris marți, într-o postare pe Twitter, că lumea „ar putea vedea câteva zile și mai calde în următoarele 6 săptămâni”.

Acest record global este unul preliminar, dar este un alt indiciu al rapidității cu care se încălzește lumea, pe măsură ce sosirea fenomenului climatic natural El Niño, care are un efect de încălzire, se suprapune peste încălzirea globală alimentată de schimbările climatice.

„Nu este un record de sărbătorit și nu va fi un record pentru mult timp, având în vedere că vara din emisfera nordică este deocamdată la început și că El Niño se dezvoltă”, a declarat Friederike Otto, lector principal în știința climei la Institutul Grantham pentru schimbări climatice și mediu din Marea Britanie.

În acest an au fost deja doborâte recorduri de căldură în întreaga lume, cu consecințe devastatoare.

În SUA, sudul țării a fost afectat de un val de căldură la sfârșitul lunii iunie, cu temperaturi ridicate și umiditate extremă. Temperaturile mari din Mexic au ucis cel puțin 112 persoane din martie și până acum.

În India, un val de căldură toridă a ucis cel puțin 44 de persoane în statul Bihar. China, de asemenea, s-a confruntat cu mai multe valuri de caniculă și a înregistrat cel mai mare număr de zile caniculare – în care temperatura maximă zilnică a depășit 35 de grade Celsius – pe o perioadă de șase luni de la începutul înregistrărilor.

Marea Britanie a înregistrat cea mai călduroasă lună iunie de la începutul înregistrărilor, în 1884, potrivit serviciului național de meteorologie al țării, Met Office. Temperatura medie a lunii a fost de 15,8 grade Celsius, depășind recordul anterior cu 0,9 grade Celsius.

„Pe lângă variabilitatea naturală, încălzirea de fond a atmosferei Pământului din cauza schimbărilor climatice provocate de om a sporit posibilitatea de a atinge temperaturi record”, a declarat Paul Davies, cercetător principal și meteorolog șef al Met Office pentru extreme climatice.

Pe măsură ce criza climatică se intensifică, oamenii de știință sunt conștienți că valurile de căldură record vor deveni mai frecvente și mai severe.

Noul record de temperatură medie globală este un alt semnal de alarmă, a declarat Otto pentru CNN. „Arată doar că trebuie să ne oprim din arderea combustibililor fosili, nu peste decenii, ci acum. Această zi este doar un număr, dar pentru mulți oameni și ecosisteme este o pierdere de vieți și mijloace de trai.”

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează