G4Media.ro

Peste 10.000 de Euro costă operațiunea de ridicare din Dunăre a pontonului…

Peste 10.000 de Euro costă operațiunea de ridicare din Dunăre a pontonului plutitor, scufundat la câteva săptămâni de la inaugurarea fastuoasă care a avut loc în județul Tulcea

Ranfluarea pontonului plutitor pe care urma să funcţioneze centrul itinerant pentru copiii cu dizabilităţi din Delta Dunării va costa cel puţin 10.000 de euro, a declarat directorul Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) din Tulcea, Gabriel Marinov.

Pontonul, inaugurat luna trecută de ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a fost legat la mal şi lăsat nesupravegheat mai mult timp, astfel că odată cu scăderea cotelor Dunării, acesta s-a înclinat şi apa a pătruns în interiorul lui.

„Mâine, la ora 11,00, o echipă de scafandri va încerca să inspecteze nava pentru a vedea ce anume pot izola şi ce pot goli cu pompele pe care le au la dispoziţie. Din câte am înţeles, vor fi vreo 20 de pompe care vor lucra minim 48 de ore pentru a extrage apa din vas”, a spus Marinov.

El a apreciat că operaţiunea de ranfluare a pontonului plutitor ar putea dura chiar şi două săptămâni.

„Încercăm să o facem cu fonduri cât mai reduse, dar va sări de 10.000 de euro cu siguranţă”, a susţinut directorul DGASPC.

Marinov a precizat că suma va fi suportată din fondurile fundaţiei Sera, care a şi realizat proiectul privind amenajarea centrului itinerant pentru copiii cu dizabilităţi din Delta Dunării.

Fundaţia Sera selectează în această perioadă personalul pentru darea în folosinţă a navei şi DGASPC a finalizat selecţia celor 180 de beneficiari de servicii în acest centru.

„Până ce apa nu va fi extrasă din navă, până nu se vor estima pagubele, nu putem spune când va fi dat în funcţiune centrul, dar, personal, nu cred că va fi funcţional mai devreme de o lună şi jumătate. Că va fi pe apă într-o săptămână, o săptămână şi jumătate, e posibil, dar când vom putea renova tot ce s-a deteriorat, acest lucru depinde de alţi factori”, a menţionat Marinov.

Potrivit primarului comunei Mahmudia, Ion Şerpescu, nava a fost mutată de pe locul central al falezei din satul reşedinţă de comună în ziua următoare inaugurării şi există semnale că din şalupa care deservea vasul ar fi dispărut mai multe bunuri.

Căpitănia Portului Tulcea a început o anchetă pentru a stabili cu exactitate circumstanţele evenimentului.

Centrul itinerant a fost realizat printr-un proiect european cu un buget de circa 6 milioane de lei, care a inclus şi acordarea de subvenţii unor familii defavorizate din judeţul Tulcea.

Pe navă urmau să funcţioneze mai multe ateliere în care specialişti în logopedie şi kinetoterapeuţi să ofere servicii gratuite persoanelor din familii defavorizate din judeţ.

Citește și

Pontonul la care Raluca Turcan a tăiat panglica alături de alte șase persoane, în urmă cu trei săptămâni, s-a scufundat parțial

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Ei niște penibili….. noi niște proști care trebuie să plătim 10 000 euro la o firmă de casă!!!
    Că doar nu o avea acces toți muritorii de rând 🤢

  2. in cei 10000 intra si comisioanele, sau le platim separat?

  3. Sa plătească Turcanca.

  4. Cam asa e si tara, bagi bani defeaba

  5. Când e gata pot să mai taie o dată panglica :)))

  6. 10.000 nu e o suma aberanta avand in vedere ce resurse trebuiesc desfasurate acolo (vorbim de scafandri, pompe, utilaje). la un program de 1.2milioane de euro fonduri europene, cred ca poate si partea romana sa puna 10k EURoi ca sa isi spele rusinea. ma indoiesc ca acolo se face furaciunea, mai ales cand toti ochii sunt asupra proiectului.

    pe de alta parte, ce s-a scufundat e bun de dat la casat. ma refer atat la constructia respectiva, cat si la toate dotarile din interiorul acelei chestii. ma gandesc ca avea tehnica de calcul si material didactic inauntru. daca cumva toata treaba se datoreaza sterpelirii unui dop de cupru de catre un „recuperator” de materiale reciclabile suntem de rasul curcilor.

  7. Nava nu a fost corect acostată. Vina este a personalului care avea atribuții in asigurarea navei. Lipsesc școndrii de la pupa și prova care blocau nava sa se apropie de mal.

  8. Așa a inaugurat si Ceaușeasca petrolierul Independența. 😈 O fi vre un semn??

  9. Oficialitatile implicate negau scufundarea, parca spuneau ca s-a retras apa de la mal. De regula, dupa ploi, toamna, apa se retrage.
    Intr-adevar s-a retras in sufragerie, ca era frig afara. Posibil ralucuta, fiind pe toace a scapat foarfeca si cum tabla era in fapt de 0.2 si pe hartie 0.7 s-a rezolvat de inca o spaga la partid.

  10. sau toacele ralucutei erau stiletto…