G4Media.ro

Parlamentul European se teme că angajamentele Guvernului ungar pe tema combaterii corupţiei…

Sursa foto: © European Union 2021 - Source : EP/ Frederic MARVAUX

Parlamentul European se teme că angajamentele Guvernului ungar pe tema combaterii corupţiei vor rămâne doar pe hârtie / Europarlamentarii pun la îndoială faptul că Guvernul Orbán își va îndeplini angajamentele asumate

Marea majoritate a membrilor Parlamentului European (PE) a considerat ca fiind tardivă şi insuficientă propunerea Comisiei Europene privind retragerea a 7,5 miliarde de euro de la Ungaria din cauza corupției săvârşite prin folosirea fondurilor UE și lăsată nepedepsită, scrie Nepszava, citată de Rador.

De asemenea, unii membri ai PE au fost ferm împotriva posibilităţii pe care Comisia Europeană doreşte să i-o ofere Guvernului Orbán pentru evitarea sancţiunilor financiare, pur şi simplu, prin includerea într-o lege a măsurilor anticorupţie, convenite cu Bruxelles. Potrivit europarlamentarilor, mai întâi ar trebui văzut ce rezultate vor avea modificările legislative şi abia după aceea ar trebui luată o decizie cu privire la deblocarea suspendării fondurilor europene.

Membrii Comisiei pentru buget şi pentru control bugetar a Parlamentului European au reacţionat la şedinţa plenară a PE de luni seara la propunerea Comisiei Europene lansată în cadrul procedurii privind statul de drept, demarată împotriva Ungariei. Ultima decizie a Comisiei Europene a fost pezentată la această şedinţă de comisarul pentru buget, Johannes Hahn.

Aşa cum a relatat recent şi ziarul ungar „Népszava”, pe 18 septembrie, Comisia Europeană a propus, pe lângă sancțiunea financiară, Consiliului Miniștrilor de Finanțe, căruia îi aparţine decizia finală, să mai aştepte cu luarea unei decizii până când Guvernul ungar îşi va îndeplini promisiuniile. Guvernul de la Budapesta a primit o amânare până pe 19 noiembrie pentru îndeplinirea angajamentelor asumate. În acest sens, în Parlamentul ungar a început luni votul final privind modificările legislative.

În cadrul dezbaterii de luni seara, membrii Parlamentului European au pus la îndoială faptul că Guvernul ungar îşi va îndeplini, într-adevăr, angajamentele asumate faţă de Bruxelles.

„Nu este suficientă verificarea legilor adoptate, trebuie văzut, ce rezultate au acestea în practică”, a atras atenţia europarlamentarul socialist spaniol Eider Gardiazabal Rubial, care a fost unul dintre autorii raportului privind condiţiile statului de drept din partea Parlamentului European.

Petri Sarvamaa, membru al Partidului Popular Finlandez, a împărtășit îngrijorarea colegilor săi că reformele vor rămâne pe hârtie. „Nu mă îndoiesc că pe hârtie totul va fi în ordine, Guvernul ungar va face totul pentru a-şi atinge scopul. Dar esenţa este implementarea angajamentelor!”

Eurodeputata germană Terry Reintke (Partidul Ecologist), a spus că Orbán poate ocoli cu uşurinţă legile. Liberalul german Moritz Korner a subliniat, de asemenena, că nu este suficient să se facă referire doar la legi, decizia de retragere a banilor ar trebui luată pe baza schimbărilor reale.

Europarlamentarul german Daniel Freund (Partidul Ecologist) a precizat în legătură cu Autoritatea de Integritate, care urmează să fie înfiinţată, că în Bulgaria sunt 49 de autorităţi anticorupţie, şi touşi este una din cele mai corupte ţări ale UE. Cum va funcţiona acestă nouă autoritate în Ungaria? – s-a întrebat Daniel Freund.

Europarlamentarul Deli Andor (FIDESZ) nu a înţeles de ce Parlamentul European a înscris pe ordinea de zi această dezbatere despre o procedură care încă nu s-a încheiat. În opinia sa, motivul nu poate fi altul decât exercitarea unei presiuni asupra celor două instituţii decizionale: Comisia Europeană şi Consiliul Miniştrilor de Finanţe.

Sursa: Nepszava/ Rador/ Traducerea: Rozália Gănciulescu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Ungurii sunt mincinoși și hoți ca rușii.

  2. Dar despre ANGAJAMENTELE guvernelor Romaniei in combaterea coruptiei, ce crede Parlamentul European??!!
    Crede vreo clipa Parlamentul European că angajamentele guvernelor Romaniei pe tema combaterii corupţiei nu vor rămâne doar pe hârtie?!!!!
    Crede cumva Parlamentul Romaniei ca statul de drept in Romania dlui Haos mai exista, e infromat Parlamentul European depsre Legile Justitiei ajunse la Comisia Europeana care cere modificari peste modificariale unor prevederi care incurajeaza CORUPTIA, modificari cerute si de asociatiile din Justitie?!
    Stie azi Parlamentul European ca din Cerintele ultimului MCV, Guvernantii din Romania NU au indeplinit nici una, dimpotriva au continuat sa legifereze in interes propriu fara rusine?!!!!!

  3. Stiti de ce nu primiti bani? Știrile trebuie sa aiba un final!?