G4Media.ro

Parlamentul Poloniei adoptă proiectul de lege pentru eliminarea camerei disciplinare a Justiției,…

foto: Seim Polonia

Parlamentul Poloniei adoptă proiectul de lege pentru eliminarea camerei disciplinare a Justiției, cerută de Uniunea Europeană pentru deblocarea miliardelor de euro, dar a respins amendamentele opoziției (Notes from Poland)

Camera inferioară – Seimul – a dat aprobarea finală unui proiect de lege care elimină camera disciplinară pentru judecători, o cerință pentru deblocarea pentru Polonia a miliardelor de euro din fondurile înghețate ale Uniunii Europene.

Prin adoptarea proiectului de lege, Sejm, unde Partidul Legii și Dreptății (PiS, dreapta populistă) are majoritatea, a anulat aproape toate amendamentele adăugate la legislație de către Senat unde opoziția are majoritatea.

Politicieni și comentatori din opoziție susțin că, fără aceste amendamente, legea nu va îndeplini etapele pe care guvernul de la Varșovia le-a convenit cu Comisia Europeană și, prin urmare, înseamnă că fondurile Poloniei vor rămâne înghețate.

Unul dintre amendamentele respinse stipula că toate hotărârile anterioare ale camerei disciplinare vor fi considerate invalide și lipsite de orice consecințe juridice. Un alt amendament a eliminat din legislație o nouă abatere disciplinară definită ca „refuzul de a aplica justiția”.

Un alt amendament respins ar fi impus candidaților pentru noua „cameră de responsabilitate profesională” – care va înlocui camera disciplinară – să aibă cel puțin șapte ani de experiență în pronunțarea de hotărâri la Curtea Supremă.

Un alt amendament prevedea că actualii judecători ai camerei disciplinare ar fi trebuit să înceteze complet să mai judece la Curtea Supremă la data intrării în vigoare a noii legislații, fără posibilitatea de a se pensiona.

Versiunea finală a proiectului de lege aprobată ieri de Seim merge acum la președintele Andrzej Duda, de obicei un aliat al PiS, care a propus inițial el însuși legislația în februarie. El o poate promulga, poate opune veto sau o poate trimite la Curtea Constituțională pentru evaluare.

Dacă legea va intra în vigoare, guvernul speră că acest lucru va contribui la deblocarea a aproximativ 36 de miliarde de euro din fondurile de redresare Covid pentru Polonia, fonduri pe care Comisia Europeană le-a înghețat din cauza preocupărilor legate de statul de drept.

Cu toate acestea, politicienii din opoziție au avertizat ieri că, fără amendamentele propuse de ei, legea nu va îndeplini cerințele stabilite de Comisie.

„Când [fondurile de recuperare] atârnă în balanță, PiS oferă Comisiei Europene motive pentru a-și înăspri poziția”, a scris pe Twitter deputatul european de opoziție și fost ministru de externe Radosław Sikorski. „O tactică sinucigașă sau un sabotaj”.

Maciej Taborowski, un jurist specializat în legislația UE, a declarat pentru Gazeta Wyborcza că există riscul ca Polonia să nu primească fondurile, deși a recunoscut că decizia Comisiei Europene va fi „în mare parte politică”.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Curții Supreme, Aleksander Stępkowski, a salutat respingerea de către Seim a amendamentelor opoziției, despre care a declarat pentru Agenția Poloneză de Presă (PAP) că sunt „în cea mai mare parte neconstituționale sau au ca scop perpetuarea diviziunilor destabilizatoare în sistemul judiciar”.

Luna trecută, guvernul polonez a anunțat că a convenit cu UE asupra „etapelor” necesare pentru deblocarea fondurilor. Acestea includ lichidarea camerei disciplinare, dar și reforme mai ample ale sistemului disciplinar și repunerea în funcție a judecătorilor îndepărtați anterior din funcțiile lor.

În timpul unei vizite la Varșovia săptămâna trecută, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a confirmat că s-a ajuns la un acord pentru deblocarea fondurilor Poloniei, dar a subliniat că acest lucru se va întâmpla numai dacă și când Polonia va realiza reformele necesare.

Parlamentul European a adoptat vineri o rezoluție în care și-a exprimat „îngrijorarea că etapele stabilite de Comisie nu sunt suficiente și a subliniat că respectarea deplină a valorilor UE este o condiție prealabilă pentru finanțare”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Pare-se că doar Ungaria viktatorului Orbán o mai ține gaia mațu’ cu dumele anti UE. Niște țărani proști.