G4Media.ro

Persoane necunoscute au întins capcane pentru spargerea cauciucurilor turiștilor care merg pe…

sursa foto: Salvamont Mureș

Persoane necunoscute au întins capcane pentru spargerea cauciucurilor turiștilor care merg pe traseele din Parcul Național Călimani

Serviciul Salvamont Mureş a anunţat marţi că mai mulţi turişti au semnalat apariţia de capcane pentru spargerea cauciucurilor maşinilor şi bicicletelor pe o serie de trasee turistice din Parcul Naţional Călimani, acestea fiind puse de persoane care nu au fost identificate deocamdată.

„În acest weekend mai mulţi turişti au semnalat pentru echipa de permanenţă Salvamont din punctul de lucru Lunca Bradului că pe Valea Ilvei (drumul forestier de acces către şaua Negoiu) cauciucurile maşinilor au fost sparte de capcane special puse în zona respectivă”, a postat Serviciul Salvamont Mureş pe Facebook.

Şeful Serviciul Salvamont Mureş, Kovacs Zoltan Robert, a declarat, marţi, că inclusiv salvamontiştii s-au ales cu roţile dezumflate, după ce au trecut peste aceste capcane.

„Pe aceste drumuri, persoane neidentificate pun, din când în când, capcane şi, din păcate, mai mulţi turişti au rămas cu cauciucurile sparte la acest sfârşit de săptămână, pe Valea Răstoliţei şi pe Valea Ilvei. Este neplăcut fiindcă vii de pe munte şi găseşti maşina cu cauciucurile sparte. E neplăcut fiindcă nu există semnal de telefonie mobilă în unele zone. Am păţit şi noi cu maşinile Salvamont când, la întoarcere de pe munte, am găsit maşina cu cauciucurile dezumflate. Şi în traseele turistice lângă Târgu Mureş deja am găsit capcane, acolo unde există piste de biciclete sau unde se fac drumeţii. Nu ştim cine le amplasează”, a declarat presei Kovacs Zoltan Robert.

Primarul comunei Lunca Bradului, Alexandru Bexa, a arătat că accesul în Parcul Naţional Călimani este permis doar pietonal, nu motorizat, şi că Direcţia Silvică va instala camere de luat vederi pe toate drumurile forestiere, pentru prevenirea tăierilor ilegale de pădure, dar până atunci oamenii să fie precauţi.

„Sunt tot felul de oameni răuvoitori, dar nu ştim deocamdată cine sunt. E un lucru foarte grav şi eu spun că împreună cu Poliţia şi Ocolul Silvic ar trebui să se ia măsuri pentru preîntâmpinarea acestor evenimente, însă e destul de greu. Eu cred că oamenii ar trebui să aibă un kit de pană dacă aleg să meargă cu maşina şi să fie cu băgare de seamă atunci când merg pe traseele turistice”, a declarat Alexandru Bexa.

sursa: Agerpres.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

29 comentarii

  1. Deci in concluzie: bietii turisti au fost ostracizati de persoane necunoscute, fiindule sparte cauciucurile la masinile cu care au intrat in parcul national si nu aveau voie…. turism in romanika!

    • In Romanika masinile salvamontului ajung pe butuci, poate in mijlocul unei operatiuni de salvare a unei persoane grav ranite. Iar cel care a pus capcanele e perfect impacat sufleteste ca a facu un lucru bun.

    • Nu fi ingrijort ca s-au dus sa ii salveze pe aia cu cauciucurile sparte. Daca e parc national ar trebuii sa aiba rangeri sa aplice legea si sa rupa bilete. Cum adica drum forestier in parc national?…

    • Plus declaratiile salvamontistului sunt halucinante „oameni rai – bietii turisti” in parc national…. ce ma mira doar e ministru TB de al locului, cu mare respect pentru natura!

