G4Media.ro

Percheziţii de amploare în România cu participarea Secret Service, într-un caz de…

sursa foto: Pexels

Percheziţii de amploare în România cu participarea Secret Service, într-un caz de fraude informatice

Peste 100 de poliţişti români şi agenţi Secret Service din SUA au efectuat percheziţii în Bucureşti şi 9 judeţe, în cadrul unei acţiuni de amploare pentru destructurarea unei grupări specializate în fraude informatice, prejudiciul fiind de 34 de milioane de dolari, transmite Agerpres.

În premieră, autorităţile din România au indisponibilizat criptomonede Ripple şi Bitcoin.

Potrivit unui comunicat al IGPR, în urma unei cereri de asistenţă judiciară internaţională transmisă de Secret Service (Statele Unite ale Americii), Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate, sub coordonarea DIICOT, a derulat investigaţii privind un grup de români implicat în diferite forme de fraudă informatică şi spălarea banilor. Victimele erau cetăţeni americani, iar prejudiciul cauzat se ridică la aproximativ 34.000.000 de dolari.

Cercetările au arătat faptul că activitatea infracţională a persoanelor implicate ar fi început în anul 2016.

Prin intermediul unor site-uri de comerţ electronic, membrii grupului ar fi postat anunţuri cu marfă care în realitate nu exista, convingând victimele să trimită bani pentru bunurile comandate (inexistente).

În urma solicitării primite de la autorităţile competente din Statele Unite ale Americii, aproape 100 de poliţişti din structurile de combatere a criminalităţii organizate din Bucureşti, Craiova, Cluj, Ploieşti, Piteşti, Olt, Ilfov, Ialomiţa, Teleorman şi Vâlcea, sub coordonarea DIICOT, au efectuat 27 de percheziţii la domiciliile şi reşedinţele persoanelor vizate.

La percheziţii au participat şi agenţi ai Secret Service.

În urma acţiunii, au fost ridicate sau indisponibilizate 51 de telefoane mobile, 8 HDD-uri, 40 de memory stickuri, 32 de laptopuri, 12 tablete, 5 de unităţi centrale PC, 86 de medii optice (CD/DVD), un aparat foto, 11 carduri bancare, 3 carduri de memorie şi 2 autoturisme (în valoare aproximativă de 61.000 de euro). De asemenea, au mai fost ridicate sumele de 207.600 de lei, 24.500 de euro, 5.000 de dolari şi 5.500 de franci elveţieni.

În aceeaşi zi, prin intermediul Serviciului de Investigare Financiară a Grupurilor de Criminalitate Organizată din cadrul DCCO, au fost puse în aplicare ordonanţe de instituire a sechestrului asigurător cu privire la 10 bunuri imobile (7 terenuri, o casă şi 2 apartamente), cu o valoare totală estimată de 310.000 de euro.

IGPR subliniază că, în premieră pentru autorităţile de aplicare a legii din România, au fost indisponibilizate criptomonede Ripple şi Bitcoin, cu valoare aproximativă de 5.000 de dolari.

În cauză, au fost identificate şi conduse 18 persoane la sediul DIICOT, precum şi la brigăzile de combatere a criminalităţii organizate din Cluj şi Craiova.

Totodată, 14 persoane implicate au fost preluate de Serviciul Urmăriri din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale, pentru demararea procedurilor de punere în executare a mandatelor internaţionale de arestare. Ulterior, persoanele în cauză au fost extrădate în Statele Unite ale Americii.

Cercetările efectuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fraudă informatică, spălarea banilor şi constituirea unui grup infracţional organizat au beneficiat de suportul de specialitate din partea Direcţiei Operaţiuni Speciale din Poliţia Română.

Foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Atata tam-tam pentruu.., pentru… am si uitat de ce i-au ridicat si daca erau sau nu romani. Totusi e scris atat de… spectaculos.
    In timpul asta serviceurile auto abilitate (Opel, Peugeot, etc) stau cu sigla producatoruluu afisata pompos pe toti peretii prin ‘şourum’ iar noi nici macar nu putem sa aflam cine si pentru ce ii autorizeaza sa repare motoarele acelor masini. Asta e frauda!

    • tam-tam????
      tati, la astia statului chiar ii pasa de cetatenii sai. da, probabil ca aia jefuiti nu erau chiar niste neica-nimeni de aveau bani multi, dar nu asta conteaza. conteaza ca statul american a facut ceva pentru cetatenii aia furati. ai vazut asa ceva in romania? zi-mi si mie niste cazuri.

      exemplul tau, desi corect, nu are nicio legatura cu articolul. ce ai vrea, sa vina americanii sa ne rezolve noua problema pe care o spui tu? iar statului roman, dupa cum zicea, i se rupe de cetatenii sai.

  2. Ați auzit ? Serviciile secrete. V-am ataca Tudorel la ccr ? Ancheta e neconstituțională :)))

  3. Păi, dacă americanii au bătut atâta drum pentru 35 de milioane europenii când vor ataca în Teleorman că’i aici la o flegmă dragnea și 21 de milioane de euroci sunt mai mulți dolărei.

  4. Alt ”protocol”! Dorele , ce faci tata dormi sau criptomonedele nu sunt in portofoliul tau ca nu intra in geanta neagra /plasa?!

  5. Romanii aia au belit-o in puscariile Americane. Se supara negrii astia plini de muschi, le mai fac niste gauri pe langa celelalte doua.
    Sunt foarte fericit cand tara mea adoptiva vine si face curatenie in tara mea de rahat.

  6. WTF!

    Unde e Tudorel?
    Toate astea sunt ilegale !!!!!
    Protocoale – check
    Servicii – check
    procurori – check
    „suportul de specialitate” – ilegal clar.

    Imediat scuze si returnarea banilor si obiectelor.
    Plus xxx USD pe zi, pentru conditii neadecvate.

    • Sa nu uitam:

      Au fost anuntati ca sunt urmariti/monitorizati?
      Au fost informati ca le sunt ascultate telefoanele?
      Unde e siguranta nationala?

      Ce e cu extradarea asta imediata? Procesul trebuie sa dureze 5-10-15 ani, si faptele se prescriu.

  7. Patria hoților.