G4Media.ro

Patru Regiuni istorice, unite sub semnul ”Facebook”. Controverse în jurul Monumentului Marii…

Patru Regiuni istorice, unite sub semnul ”Facebook”. Controverse în jurul Monumentului Marii Uniri de la Alba Iulia: Ce a vrut să spună autorul lucrării?

Abia finalizat, Monumentul Marii Uniri de la Alba Iulia stârnește deja controverse, atât din punct de vedere al formei, cât și al posibilelor înțelesuri. Construcția a fost realizată de sculptorul Mihai Buculei, după un proiect cu care, acum 25 de ani, pe vremea lui Ion Iliescu, a câștigat un concurs realizat de Ministerul Culturii. Un proiect pe care Guvernul l-a considerat de actualitate.

În urmă cu 25 de ani, lucrarea lui Mihai Buculei reprezentând 4 cruci care se îmbrățișau în partea de sus, adică cele patru provincii românești care se uneau, era declarată cea mai bună din 27 de machete la concursul organizat în 1993 de către Ministerul Culturii. Inițial, lucrarea trebuia să marcheze 75 de ani de la înfăptuirea Unirii, dar din lipsă de bani, construcția ei s-a amânat pe termen nelimitat.

În 2008, un nou concurs la minister a desemnat din nou proiectul lui Mihai Buculei, ca fiind cel mai bun. Nici atunci nu au fost bani, așa că, abia la aniversarea a 100 de ani de la Unire, a început în sfârșit construcția lui.

Peste 10 milioane de lei costă monumentul realizat în fabrică și adus, ca un lego, la fața loculului. A spus-o înainte de a începe construcția, însuși Buculei. În cifre, despre monument se poate spune că are aproximativ 22 de metri, cam cât un bloc de 7 etaje, şi o masă de 1.530 de tone. Secţiunea stâlpilor-bolovani este de 2.20/1.60, înălţimea lor ajunge la 2 metri. Preţul contractului este de 10.209.700 lei, TVA inclus.

Controversele din jurul înțelesurilor. Nici nu a fost montat bine că au și apărut criticile în jurul lui. Este vorba în primul rând de controverse legate de înțelesul monumentului.

”Este un semn al unirii, adică cele patru puncte cardinale ale României, a românilor care s-au unit din cele patru părți ale ținuturilor românești, sub o cupolă formată din patru cruci pentru că suntem un popor creștin”, a explicat, la un moment dat, autorul lucrării, artistul Mihai Buculei.
”Nu reușesc să decodific mesajul acestui monument. Acum este neterminat, ceea ce arată mai mult a camuflaj, cu schelele alea. Mă întreb ce va fi când le vor da la o parte, că ceea ce întrevăd eu acolo, pare să concureze, în materie de non-sens, micul sau cartoful în țepușă din centrul Bucureștiului. Ală are ca și simbolistică Revoluția, ala e simbolismul” a spus jurnalistul Cristian Tudor Popescu, prezent la o dezbatere organizată la Alba Iulia, care l-a asemănat cu pilonul unei autostrăzi suspendate.

Primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, a simțit nevoia unei reacții. ”Nu detest și nu refuz opinia, mai ales cea critică. Domnul Popescu a deschis o supapă prin care cei critici la adresa monumentului își pot consuma nemulțumirea. A făcut-o în stil propriu, fără apel și ar fi fost culmea să se abțină. Și sentimentul de a nu fi de acord unește. O acceptare la scară largă e imposibilă pentru lucruri mult mai neînsemnate într-o țară sau o comunitate. Deplâng faptul că alți artiști nu au tentat ministerul și cu alte opțiuni care să simbolizeze Unirea” a scris pe contul său de facebook, Mircea Hava.

În discuție a simțit nevoia să intervină și noul ministru al Culturii, senatorul de Alba Daniel Breaz. „Lucrarea marelui sculptor Mihai Buculei arată impresionant şi vreau, cu acest prilej, să le mulţumesc pentru sprijin, responsabilitate şi seriozitate tuturor factorilor responsabili implicaţi, astfel încât, la data aniversării marelui eveniment al Centenarului Marii Uniri, 1 decembrie 2018, să putem cinsti aşa cum se cuvine memoria înaintaşilor noştri”, a declarat Daniel Breaz care, după ce a fost numit ministru a făcut prima ”vizită de lucru” la monument.

Însă dezbaterea nu se poartă doar între jurnaliști, politicieni, arhitecți și specialiști, ci și la nivelul locuitorilor orașului. ”Este un monument care îi arată pe români cu capetele plecate. Este foarte realist. Așa am stat noi secole la rând și așa a simțit nevoia domnul sculptor să ne reprezinte” a spus Neluțu Stan, unul dintre localnici.

