G4Media.ro

Patriarhia Română anunță un nou pelerinaj de o săptămână în timp ce…

Sursa foto: Inquam Photos / Liviu Chirica

Patriarhia Română anunță un nou pelerinaj de o săptămână în timp ce România traversează cea mai neagră perioadă de la începutul pandemiei COVID-19: ”Se va desfășura cu respectarea atentă a măsurilor sporite de precauție”

Patriarhia Română a anunțat, luni, un nou pelerinaj, chiar în ziua în care România a încheiat cea mai neagră săptămână de la începutul pandemiei COVID-19, în februarie 2020.

Joi, 21 octombrie, începe sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou ale cărui moaște vor fi expuse publicului. Enoriașii sunt așteptați timp de 7 zile să participe treacă pe la raclele ”Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, ale Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț, ale Sfinților Împărați Constantin și Elena şi ale Sfântului Nectarie de la Eghina”, care vor fi așezate în pridvorul Catedralei Patriarhale, transmite instituția condusă de Patriarhul Daniel.

Patriarhia recunoaște ”contextul sever al pandemiei”, dar dă asigurări că pelerinajul ”se va desfășura și anul acesta în condiţii de maximă rigoare” și impune o serie de condiții.

Secretarul de stat în Ministerul de Interne și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a fost întrebat, vineri, într-o conferință de presă, despre impactul în numărul de infectări după pelerinajul de la Iași de Sfânta Parascheva și oportunitatea organizării tradiționalului pelerinaj de SfântulDumitru în București.

Raed Arafat a precizat că nu se pronunță asupra aspectelor religioase, dar că orice activitate care aduce într-un loc un număr mare de oameni ar trebui să fie redusă și toată lumea ar trebui să se gândească ce impact poate să aibă aducerea unui mare număr de oameni într-o zonă care este afectată serios de pandemie.

Pragul de 100.000 de cazuri noi de COVID în șapte zile a fost depășit pentru prima dată de la începutul pandemiei săptămâna trecută, când s-au înregistrat 100.620 de infectări. Aproape 1 din 4 persoane testate săptămâna trecută a fost confirmată cu COVID.

Săptămâna trecută, în 12 octombrie, a fost înregistrat și recordul absolut de cazuri zilnice de la începutul pandemiei – 16.743 de infectări depistate în 24 de ore.

2.347 de oameni au murit săptămâna trecută, reprezentând o medie de 335 de decese pe zi. Un bolnav de COVID a murit săptămâna trecută în România la fiecare 4 minute și jumătate. Numărul total de decese de la începutul pandemiei a depășit pragul de 40.000 de morți.

Comunicatul transmis de Patriarhia Română

Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, organizată de Arhiepiscopia Bucureștilor în colaborare cu Patriarhia Română, în perioada 21-28 octombrie 2021, se va desfășura și anul acesta în condiţii de maximă rigoare, impuse de restricțiile sanitare cauzate de noul val al pandemiei de Covid 19 din România.

Astfel, participarea la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor (prăznuit în ziua de 27 octombrie), se va desfășura cu respectarea atentă a măsurilor sporite de precauție, ordine și protecție igienico-sanitară impuse de actualele condiții pandemice din municipiul București.

Sfintele Moaște (ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, ale Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț, ale Sfinților Împărați Constantin și Elena şi ale Sfântului Nectarie de la Eghina) vor fi așezate spre închinare în pridvorul Catedralei Patriarhale în dimineața zilei de joi, 21 octombrie 2021, urmând a fi așezate în Baldachinul Sfinţilor în dimineața zilei de sâmbătă, 23 octombrie 2021.

Sfintele Moaște vor fi aşezate din nou în Catedrala Patriarhală în ziua de joi, 28 octombrie 2021, după închinarea ultimului credincios.

În contextul sever al pandemiei, în care Biserica însăși a desfășurat o intensă campanie de promovare și conştientizare a regulilor igienico-sanitare, subliniind firescul și necesitatea ascultării de sfatul medicilor, pentru organizarea în condiții de reală siguranță a sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din acest an au fost luate și vor fi respectate mai multe măsuri speciale.

