G4Media.ro

Peste 80 de miliarde de euro vor intra în România în următorul…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Peste 80 de miliarde de euro vor intra în România în următorul exerciţiu financiar 2021 – 2027, a anunțat ministrul Finanțelor la sfârșitul ședinței de Guvern

Peste 80 de miliarde de euro vor intra în România în următorul exerciţiu financiar 2021 – 2027, iar pentru asigurarea premiselor ca absorbţia fondurilor europene să fie de 100%, pentru programele operaţionale a fost prevăzută posibilitatea de supracontractare, adică de a fi depuse proiecte peste sumele alocate României, a declarat, vineri, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, la sfârşitul şedinţei de Guvern.

„Astăzi a venit rândul ordonanţei privind fluxurile financiare pentru programele operaţionale 2021-2027, care a fost adoptată în această seară. Foarte multe elemente de noutate nu sunt faţă de fluxurile financiare din perioada 2014-2020, dar sunt câteva noutăţi totuşi. Aici aş specifica un element de noutate care îl reprezintă faptul că Programul Operaţional Regional (POR) nu va mai fi un program naţional – el a fost gestionat de Ministerul Dezvoltării -, ci vor fi opt programe regionale separate pentru fiecare agenţie de dezvoltare regională în parte. Deci, practic, fiecare Agenţie de Dezvoltare Regională (ADR) devine Autoritate de Management şi va gestiona fonduri europene prin POR”, a spus Vîlceanu.

De asemenea, a continuat ministrul, actul normativ introduce posibilitatea de a fi realizate investiţii în infrastructura de transport prin parteneriate între Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii şi autorităţile publice locale.

„Practic, aceste sume vor fi cuprinse în bugetul Ministerului Transporturilor, dar vor fi implementate împreună cu autorităţile publice locale”, a explicat şeful de la Fonduri Europene.

Un alt element de noutate este faptul că în bugetul Ministerului Transportului şi Infrastructurii şi în cel al Ministerului Apărării Naţionale vor fi cuprinse sumele necesare pentru spitalele din subordinea acestor două instituţii, în vederea asigurării cofinanţării pentru proiectele la care beneficiarii de fonduri europene, conform Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii cu modificările şi completările ulterioare, sunt aceste spitale.

„Nu în ultimul rând, aş vrea să subliniez faptul că, în vederea asigurării premiselor pentru ca absorbţia să fie de 100%, ministerele au prevăzut, de fapt pentru programele operaţionale a fost prevăzută posibilitatea de a supracontracta, practic de a avea proiecte peste sumele alocate României prin aceste programe operaţionale”, a adăugat Dan Vîlceanu.

Ministrul a făcut cunoscut şi modul în care va arăta viitorul exerciţiu bugetar.

„Avem o alocare totală de 32,44 de miliarde de euro şi vom opera cu 16 programe operaţionale – opt la nivel naţional şi opt la nivel regional. Programele la nivel naţional sunt următoarele: Programul Operaţional Dezvoltare Durabilă – care are o alocare de aproximativ 4,26 miliarde de euro, Programul Operaţional Transport va fi ca Autoritate de Management la Ministerul Transporturilor, care are o alocare de 4,42 miliarde de euro, Programul Operaţional Creştere Inteligentă, Digitalizare şi Instrumente Financiare – cu o alocare de 1,65 de miliarde de euro, Programul Operaţional Sănătate – cu o alocare de 2,88 miliarde de euro, Programul Operaţional Educaţie şi Ocupare – care are alocate aproximativ 3,09 miliarde de euro, Programul Operaţional Incluziune şi Demnitate Socială – aproximativ 2,97 miliarde de euro, Programul Operaţional Asistenţă Tehnică – aproximativ jumătate de miliard de euro, Programul Operaţional Tranziţie Justă – cu o alocare de 2,1 miliarde de euro, şi cele opt programe operaţionale regionale care au împreună alocată suma de 2,09 miliarde de euro. Deci, practic, prin intermediul ADR-urilor, care devin autorităţi de management şi vor fi POR-uri, fiecare un POR mai mic, a fost alocată suma de 2,09 miliarde de euro”, a afirmat acesta.