”Este foarte frumos, acest monument reprezintă unirea celor patru provincii românești în 1918, reprezentată de cele patru cruci, care pentru mine sunt superbe. Mai reprezintă și cele patru puncte cardinale ale României (…) Mulți români nu au fost de acord cu acest monument, dar eu mă gândesc că orice alt monument era, tot se găseau comentarii” explică, pe de altă parte, Cosmin Toma.

Controverse din cauza formei. Din cauza formei, monumentul a devenit subiect de discuție și de contestație și în mediul on-line, unde a fost botezat ”Monumentul Facebook”. Totuși, construcția a fost proiectată în anii 90 și nu are nici o legătură cu rețeaua de socializare.

”Mie nu-mi anulează angajamentul de a împlini Ansamblul Unirii, chiar dacă discuția aluneca dinspre fond spre formă. Simbolul aruncă în ring argumente care dau dreptate ambelor tabere, însă vă invit să nu pierdem esența: în amontele acestei decizii au fost puțini care au oferit altceva” crede primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, care mai speră ca monumentul va primi multe ”like-uri” de la vizitatorii care vor veni la Alba Iulia, de 1 decembrie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

27 comentarii

  1. Ce a vrut sa spuna? Poate ca are prieteni la partid care-i cumpara aiurelile? Nu stiu.

  2. chestia asta cu ”popor creștin” este o tâmpenie. Eu sunt ateu, și pot să vă spun de la sursă 😀 că monumentul ăsta este fix zero pentru atei. Un monument al unirii ar trebui să vorbească despre unire, nu despre zeii imaginari ai unei religii sau ai alteia

    • Johnny:
      Stai linistit, avem si monument si pentru atei – Casa Poporului.
      Si ar fi interesant sa enumeri cateva din personalitatile care au facut Unirea – cati atei cunosti printre ei?

  3. Primii care au început sa-și bată joc de monumentul Centenarului, au fost ca de obicei refuzații la export de pe-aici. Cruci au și polonezii la Gdansk! Importanța noului ansamblu e că aduce un pod peste șanțul Cetății. La Alba Iulia, o vreme s-a cam mizat doar pe turistul din Europa Centrală, alterându-se axa urbanistică: de la noua Catedrală a Unităţii Nationale, pe Bv Transilvaniei, la Catedrala Încoronarii din 15 oct 1922, reconstituindu-se în defavoarea simbolului Marii Uniri şanţul habsburgic. Pelerinul era silit sa abordeze intrarea câş lăturiş ca un tolerat, iar prăjina Tricolorului n-ave loc nici cât într-o benzinărie.

  4. Mie imi place.

  5. Asocierea cu eful de la facebook e la indemna,ar trebui sa ceara drepturi de autor lui Zuckenberg.

  6. Poate ca nu e cel mai reusit monument.. dar mie personal imi place si incadrarea lui in peisaj chiar este potrivita.
    Macar asa avem ceva realizat pentru centenar.. ca catedrala (sic) umilirii neamului este adevarata sifoneala de bani publici si demonstreaza ignorarea poporului de catre guvern si bor cu varf si indesat.
    Respect pentru reactia primarului Mircea Hava – macar nu a demonstrat ca accepta si alte pareri.

  7. Poate ca nu e cel mai reusit monument.. dar mie personal imi place si incadrarea lui in peisaj chiar este potrivita.
    Macar asa avem ceva realizat pentru centenar.. ca catedrala (sic) umilirii neamului este adevarata sifoneala de bani publici si demonstreaza ignorarea poporului de catre guvern si bor cu varf si indesat.
    Respect pentru reactia primarului Mircea Hava – macar nu a demonstrat ca accepta si alte pareri.

  8. Terminati cu prostia asta cu semnul „Facebook”. S-a explicat deja de zeci de ori cum s-a ajuns aici. Sunt destule lucruri care pot fi criticate daca vreti neaparat: de ce un proiect vechi de 25 de ani a fost implementat fara o revizuire, pentru ca arta ca si societatea evolueaza, iar simbolistica valabila atunci nu mai e neaparat actuala astazi, de ce nu s-a reusit terminarea la timp a lucrarilor, etc. In schimb preferati sa va includeti in categoria tabloid cu astfel de titluri de doi bani.

  9. Construim caricaturi fara umor deoarece Romania nu mai are critici de arta.

  10. Un elev de liceu de la arhitectura putea schita acest simbol? Fireste ca da. Care e gradul de dificultate, unde vedeti incarcatura sentimentala? Macar sa fi asezat coroana monarhica deasupra. Cei care nu au vizitat macar un muzeu european, fie din Rusia, pot fi extaziati. Eu nu.