Astfel, pelerinii care vor dori să se închine la Sfintele Moaște, o vor putea face în următoarele condiții:

  • accesul la raclă se va face pe un singur rând de persoane, păstrând distanța de 1,5 m între ele;
  • pe traseul unic de acces vor fi trasate marcaje clare de staționare pentru facilitarea păstrării acestei necesare distanțe;
  • pe marginea traseului unic de acces vor fi amplasate anunțuri cu privire la păstrarea distanței și respectarea strictă a normelor igienico-sanitare;
  • se va crea un flux unic de circulaţie a pelerinilor, cu intrare de la baza Dealului Patriarhiei şi cu ieșire separată, pe strada Patriarhiei spre strada 11 iunie;
  • voluntarii prezenți, care vor purta permanent măști de protecție și mănuși, vor oferi pelerinilor materiale de dezinfectare și măști (dacă nu au);
  • de asemenea, voluntarii vor oferi pelerinilor pachete alimentare (aprox. 20.000) în condiții de maximă igienă: biscuiți/eugenii, apă plată în sticle sigilate. Toate produsele distribuite vor fi însoțite de certificat de conformitate;
  • după închinarea la Sfintele Moaşte, pelerinii care se îndreaptă spre strada 11 iunie vor primi de la voluntarii prezenți agheasmă îmbuteliată în sticle sigilate;
  • pe esplanada din faţa Altarului de vară al Catedralei Patriarhale vor fi marcate locurile pentru pelerinii care vor asista la slujbele oficiate în aer liber. Ținându-se cont de suprafața disponibilă aici, vor fi instalate 200 de scaune, respectându-se o distanță de 1,5 m între ele;
  • din motive sanitare, raclele cu Moaștele Sfinţilor vor fi acoperite fiecare cu un capac transparent ce va fi dezinfectat permanent;

Programul liturgic al acestor zile de sărbătoare este următorul:

În zilele de joi (21 octombrie), vineri (22 octombrie), sâmbătă (23 octombrie) și luni (25 octombrie) 2021, slujbele vor fi oficiate în Catedrala Patriarhală cu un număr de maximum 70 de credincioși;

Marți, 26 octombrie 2021, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, de la ora 9.30, se va săvârşi Sfânta Liturghie la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală.

Miercuri, 27 octombrie 2021, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, începând cu ora 9.00, la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală va fi săvârșită Sfânta Liturghie arhierească de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi.

Pentru a răspunde dorinței credincioşilor români din întreaga ţară şi din afara graniţelor, de a participa duhovniceşte la momentele liturgice ale sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Televiziunea și Radioul TRINITAS vor transmite în aceste zile de sărbătoare slujbele religioase de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti.

sursa foto: Inquam Photos/ Liviu Chirica

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

35 comentarii

  1. 🤣🤣🤣🚑🚑🚑

    • Sunt ortodox practicant, dar nu pot sa văd fără îngrijorare cum pot biserica și preoții sa îmbolnăvească (ucidă) oameni. La catolici, Papa Indemna la respectarea măsurilor impuse de autorități și la vaccinare, demonstrând in acest fel ca ne iubim aproapele. Biserica noastră prin ceea ce face indemna lumea sa se sinucidă. Dar biserica ortodoxa nu participa la înmormântări pt sinucigași.

  2. :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) :(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((
    Pana pe 21 octombrie, data de incepere a destrabalarii, Bucurestiului va fi pe noi culmi de covideala.
    Patachina Prefect are vreo opinie, ceva?

    • Se poate și bor.

    • „Respectarea atentă” – așa cum fac referire la ea, domniile lor – înseamnă luarea altor vieți.
      Respectarea atentă – așa CUM TREBUIE (în acest moment de fierbere) să se facă, e ANULAREA (pelerinajului).
      Pentru că nu mai dă randament, „respectarea”!
      Dar fiindcă ditai Partidul NU a respectat – și eu PE EI i-am votat – iată, că nici ăștia, nu respectă (ANULÂND pelerinajul). Ca atare, se înțelege /sau se preconizează că se vor infecta oameni, în urma pelerinajului (cum s-au infectat și au răspândit boala în urma Congresului) și vor și muri; din asta.

  3. 😈😈😈😈 probabil că nu le-a ieșit cașcavalul la Iași și zic să mai completeze ceva la bugetul BOR🤢

  4. Ce nu va e clar? Corporatia numita bor a ratat planul de incasari la inmormantari si are nevoie urgenta de mai multi $$$. CEO daniel a dat circulara interna ca vrea si mai mult cascaval si cu pelerinajele astea impusca 2 iepuri dintr-un foc: incaseaza cash la pelerinaj si apoi de la rudele celor care au fost la pelerinaj cand ii ingroapa pe pelerinii morti de covid. Incasari duble de pe urma aceluiasi CNP.
    Nu le-ar fi RUSINE!!!