Potrivit lui Vîlceanu, negocierile cu Comisia Europeană pe aceste sume încă sunt în curs de desfăşurare, deci ele „pot suferi modificări minore”.

„Un total (pe viitorul exerciţiu financiar – n. r.) ar însemna peste 80 de miliarde de euro, incluzând şi sumele din Politica Agricolă Comună. Peste 80 de miliarde de euro vor veni în România în următorii 7 ani”, a susţinut Dan Vîlceanu.

Executivul a adoptat vineri Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2021 – 2027 alocate României din Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul de Coeziune, Fondul Social European Plus, Fondul pentru Tranziţie Justă, a anunţat vineri Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).

Potrivit sursei citate, ordonanţa de urgenţă stabileşte fluxurile financiare pentru gestionarea fondurilor europene alocate României în cadrul politicii de coeziune în perioada de programare 2021 – 2027.

sursa: Agerpres.ro, Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Nu va crede nimeni, stat de ticalosi.

    • Oare câte din aceste miliarde de euro vor intra în buzunarele pesedelacheilor ?
      Paraîndândărătul e tot zece la sută, sau ținând cont de inflație a crescut și el ?

    • Deja se știe că nu va mai intra niciun ban, primirea banilor fiind condiționată în PNRR de efectuarea unor reforme pe care USL2 nu este dispus să le facă. Politicienilor din cele două partide nici nu le pasa, privilegiile lor fiind asigurate.

    • HA HA HA ! DE UNDE L-ATI LUAT PE masonul NUHARAPALB ASTA ?
      E MAI CIUDAT IN GRIMASE PANA SI DECAT MARIONETA grindeanu !

  2. Peste 80 miliarde de euro vor fi donate mafiei proruse de la conducerea statului român!

  3. Câciu are nevoie de airbag la creier.

  4. Pentru Romania e o sansa extraordinara, asa de multi bani nu am avut disponibili niciodata in istoria noastra. Depinde de noi cum o fructificam.

  5. Se așează oamenii în poziții si o sa fie cel mai mare jaf din istoria României.

  6. Până în prezent căți bani nu au întrat și sau împrumutat și nu sa făcut nimic pentru fraierime ci numai pentru hoți de la conducerea țări și din șparlament după lovitura de stat din 89 și fraierimea plătește până la al 10-lea ne-am, degeaba ne bucurăm ca deja suntem datori vânduți și am ajuns colonie de sclavagism

  7. Cifre pentru fraieri…80 intra 200 ies!!!Cam asta i matematica romaneasca..diferenta o plateste diaspora si imprumuturile,circulati nu i nimic de vazut!!!

  8. In campania electorala parlamentara din 2020, jupanul PNL, Klaus Wuhanis, ne-a promis 80 de miliarde pe loc, daca il votam pe Lucovid premier!

  9. Prea multi bani, prea multe programe! Romanica nu e in stare să desfasoare atatea programe și proiecte pentru că nu are capacitate de niciun fel, nici instituțională, nici administrativă, nici de muncă, nici de voință, nici de consecvență, nici de chef de muncă.
    Daca din cadrul financiar de 50 mld. se vor absorbi cca 65%, din cele 30 ale PNRR nu da sanse mai mari de 30%!

  10. Ce bucurie !
    Ce dezmăț !
    Cele trei partide și clica lor așteaptă festinul !
    Cu girul Cotrocenilor la atac !
    Poporul? Care popor ! Vorba leanei lui ceausescu :ați văzut sa moară vreunul de foame ?
    Îi arunci câteva oase și poporul multumeste din suflet pentru grija ce i-o poartă guvernanții !

  11. România e pe pilot automat. Doar că e un pilot nebun ce accelerează la maxim. Încasările la buget se vor prăbuși pentru că firmele de partid sunt scutite de dări. Adică nu are nimeni curaj să le pună la plată. Dacă accesăm o brumă de bani europeni acești se vor fura și trebuie puși la loc din bugetul de stat. Banii românești destinați investițiilor sau cheltuielilor materiale se vor fura în procent de peste 50%. Justiția e dominată de găștile mafiote promovate la televiziunile mogulilor.