G4Media.ro

Piață sau supermarket? Consultant în nutriție: Oamenii ar trebui fie mai conștienți…

Sursa Foto: Pexels

Piață sau supermarket? Consultant în nutriție: Oamenii ar trebui fie mai conștienți că ceea ce mănâncă le determină sănătatea. Ar fi bine să se țină aproape de comercianții locali, pe internet sau în piață

Cumpărăm din piață sau din supermarket? Unde se găsesc produse mai proaspete și mai sănătoase? Pot funcționa piețele deschise sau ele trebuie închise? Soluția poate fi găsită la mijloc, este de părere consultantul în nutriție, Ana Szabadszalasi.

“ În studiile pe care le-am citit s-a dovedit că dacă piețele sunt aerisite, riscul de transmitere scade foarte tare. Au fost multe discuții în perioada asta despre piețele volante, care pot și organizate 100% în exterior. Acolo poți să practici distanțarea socială și poți să faci cumpărături doar în aer liber.

Deci cred că se pot găsi soluții mult mai blânde pentru sănătatea noastră și pentru buzunarul nostru în această perioadă”, declară Ana Szabadszalasi pentru G4media.ro

Ana Szabadszalasi este de părere că dacă cumpărăm doar din supermarket, pierdem la capitolul sănătate.

  • “Să ne gândim la traseul unui aliment. Un aliment care vine din Turcia, Grecia, Israel sau Africa de Sud parcurge mii de kilometri. Acel aliment este cules într-o formă destul de necoaptă, astfel încât să nu ajungă la noi ofilit. Este dat cu tot felul de substanțe tocmai pentru a rezista, pentru a fi proaspăt când ajunge la noi în magazin și e marketat că fiind un produs premium. Cu cât un aliment este cules mult înainte de a fi gata pentru a fi consumat, deci necopt practic, cu atât el își pierde din nutrienți. ”

Dar faptul că în supermarket riscăm să cumpăram produse “sărace” în vitamine și minerale, nu echivalează neapărat cu faptul că în piață găsim mereu ce trebuie.

“ Sunt unele piețe doar de revânzători. Acolo, cei la tarabă vând și banane și portocale și lămâi, iar acela nu e un producător autohton.

Sursa Foto: Facebook/ Ana Szabadszalasi

Dar mai sunt și piețe unde nu găsim doar produse vândute la a doua, la a treia mână. Eu deosebesc autohtonii de restul vânzătorilor în funcție de marfă. Mă uit să văd dacă au doar produse de sezon care miros proaspăt, necosmetizate și în cutii nebranduite, țin să cred că sunt producători”, mai spune nutriționista Ana Szabadszalasi.

În piețele din toata țara, în jur de 800 000 de mici producători pun zilnic pe tejghea marfă proaspătă, potrivit Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară. Sunt, poate, greu de deosebit de cei care vând tot în piață, dar în numele marilor retaileri. Totuși, îi găsim în toate orașele. Consultantul în nutriție, Ana Szabadszalasi recomandă clienților să deschidă un dialog cu piețarii, să afle cum e produsă carnea, de unde vin legumele. Doar așa pot fi siguri că mănâncă “local”.

  • “Ce văd eu la clienții mei e că au început să mănânce mai multe legume și mai multe fructe pentru că pur și simplu sunt mai gustoase. Cumpărate de la producători, ele au un gust mai bun și atunci ai tendința să consumi mult mai multe. Consumând mai multe fructe și legume, ai un aport mai mare de vitamina C, care te ajută să îți protejezi corpul de viroze, răceli, de Covid și să îți crești astfel imunitatea. Și la partea de mezeluri, pentru că și ele se găsesc la producători locali, acestea nu conțin altceva decât carne și condimente față de mezelurile din supermarketuri care au listă de 30 de ingrediente. De aici rezultă sănătate mult îmbunătățită, kilograme în minus.”

La fel ca și în alte domenii de activitate, producătorii autohtoni au fost nevoiți să gândească creativ. Mulți s-au mutat în online, însă nu e chiar așa ușor să faci comerț cu produse proaspete pe internet.

  • Sursa: G4Media.ro

    “ Sunt costuri suplimentare. De obicei, comercianții impun o comandă minimă. Unor clienți nu le convine. Poate nu vrei să iei deodată două kilograme de struguri de exemplu. Poate vrei să iei un ciorchine și apoi mâine să mai cumperi încă puțin, că să mănânci mereu proaspăt. Nu mulți suntem obișnuiți să ne facem cumpărături online, iar din perspectiva acestor probleme, majoritatea se vor orienta către supermarketuri. Chiar și așa, mă aștept să crească în perioada următoare numărul producătorilor celor care se mută în online, ceea ce nu este neapărat un lucru rău, însă nu este accesibil tuturor. ”

Lăsând la o parte implicațiile politice ale discuției despre închiderea piețelor, acest subiect ne provoacă pe fiecare dintre noi să luăm decizii mai bune în pregătirea pentru o eventuală întâlnire cu virusul, spune consultantul în nutriție Ana Szabadszalasi:

  • “Oamenii ar trebui fie mai conștienți că ceea ce mănâncă le determină sănătatea. Ar fi bine să se țină aproape de comercianții locali, pe internet sau în piață. Sănătatea lor nu stă în prafuri și medicamente pe care le ia uneori, nu stă în tot felul de suplimente la care vedem atât de multe reclame. Sănătatea stă ceea ce consumă în fiecare zi, iar alimentația cât mai naturală, cât mai proaspătă este ce au nevoie că să fie sănătoși decât tot felul de rețete care se dau pe internet de crescut imunitatea.”

Potrivit paginii de Facebook, Ana Szabadszalasi este consultant nutritionist acreditat de ministerul educației și cercetării și sunt, de asemenea, certificată ca nutrition coach la cel mai mare institut de nutriție din lume: Precision Nutrition.