  5. Nu mai Ciolhacu apare sa ne zica cum nu e oportun pelerinajul acum cand in Romania more sute de oameni pe zi?

  6. Ăsta-i adevărul, degeaba vă supărați pe mine.

    https://www.youtube.com/watch?v=Mfxzzp8E4C0

    Amin.

  7. Marele alb va asteapta cu bratele deschise. delegatia de la OMS va intra cu prioritate la moaste si va asista la procedura romaneasca de distribuire COVID.

  8. Eu nu imi aduc aminte sa fi fost atatea pelerinaje acum 10-15 ani, sau mi se pare?

  9. Deci poftiți la Mitikenfest! Grătarele sunt încinse și vă așteaptă!
    :)))))

  10. Nimeni nu are curaj sa se puna cu biserica. Doar o holera poate speria populația, până atunci tratare cu țuică si aghiazma.

  11. Moaste anti Covid nu se vinde domnu?

  12. Nimic nu stă în cale comerțului nefiscalizat al BOR! 😡

  13. Bolile respiratorii se transmit in interior, si mai putin prin contact. Sau o sa abroge Ciolos si regula asta?

    • Covid se transmite atat prin contact (maini duse la gura, nas) cat si aerosoli (afara si interior). La interior aerosolii raman captivi intr-un spatiu inchis. E similar cu un miros urat produs afara sau intr-o incapere

  14. @andreea pavel -> noul pelerinaj e de fapt cel anual, de sf dumitru.

  15. Ăștia își forțează norocul!

  16. Pupati moastele, apoi pupati poala popii, si incolonati, mergeti sa puneti o acatista pentru excavator. Care excavator? Ala care va va sapa gropile!!!!
    Amin! Ai aleluia!!!!

  17. 😂😂😂Aștept Institutul Cantacuzino institut strategic de siguranță națională, și pe Werner garantul siguranței naționale urgent cu un nou vaccin pe piață- Vaccinul împotriva prostiei la Români!😂😂😂😂

  18. Abia aștept să merg! Sa crape pupătorii de Untold de oftică.

    Ada Solomon la pușcărie!

  19. E absolut normal ca pelerinaje sa se desfășoare. De când e lumea și pământul, mai ales în perioade de molima, creștinii au alergat la sfinții lor.
    Ați ajuns atât de habotnici încât va comportați la fel de sinistru ca bolșevicii.
    Nici măcar comuniștii romanii nu erau atât de îndoctrinați împotriva credinței cum sunteți voi.
    E rușinos dar n-avem ce face.Nu va recunosc ca romani. Și eu am fost ateu dar niciodată nu am batjocorit pe cei credincioși. Vai de capul vostru.

    • Cand ii vezi cat de talambi sunt, nu te poti abtine, in plina pandemie, nu mai avem saci sa ii bagam, excavatoare, ei o tin cu Untold-ul moastelor!?
      Au fost 52k la Iasi fara masti, au lins un cadavru!
      Baaaaa in ce lume traim?!

  20. De acord cu domnul Avram Iancu!

  21. Hai că discriminarea si dubla măsură au intrat in normal. Bine ați venit in comunism.

  22. E nimica toata pelerinajul, in comparatie cu aprobarea tacită a lui Câtu pentru bunastarea HoReCa, ceea ce a dus la plaje arhipline pe Litoral, toată vara.
    Cat despre alt abuz, impingerea elevilor in mijloacele de transport in comun, ca sa ajungă neaparat ila scoala, in clase arhipline.

  23. Dacă al XIV-lea congres s-a putut ține în plină pandemie, fără absolut nicio restricție, cu încălcarea flagrantă a legii destinate muritorilor, de ce nu ar fi posibil un perelinaj? Nu am auzit presa „profesionistă”, „independentă” și „corectă” să fie oripilată de ce s-a întâmplat cu al XIV-lea congres!

  24. Cine sapa groapa altora cade singur in ea așa că aviz amatorilor de a sapa gropi

  25. Încă o dovadă că Biserica este stat în stat și își permite orice ca în secolul cinsprezece. Cei care trebuie să stopeze abuzurile Bisericii sunt în cărdășie cu Biserica. Stop finanțării Bisericii din bani publici!