    • „stimate domn” , ai dat si tu cu PAREREA… In mod sigur dupa comentariul facut, nu ca n-ai fost niciodata in Parcul National Calimani, dar probabil nici sa arati pe harta nu ai putea… Ca sa ajungi in Parcul national, de la Lunca Bradului trebuie sa urci pe un drum forestier de aproximativ 18 km. De acolo incepe parcul National. …Treaba e ca intradevar nu-i prea le place padurarilor si firmelor care expoloateaza prin zona respectiva, daca mergem la sfarsit le saptamana in drumetie prin acele lorcuri superbe… Asta stiu din propria experienta, fiindca anual mergem acolo cel putin de 2 ori vara si iarna. Ar trebui sa ma iesi si tu pe acolo, poate dai norocul sa iei vreo dou capcane de acelea, ca sa trebuieasca sa cobori ( pana la o vulcanizare) pe doua labe pe o distanta de macar 10 km, si sa mai ai si sansa de a se intalni cu un ursuleti ( nu usrs!!!) fiindca acolo sunt destuii ( asta tot din experienta iti spun). Dar canti, sau vorbesti putin mai tare se feresc de tine.

    • Au gasit ce meritau. Oricum ar trebui amendati acesti turisti

    • Rușii unguri ăși apără resursele strămoșești moștenite de la Arpad și Bleda,moar te cauciucurilor
      românești,Bazinul Carpatin ne aparține.

  2. Foarte bine. Sa mearga pe jos!

    • Când te-o străpunge și pe tine o capcana din aia de trece ușor prin adidas si iti întra în talpa o sa plângi după salvamont și nu o sa vina nimeni fiindcă nu ai semnal în zona. Sa vedem atunci cine rade

  3. Hoții de lemne se tem de turiști?!?
    Intreb si eu, oare de ce?!?

    Cum se face ca in țara hotilor de lemne daca mergi la un magazin de bricolaj, platesti pe o bucata de lemn mai mult decat in Austria, nu mai zic de calitate execrabila . .

    Românii sunt cele mai înapoiate ființe din lumea civilizata, sa votezi hoții arata cat de inapoiat ești.

  4. As zice „bine le-au facut”, dar din pacate exista riscul sa te ranesti in ele si mergand pe jos…

    • Dacă te uiți la soare și la nori când mergi. Eu mă uit la drum.

    • @Papa Hagi Astea ajung si prin iarba. Nu vezi mereu ce e pe acolo, mai sunt si copii…
      Altfel as fi recomandat niste capcane mai serioase, sa se ocupe si de ATVuri.

  5. Foarte bine. În baza hautorităților….

  6. Era un film cu ceva turiști care intrau într-o zona parasita, li se spărgeau cauciucurile și erau vânați de o familie degenerata de canibali.

    Fiind România nu as zice ca e imposibil.

  7. E vina lor că s-au dus în vacanță în România, ei nu știu ce mizerie e România?

  8. Pai accesul cu masini nu e permis in parcurile nationale. Desigur, nimeni nu ii opreste pe turistii puturosi sa urce cu masinile.

  9. Despre ce turisti vorbiti , sunt cocalari din sud care vin sa polieze muntii transilvaniei cu peturi , si manele sa mearga ca turist in oltenia , audesert cat vezi cu ochii , problema e ca Olteanu sa-si faca rost de o camila sa plimbe turistii prin Dabuleni

    • Sunt unii ca AUR sau ca ala cu dintii stricati si mustata ca nu mai stiu cum il cheama care au stricat cuvantul patriot. Esti si tu de-al lor?

