G4Media.ro

Peste 200 de alergători din zece ţări, aşteptaţi sâmbătă la ultramaratonul de…

Sursa foto: Facebook / 2X2 Race

Peste 200 de alergători din zece ţări, aşteptaţi sâmbătă la ultramaratonul de la Bâlea Lac

Un număr de 250 de alergători din zece ţări s-au înscris la cel mai dificil ultramaraton din România, 2X2 Race, care va avea loc sâmbătă, la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, informează un comunicat de presă remis Agerpres.

„Sâmbăta aceasta ia startul cea de-a 10-a ediţie 2X2 Race, la Bâlea Lac, singura competiţie de alergare montană din România care se desfăşoară integral la peste 2.000 m altitudine. Cursa este deosebit de tehnică şi cu siguranţă unul dintre cele mai dificile ultramaratoane montane din lume. 2X2 Race se desfăşoară integral la peste 2.000 m, ceea ce o face unică în Europa şi una dintre puţinele din lume. Astfel, ultramaratonul montan cu pornire de la Bâlea Lac este cel mai spectaculos şi solicitant eveniment din calendarul competiţional intern şi este comparabil ca dificultate cu alte curse recunoscute din afara ţării. Organizatorii UTMB (Ultra Trail du Mont Blanc), cea mai importantă competiţie de profil din lume – Chamonix-Mont Blanc, consideră 2X2 Race drept o cursă de calificare pentru acest ultramaraton montan. Anul acesta în competiţie s-au înscris 250 de alergători, din 10 ţări (România, Moldova, Ungaria, Polonia, Germania, Olanda, Marea Britanie, Franţa, Israel, Rusia)”, au precizat organizatorii în comunicatul de presă.

Cursa este formată din două categorii, fiecare dintre cele două fiind alergate într-o singură etapă, cu limite intermediare şi finale de timp:

X2 – o cursă spectaculoasă atât prin prisma traseului abordat, cât şi a diferenţei uriaşe de nivel (1900 m D+) raportată la lungime (18 km). Concurenţii înscrişi la această probă vor alerga pe unele dintre cele mai tehnice trasee din Carpaţi, atingând al doilea cel mai înalt vârf din românia, Vf. Negoiu (2.535 m). Timp final: 10 ore.

2X2 – Traseul are o lungime de 45 km şi 4.200m diferenţă pozitivă de nivel şi străbate cele mai înalte două vârfuri din Romania, Moldoveanu (2.544 m) şi Negoiu (2.535 m), din spectaculoasa creastă a Făgăraşilor. Timp final 14 ore.

„Faţă de un maraton obişnuit, 2×2 Race este un ultra-sky maraton, caracteristica lui fiind dată în principal de diferenţa de nivel de pe traseu, în cazul de faţă fiind de 4.200 – 4.500 de metri. Competiţiile de acest tip se desfăşoară pe teren accidentat, de la poteci de pământ prin pădure şi goluri alpine, până la creste şi stânci. La 2×2 Race se aleargă doar în gol alpin şi în proporţie de 80 % pe stânci cu grad înalt de dificultate. Vremea este tot timpul dificilă pe munte, astfel că trebuie să ne asigurăm că alergătorii sunt pregătiţi mental şi fizic pentru acest efort”, declară Florin Băraş, unul dintre organizatorii competiţiei.

Traseele 2X2 şi X2 traversează poteci marcate, parţial amenajate şi neprotejate, care includ pante cu înclinare mare i zone accidentate, trec prin gol alpin (creste, culoare, abrupturi, văi, grohotişuri, păşuni alpine) şi parcurgerea lor necesită experienţă avansată.

„2X2 RACE” este o acţiune cofinanţată de Consiliul Judeţean Sibiu prin Agenda Sportivă, organizată de Asociaţia Club Sportiv 2X2 Race în colaborare cu Asociaţia Club Sportiv Grey Projects. Partner principal de eveniment: Andu. Evenimentul este realizat cu sprijinul: Decathlon, Gold Nutrition şi Zuzu Fit, cu scopul principal de promovare a activităţii de alergare montană în România, utilizând poteci marcate din Munţii Făgăraş.

Programul complet şi regulamentul competiţiei pot fi consultate accesând https://www.2x2race.ro.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Diferenta dintre om si mai-muta …

  2. Manevre dintr-astea, „cum sa ne ascundem de altii, la fel sau mai buni” s-au mai vazut. Fara etiopieni, este un ultramaraton de paralimpici.

    • Maratonul olimpic (cel de pe sosea) e foarte diferit de un maraton montan. Compari mere cu pere sau chiar cu banana. Etiopienii care castiga acolo probabil nu ar face fata aici. Despre ultramaraton montan sa nu mai vorbim.