G4Media.ro

Pentagonul nu exclude posibilitatea de a oferi Ucrainei lansatoare multiple de rachete

Sursa foto: Kevin Dietsch / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Pentagonul nu exclude posibilitatea de a oferi Ucrainei lansatoare multiple de rachete

Pentagonul nu exclude posibilitatea de a oferi armatei ucrainene lansatoare multiple de rachete pentru a contracara avansul trupelor ruse în estul Ucrainei, aşa cum a relatat mai devreme postul CNN, transmite vineri agenţia EFE, citată de Agerpres.

Confirmarea că un astfel de ajutor militar este luat în calcul la Washington a venit din partea purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, care a menţionat la o conferinţă de presă că Departamentul american al Apărării are cunoştinţă de faptul că armata ucraineană are nevoie de sisteme de artilerie cu rază lungă de acţiune după ce Rusia şi-a concentrat ofensiva militară în partea de est a Ucrainei şi a început să facă progrese acolo.

Fără a preciza totuşi dacă în final va fi furnizat Ucrainei acest tip de armament cerut insistent de Kiev, John Kirby a spus că ucrainenii au cerut ”în privat şi public” sisteme de lansatoare multiple de rachete, adăugând că Pentagonul are o ”comunicare constantă cu ei asupra nevoilor lor” privind armamentul.

El a amintit că, de când a început agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei în februarie, Statele Unite au livrat Ucrainei 10 pachete de ajutor militar şi în prezent este în pregătire cel de-al 11-lea.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Pentagonului a recunoscut faptul că trupele ruse ”înaintează tot mai mult” în Donbas, în estul Ucrainei.

Unul dintre consilierii preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoleak, a declarat vineri mai devreme că Rusia foloseşte cele mai distructive arme ale sale care nu sunt nucleare, precum lansatoarele multiple de rachete termobarice. Prin urmare, acesta a reafirmat că Ucraina are nevoie să primească din partea Statelor Unite lansatoare multiple de rachete HIMARS, obuzierele oferite până în prezent de SUA armatei ucrainene având o rază de acţiune inferioară acestor lansatoare.

Washingtonul s-a arătat până în prezent reticent să transfere Ucrainei lansatoare multiple de rachete, care au o rază de acţiune de până la 500 de kilometri, de teama că Ucraina ar deveni astfel capabilă să efectueze bombardamente adânc în interiorul teritoriului rus şi ar putea escalada astfel conflictul.

Tot vineri, postul CNN a relatat, citând responsabili de la Washington, că preşedintele Joe Biden ar fi acceptat în cele din urmă ca noul pachet de ajutor militar destinat Kievului să cuprindă şi astfel de lansatoare, dar acestea ar putea fi lansatoare HIMARS în versiunea mai uşoară, cu o rază de acţiune de până la 300 de kilometri. Dar chiar şi acestea ar permite Ucrainei să lovească mai uşor ţinte în interiorul Rusiei.

Sursa foto: Kevin Dietsch / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Vor oferi Ucrainei armament cu raza mai lunga de acțiune la Sf. Așteaptă, după ce Ucraine pierde Donbasul.
    Este evident ca SUA mimează ajutorul militar, de fapt așteaptă ca Rusia sa-si termine treaba.

    • Poate ln capul tău de zombalău sovietic :)))))

    • @Dumnezeu: se vede cu ochiul liber, doar din declarațiile SUA/ NATO… Nu excludem, vom face, vom drege, timp in care rușii înaintează temeinic in Donbas.
      Îmi pare ca SUA deja a împărțit Ucraina cu rușii.

    • deci armele de pana acum le-ai dat tu si cu familia ta sau cine?
      adica nu le-au dat arme pana acum? vai de capul tau.
      ce nu pricepi tu ca esti un troll, e ca nu e asa simplu. in primul rand nu trebuie nici sa le dea chiar orice ca sa nu fie tentati rusii sa arunce vreo nucleara. apoi ca unele arme sunt extrem de bune si nu au chef americanii sa pice in mana rusilor. plus chestii de logistica etc. nu e asa simplu.

  2. Capetele luminate de la NATO și Bruxelles au mai făcut o dată greșeala să-l subestimeze pe Putin. Dacă în februarie, când sateliții de spionaj arătau clar că Rusia se pregătește de invazie, NATO ar fi trimis imediat soldați și tehnică de luptă în Ucraina, nu s-ar fi ajuns aici. Câte 3 soldați NATO în fiecare oraș de la graniță erau suficienți. În loc de asta, ei și-au retras ambasadele de la Kiev, ceea ce Moscova a interpretat ca având drum liber.
    Acum e aceeași chestie: să nu escaladăm conflictul. Putin ne-a prins cu mâna la spate (pe toți, nu vă uitați în gura celor care spun că nu e războiul nostru) și o să ne sodomizeze cum vrea el. Dacă sacrificăm Ucraina ca să nu escaladăm conflictul, îl va escalada Putin. După „denazificarea” Ucrainei, depinde numai de imaginația și pohta țarului ce alt stat să mai „denazifice”.

    • Ce pr0st ești! cum era să intre cu anasâna nato în Ucraina fără să fie solicitați? Ești cu capu!

    • @Dumnezeu: nici solicitat de Ucraina NATO nu poate intra. De altfel ucrainenii au tot cerut ca NATO sa-i ajute măcar aerian si au fost refuzați.

    • oi fi tu new level, dar esti cam old level. daca le trimiteau arme dinainte si sa intampla ca in afganistan era ok? pe cuvantul tau de pionier ca era bine????
      nu le-au dat arme din motivul asta. dar nu au stat deloc degeaba. altfel cucereau kievul din prima zi. mai cerceteaza.

    • @andrei: cu trupele trimise din nord spre Kiev – Rusia nu avea nici o șansa sa cucerească Kievul, daca Kievul opunea rezistentă (ceea ce a si făcut).

  3. Sa le dea direct arme nucleare. Asa ar fi cinstit.

    Sau cel mai bine, sa le dea rușilor cocaina la liber. În 2 luni nu o sa i mai intereseze de război, de putin, de nimic. Doar sa nu se prindă rusii și sa le-o vândă ucrainenilor.

  4. Lasa popcornul in pace, NATO nu se va angaja direct împotriva Rusiei.
    Si nici invers.
    Sunt înțelegeri puse la punct, se bat doar in declarații sa fie pop//ulimea fericita.

  5. E jenant cât stă Pentagonul să se gândească. Dacă era Kennedy sau Bush sr., nu dura atât.