Notă: Sonia Teodoriu este reporter la Europa FM

Citește și

Amendamentul ca piețele, târgurile, talciocurile și bâlciurile să rămână deschise în starea de alertă a fost adoptat de Camera Deputaților

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Vreau sa stiu cati producatori locali a vizitat consultanta in nutritie. A fost pe camp si in ferme sa vada cum se produce? Apoi poate vorbi.

    • Asta vroiam sa zic si eu: sunt o gramada de producatori care stropesc in nestire recoltele. In lipsa unor certificari solide, e practic imposibil sa stii ce cumperi. Fie de la supermarket, fie de la piata.

    • Cand imi arata un DSV care isi face treaba voi fi de acord sa cumparam de la producatori locali fara sa ne punem problema originii sanatoase. Cat timp taranii isi fac legumele lor pe parcela diferita de parcelele cu legume pentru vanzare, dati-mi voie sa fiu foarte circumspect.

  2. Mancare adevarata vs gunoaiele din supermarket…you choose

    • Haaaide, nu e o decizie asa usoara.
      Nu s-a intamplat niciodata ca rosiile „de gradina” sa se dovedeasca verzi in interior, pentru ca „producatorul local” a observat ca daca dubleaza doza de stropire fata de recomandarea de pe instructiouni (doar nu crezi ca-s toti bio?) se coc rosiile cu 10% mai repede?
      Nu s-a intamplat niciodata sa ceri un kil din ciresele care aratau atat de apetisante, si sa se dovedeasca ca erau putrede in interior?
      Nu s-a intamplat sa ceri niste fructe care arata super pe taraba, si vanzatorul sa iti bage mai „din spate” unde sunt alea vechi de o saptamana?
      Nu s-a intamplat ca cantarul cu care ti-a cantarit kilogramul ala sa fie masluit, incat sa te trezesti acasa cu 800 grame?
      De cate ori ai cumparat ceapa sau usturoi romanesc, si s-a dovedit putred sau uscat in interior?
      Ai mai cumparat pepeni la inceputul lui iunie, cu vanzatorul jurand ca-s de Dabuleni?
      Majoritatea producatorilor locali nu isi bat capul cu conservarea. Merele de casa sunt zbarcite deja prin decembrie, la fel si albitura, cartofii, etc. Daca esti in sezon, poate ai noroc. Daca nu…prefer oricand supermarketul.
      Or fi fructele si legumele de supermarket culese mai de mult timp, dar pastrarea lor la o temperatura si umiditate optima le poate prelungi perioada in care raman proaspete. Si sigur nu te fura nimeni la cantar, iti alegi tu fiecare bucata.

    • Orice i-au din piata plina cu afaceri mici de familie este inzecit mai bun decat ce cumpar din profi, megaimage, billa, carrefour…carne, fructe, legume, branza etc.
      Deja cam stiu de la cine sa cumpar – in general oameni care respecta cumparatorul si se respecta pe ei.
      Rar de tot se intampla sa am surprize.

    • Tot ce e posibil, dar calitatea are un pret. Si eu cumpar rosii din piata de la un anumit producator, dar costa dublu fata de rosiile „de gradina” de langa. Oare de ce?
      Majoritatea celor care vin in piata sunt batrani cu pensii mici care cauta chilipiruri, cumpara cantitati mici. Riscul lor sa pice peste cineva are exagereaza cu chimicalele care grabesc coacerea e mare.

    • @trumpeta (nu bideu) pai tu cumperi DOAR de la un anumit producator, si automat tragi concluzia ca toata mancarea din piata e adevarata VS supermaket ?

      si producatorul ala are de toate, de la portocale pana la brocoli?

      nu iau apararea supermarketurile ca sunt pline de chimcale din TURCIA DAR si de la producatori locali care „rivalizeaza” cu cele din turcia, dar daca nu cunosti FIX acel producator care iti vinde tie, consideri ca produsele eco/bio produse si vandute in supermarketuri CHIAR de producatori romani sunt gunoaie?

    • @bidon si in piata nu sunt samsari? si iarna ce faci? manaci tot rosii de al producatorul tau local bio?

  3. USR-ul a inchis pietele din sec. 6, mafie, nemafie, nu asa se procedeaza.

    • la primaria sec 6 e ciprian ciucu de la PNL
      nu asa se procedeaza, adica sa arunci dezinformari aiurea, mai Oana

  4. sau Peisacaru

    Pana una alta lupta lui Dragnea cu provenienta rosiilor pare mai reala ca orice zbatere postDragnea. #tepupamvalentindragnea oriunde ai fi. Fii Tare!

  5. JOS GUVERNUL MEU JOS GUVERNUL LIBERAL JOS GUVERNUL CRI MI NAL

    • Dragi Romani…ce vand in piața acei. …producatori… e inselatorie…credeti mă ca sunt de import.Mergeti cu certificatul la verificare și o sa fiti surprinși ce prune struguri leustean portocale au acuma in gradina

  6. Salut !
    Mi rezist sa spun ceva ,despre rosii !
    Ma refer la cherry , ” rosii cu gust de rosii ”
    Pe raft in multe supermarkete.
    Pai, astea sunt rosii absolut artificiale , obtinute in cultura hidroponica , adica, planta este pusa intr-un cub fin fibra vegetala absorbanta si i se ataseaza un injector conectat cu furtun la pompa dozatoare, calculator si … Bidoanele de chimicale !
    Partea rea este ca , pe ambalaj nu se spune nimic despre tipul de cultura ! ,ca cica legea nu obliga la asa ceva . Dar,. si ce vine din. Spania , cam totul este plin de chimicale , am vazut cu ochii mei, ni departe de Murcia .