G4Media.ro

Pe bustul Papei Francisc dezvelit la București scrie că suveranul pontif a…

sursa foto: GRIGORE POPESCU/ AGERPRES FOTO

Pe bustul Papei Francisc dezvelit la București scrie că suveranul pontif a fost în „Dacoromania”. Denumirea se regăsește în actele pontificale

Pe soclul bustului dezvelit marți în București, ridicat în memoria vizitei Papei Francisc în România, scrie că suveranul pontif a fost în „Dacoromania”. Inscripția integrală de pe soclu conține și perioada în care Papa Francisc a vizitat țara noastră: „Papa Franciscus in Dacoromania – 31 mai – 2 iunie 2019”.

Decizia de a inscripționa „Dacoromania” în loc de România pe soclul bustului suveranului pontif a stârnit mai multe reacții negative în mediul online.

Potrivit unor surse oficiale, aceasta este denumirea din actele pontificale, o denumire istorică provenind din denumirea teritoriului nostru înainte ca el să se numească România, la mijlocul sec. XIX. Inscripția este în latină, inclusiv în marcarea prin cifre latine a datei vizitei.

Ridicat în amintirea vizitei Sanctităţii Sale în România, din 31 mai – 2 iunie 2019, monumentul, bust din bronz, pe soclu de piatră, a fost ridicat de Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti, în colaborare cu Primăria Municipiului Bucureşti şi Nunţiatura Apostolică în România, a transmis Agerpres.

Bustul a fost realizat de artistul plastic Darie Dup și amplasat marţi pe Bulevardul Schitu Măgureanu din Capitală, prilej cu care Nunţiul Apostolic în România, Miguel Maury Buendía, a afirmat că monumentul reprezintă o „amintire permanentă” a vizitei istorice în România a Suveranului Pontif.

Monumentul, aşezat la intersecţia Străzilor Sf. Constantin şi Grigore Cobălcescu, a fost dezvelit de Nunţiul Apostolic, Arhiepiscopul Mitropolit de Bucureşti, Aurel Percă, de primarul Sectorului I, Daniel Tudorache, şi directorul Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, Oana Zaharia.

Au fost intonate Imnul Pontifical şi Imnul de Stat al României, iar IPS Aurel Percă a rostit o rugăciune de sfinţire a bustului.

„Monumentul ridicat aici în amintirea vizitei Papei Francisc în România este şi un semn că acel pelerinaj al său continuă să lumineze viaţa poporului nostru care năzuieşte spre cele mai înalte valori spirituale”, a spus înaltul ierarh romano-catolic.

Consilierul prezidenţial Sergiu Nistor a prezentat un mesaj din partea preşedintelui Klaus Iohannis, în care şeful statului salută iniţiativa Arhiepiscopiei Romano-Catolice, a Nunţiaturii Apostolice şi a Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti „de a oferi publicului imaginea Sfântului Părinte Papa Francisc, ca o amintire a căldurii mesajului său către români şi umanitate, apel de iubire şi credinţă”.

„Bustul pe care îl inaugurăm astăzi nu este un monument, căci el nu rememorează trecutul. Mai degrabă ne aflăm într-un loc al întâlnirii cu noi înşine şi cu celălalt, pentru a simţi şi învăţa că, aşa cum spunea Sfântul Părinte, ‘noi aparţinem unii altora, iar fericirea personală se realizează făcându-i fericiţi pe ceilalţi'”, se arată în mesajul şefului statului.

Nunţiul Apostolic în România, Miguel Maury Buendía, a apreciat că inaugurarea monumentului închinat Papei Francisc reprezintă o „amintire permanentă a vizitei sale istorice în România, în urmă cu un an”.

Sub genericul „Să mergem împreună!”, la 20 de ani de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea din 7-9 mai 1999, Papa Francisc a efectuat, în perioada 31 mai – 2 iunie 2019, o vizită în România (Bucureşti, Iaşi, Şumuleu-Ciuc şi Blaj).

Foto: GRIGORE POPESCU/ AGERPRES FOTO

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. Poate n-ar strica să schimbăm numele țării, scăpăm de asocierea România = „romi”…

  2. Poate că și mai potrivit ar fi să scrie pe soclu că Sfântul Părinte s-a aflat în Traco-Daco-Romania, așa, pentru o perspectivă mai largă.