  11. Între Facebook și „face femeia fericită”.

  12. seamana cu un penis, ca sa nu zic mai urat.
    Eu as fi facut altfel monumentul, un cerc format din bust-urile personalitatilor care au contribuit la formarea si intregirea acestei tari cum ar fi Regele Ferdinand, Iuliu Maniu, Iuliu Hossu, Vasile Goldis si multi altii. Oameni de care foarte multi romani nu au auzit niciodata, poate ar mai fi invatat si romanii ceva.

  13. Sunt de acord ca a spus localnicul Nelutu Stan si anume : ,,Este un monument care îi arată pe români cu capetele plecate. Este foarte realist. Așa am stat noi secole la rând ,, Da sunt cele patru provincii românești cu capul plecat, la fel ca toți românii care așa au stat de veacuri și care au proverbul ,,Capul plecat sabia nu-l taie,,
    S-au mutat niște bocuri pe timpul vechiului regim ca să se vadă Catedrala Reântregirii Neamului, acum acest ,,obiect,, obturează vederea acesteia. Am facut k—-ul ghem cu acest ,,obiect,,.

  14. E sobru, se potriveste in peisaj. Imiplace fara sa ma dea pe spate !

  15. Falnic falus ati montat acolo la Alba Iulia.Inalt si semet poate fi folosit oricand in reclame la prezervative.E tot despre Unire. Asteptam ziua cand niste autoritati indreptatite legal sa elimine din zona acest falus betonat ,aceasta bataie de joc la adresa sculptorilor din Romania.

  16. Terminati dreaq cu coroana regala ca le dati idei la putorile trimise la munca de catre preotul Calinic,nicolae si nevasta-sa care umbla cu proteza dentara pe-afara,ca pot deveni cum urla o baba la sinaia:nicolae rege! Putorile de abia asteapta sa traiasca in luxul asigurat de la bugetul tarii.Praful si pulberea sa se aleaga de planurile lor!

  17. Ce a vrut să spună autorul lucrării?! Era beat si stia ca are blatul facut cu comisia care alegea proiectul, asa ca nu s-a obosit prea mult. De ce ar fi facut-o ? Banul trebuie sa circule iar vodka sa fie bauta.

  18. De cand pana cand are Romania 4 provincii? :)))

  19. La modul cel mai serios, monumentul pentru Centenarul Unirii trebuia sa fie un simbol etern al Romaniei, care sa dureze peste ani pastrandu-si intreaga lui semnificatie, iar pregatirea pentru un astfel de monument ar fi trebuit sa fie intai si intai lansarea unui concurs de proiecte, nu extragerea din arhiva de-acum 25 de ani a unui proiect ce a iesit invingator pentru ca n-au fost altele mai bune. Nu mai sunt sculptori in tara asta? Chiar nu-mi vine sa cred ca Arta Monumentala nu a mai produs niciun sculptor talentat in 25 de ani. In fapt, lucrurile stau altfel – habarnismul in orice al acestui guvern de 2 lei pe care s-a nimerit sa-l avem fix de Centenar. Citeam la un moment dat despre monumentul pe care l-au facut americanii pentru comemorarea celor care au murit in Razboiul din Vietnam. A fost un concurs deschis tuturor artistilor, fara nicio diferenta de nationalitate, religie, sex, un concurs la care orice artist din lume putea trimite un proiect. A castigat o sculptorita din Vietnam, ai putea spune chiar ironia soartei, sau poate chiar asa trebuia sa se intample, pentru ca razboiul fusese la ei acasa, si-au murit mult mai multi vietnamezi decat americani. Monumentul este absolut extraordinar, de-o simplitate si-o demnitate care impresioneaza profund, cert este ca si-a atins scopul la superlativ. Insa vorbim aici de America, unde oamenii stiu cum se fac lucrurile cu adevarat de valoare. Citeam chiar azi ca s-au mai alocat o groaza de bani de la ministerul culturii pentru evenimente de Centenar, doar cu trei zile inainte, ce se mai poate spune decat nesimtire si hotie cat cuprinde, mai e de mirare ca iese un monument cel putin controversat, daca nu chiar pe pustii?

    • Monumentul chiar este un simbol etern, si e si simplu, si demn, si cuprinzator. E de mirare ca majoritatea comentatorilor de aici nu vedeti asta. Sau nu vreti sa vedeti.

      In alta ordine de idei, cei mai multi vietnamezi au murit DUPA plecarea americanilor. Executii, foame, mizerie, socialism.

  20. controverse sunt numai in mintile bolnave ale unora, care nu suporta sa vada cruci.. e de inteles.