  10. Si daca au fost puse impotriva hotilor de lemne? Nici nu conteaza cine a facut, cine s-a ales cu rotile sparte … si daca spargi niste cauciuciri faci si mai mult gunoi…
    Ce e de retinut din povestea asta e ca cei ce trebuie sa faca ce e necesar nu fac.
    Pe malul marii a venit vara, ca peste tot, romanul cu casa de vara pe patru roti dar cu lipsa de respect pentru reguli… a facut din turismul cu rulota o noua forma de distrugere. Sta cu saptamanile pe unde isi gaseste un loc aparent al nimanui, salbatic, si-l transforma in batatura de acasa: intai taie „buruienile”; pentru ca a venit acolo pentru mai bine de o saptamana are rufe, vase de spalat si nu s-a gandit ca trebuie sa arunce civilizat, la o canalizare, apa murdata, asa ca toata latura ajunge in jurul casei lui de vara, pe pasune, dar de ce vorbesc eu de aruncat la canalizare cand el probabil nu are nici acasa canalizare; indraznet din fire si cu stiinta ca nu vine nimeni sa-i ceara sa respecte reguli e cu masina si rulota infipt in nisip, si daca vine vremea rea si marea urca peste rotile carutei lui suna disperat la 112 – am discutat cu un caz care recidiva in curaj- asa ca, pentru vara lui de neuitat, platim toti; daca credeti ca vine sa asculte marea si pescarusii, va inselati, cand treci pe langa parcul de rulote improvizat pe nisip, ori sus pe faleza, se aude ori casetofonul, ori diselul – are nevoie de curent.
    In contrast, primavara si toamna, aceleasi locuri sunt frecventate de turisti straini, majoritatea nemti, cu niste rulote mai speciale, dar in urma carora nu ramane nimic, colecteaza toata murdaria pe care o produc in gospodaria pe roti, sunt echipati cu panouri fotovoltatice pentru curent, chiar fac curatenie in jur ca sa nu traiasca in mizerie.
    Cand au sosit vecinii lor de vara, nativii, si-au luat talpasita dupa numai doua zile de vecinatate cu rulotistul de la noi.
    La inceputul sezonului niste autoritati au facut o incercare timida sa intimideze cativa, au facut o jalnica baricada de acces pe plaja pe care trei vlajgani cu ceva ani de sala, necunoscatori ai regulilor de civilizatie, le-au indepartat ziua in amiaza mare.
    Ce facem? Noi nu ar trebui sa ajungem sa facem nimic, exista autoritati.

  11. Poate au pus Cuie sub roti !

  12. ,,persoane necunoscute încă , au întins capcane pentru spargerea cauciucurilor turiștilor….,,
    Păi de unde știe gazetarul , că au fost puse pentru turiști???Au recunoscut autorii fapta?Nu, deoarece sînt necunoscuți încă!
    Poate sînt pentru hoții de lemn masiv din Parcul Național Calimani cu acceptul autorităților statului, poate pentru turiștii care intră cu mașina în Parc!

  13. Pai daca e interzis accesul motorizat in Parcul National de ce se mai intreaba cineva de ce le taie caucicurile?!
    Or fi membrii ai „patrulei de rezistenta verzi” din zona. Ecologistii sadea…care nu mai asteapta sa ia masuri autoritatile ca degeaba asteapta.
    Asa ca ar fi mai bine sa se respecte interdictia pusa.
    Iti lasi masina intr-o parcare si parcurgi drumurile montane pe jos

    • Pentru aia autoritatile trebuie sa instaleze pe drumuri bariere metalice sau blocuri din beton. Insa deoarece oficialii publici sunt complici la furtul de lemne, va imaginati ca nu o vor face prea curand.

  14. Ce etnie era „Drujba lui Dumnezeu” ca am uitat?

  15. Au ras Vlaho -Oltenii padurile din Ardeal cu legile lor de Rahhat….nu m,ai spun de hoardele asa zisi Turisti care au navalit in Ardeal ca turciii , Astea lasa o mizerie de nedescris pe munti peturi de bere , rahat peste tot , poluiaza fonic cu manele date la maxim ….

  16. Aha, hotii de lemne nu vor turisti incomozi ca sa poata taia in liniste. Sa se auda doar drujba.

  17. Experiența mea în Parcul Național Călimani, mai veche, dar semnificativă.
    În anul 2008, m-am cazat pentru 8 zile în Vatra Dornei și am încercat să bifez, alături de soție și copil, cât mai multe atracții din zonă.
    Fiind foarte bine documentat, într-una din zile am sunat la telefonul de contact pentru o plimbare cu calul în interiorul Parcului Național Călimani, am ajuns acolo, (punct de reper intrarea de după satul Gura Haitii, la 25 de kilometri de Vatra Dornei), parchez mașina și plecăm cu caii prin pădure și potecile de acolo.
    Totul oficial,cu un ranger de la Parcul Național Călimani.
    La întoarcerea din excursia asta, îmi găsesc mașina zgâriată cu un cui, pe toată latura stângă. Adânc !
    Concluzie: la câte excursii cu mașina am făcut prin România, în timpul ultimilor 15 ani, în Parcul Național Călimani a fost singura dată când am pățit așa ceva…