  3. Pentru toți ignoranții: inscripția este scrisă în totalitate în latină, cum de altfel o redă și articolul, iar numele latinesc pentru România, este Dacoromania!

  4. Strutzocamilania :))

  5. Felicitări Cristian pentru că ai lămurit limbajul diplomatic petrin. Cam asta doream să scriu și eu. Dar nah, când autosuficienta unora e maximă, ies astfel de povești. Bănuiesc că se așteptau ca nuntiul să le ofere explicații mură în gură: în diplomatica petrina nu există decât o Romania, cea de la Constantinopol, moștenită 1/3 de către Veneția. Deci statul român în limba latină oficială a Curiei pontificale este Dacoromania pentru a se puncta clar înțelesul diplomatic. Cei care ați scris porcăria asta arr trebui să vă cereți scuze nuntiaturii pentru fake news și ignoranță, incitare aiurea pe fb, etc. Plus o dezmințire publică pentru prejudiciu de imagine.

  6. Un gest frumos. Are şi neuitatul Papă Ioan Paul al II-lea, mai multe monumente. Denumirea Dacoromania e în favoarea teoriilor că poporul român s-a născut creştin şi deci ar reieşi că i-ar fi creştinat pe bulgari, pe slavi (ruşi, sârbi, croaţi…) şi îndeosebi pe ungurii sosiţi în „păşunile dacilor” din Pannonia.

  7. Aceeași Românie cu altă pălărie. Dacii (geții) au fost la fel de barbari ca romanii de azi, spunea Tacitus.

  8. Nu știam ce ne mai lipsea.

  9. De unde si puzderia de dacopati care ne inconjoara de atatia ani !

    PS. Pesedacii au zis si ei ca fac o afacere… !!! :))))))))))

  10. Ce dacopati! Pai ba baieti, primul om pe pamant a fost omul negru. Din coasta lui, Dumnezeu a facut omul gheu. Cei doi s-au iubit, si din imperechierea lui a iesit toata cartea genezei, un miliard de everei. Sunt dacii atestati documentar in fictiunea evreiasca? NU.

  11. E ok ca sunt statui ale lui Papa Ioan Paul al II-lea, primul papa care a venit la noi in tara si care intre timp a fost si beatificat.
    Dar gasesc deplasata amplasarea unei statui a unui cap de biserica crestina inca din timpul vietii. O vad ca parte a unui cult al personalitatii.
    E nepotrivita si precipitata activitatea, din punctul meu de vedere.

  12. S-a făcut atîta scandal pentru chipul Patriarhului încrustat pe covorul cel mare al Catedralei – cutumă veche și onorabilă pentru țară – încît, dacă s-ar ridica vreodată o statuie a vreunui ierarh ortodox, 85% din cei 85% români ortodocși ar lua foc! Adică vreo 14 milioane de proști! Noroc că în Ortodoxism statuile nu sînt agresate…

  13. Ma bucur ca este un bust normal si aspectuos, spre deosebire de oribilitatile care trec drept arta publica in Romania (ex: statuia lui De Gaulle, bustul lui Coposu ca din Hellraiser).

    Nu mi se pare ok sa inaugurezi un bust pentru o vizita, mai ales a unui Papa radical si iconoclast, si unul inca in viata, dar apreciez injectia de frumos in spatiul public. Poate vom gasi dispozitia necesara si pentru niste busturi de romani merituosi care nu au fost comemorati suficient, pentru edificarea poporului si incurajarea virtutilor sale.

  14. Da sa stiti toti care nu cititi biblia ca in biblie sistemul catolic e fiara din apocalipsa care sa incumetat sa schimbe vremurile si legea lui Dumnezeu si care se inalta mai presus de Dumnezeu si voi ii faceti statuie.Voi nu stiti ca in biblie scrie sa nu numesti pe nimeni de pe pamant „SFANTUL PARINTE ,caci unul este SFANTUL PARINTE si este DUMNEZEU .Dar cornului cel mic i sa dat o gura si rostea vorbe mari si hule impotriva Celui Preainalt (cornul cel mic = sistemul catolic )Studiati biblia va rog!

  15. Apostazia continua cu alta mizerie. Papa nu-i nici sfant, nici demn de un bust in tara ortodoxa. Papa este chiar hulitorul celor Sfinte. Biata tara apostata si biet popor inselat de ecumenism! Dupa cele cinci capre prin Bucuresti trebuia sa fie si bustul sefului lor: satana de papa.