G4Media.ro

Parlamentul European insistă pentru dreptul de a efectua anchete, ca parte a…

Sursa Foto: Parlamentul European

Parlamentul European insistă pentru dreptul de a efectua anchete, ca parte a controlului parlamentar / Ce spun Carmen Avram (PSD) și Vlad Gheorghe (USR PLUS)

Membrii Comisiei pentru afaceri constituționale (AFCO) din Parlamentul European au marți dezbateri cu reprezentanții parlamentelor naționale pe două seturi de reformă: propuneri de îmbunătățire a Legii electorale europene și pentru dreptul de anchetă parlamentară.

În ciuda posibilității de a dezvolta un proces electoral uniform al UE consacrat în tratate, alegerile europene se desfășoară în conformitate cu regulile naționale, își justifică membrii Comisiei AFCO inițiativa de a îmbunătăți legislația electorală, potrivit unui anunț public.

Reforma legii electorale din 2018 nu a fost încă ratificată de toate statele membre.

Comisia pentru afaceri constituționale pregătește, de altfel, un raport de inițiativă legislativă care are ca scop modificarea normelor „pentru a spori dimensiunile europene și democratice ale alegerilor din UE”.

Europarlamentarii invocă în favoarea demersului interesul manifestat de cetățenii europeni la ultimele alegeri pentru Parlamentul European: participarea la vot în 2019 a fost de 50,66%, cea mai mare din 1994 – 56,67%.

Blocaj la nivelul UE în ceea ce privește dreptul de a efectua anchete parlamentare

Cel de-al doilea aspect, tot mai mult adus în discuție în ultima perioadă, este dreptul de anchetă al Parlamentului European.

Pe 22 aprilie, reprezentanții AFCO, Antonio Tajani și Domènec Ruiz Devesa, au cerut Comisiei Europene să explice motivele acestui blocaj și să ofere soluții instituționale „la acest proces specific de dialog politic”.

„Poate Comisia să asigure Parlamentul că se va angaja rapid într-un dialog politic cu Parlamentul pentru a ajunge la o înțelegere care să permită încheierea procedurii și pentru a stabili cadrul juridic adecvat pentru punerea în aplicare a dreptului de anchetă al Parlamentului, care reprezintă piatra de temelie a democrației parlamentare?”, au întrebat reprezentanții Comisiei AFCO.

Subiectul a fost reluat în sesiunea plenară de la începutul lunii iunie, europarlamentarii au criticat Consiliul UE pentru că refuză să se angajeze în negocieri politice cu Parlamentul asupra dreptului de a efectua anchete.

Europarlamentarul Carmen Avram (PSD, grupul S&D) a susținut că dreptul Parlamentului European de a conduce investigații este, „de fapt, dreptul la informație al celor 450 de milioane de europeni care și-au dat votul direct pentru acest Parlament”.

„O lipsă de comunicare între Parlament și Consiliu nu trebuie decontată pe seama cetățenilor. Prin urmare, după șapte ani de blocaj, consider urgentă reluarea discuțiilor pe acest subiect și găsirea unui compromis ferm pentru că, în caz contrar, eșecul nu va fi doar al uneia dintre aceste instituții, ci al Uniunii Europene per ansamblu, al societății noastre și al valorilor europene”, a spus Carmen Avram.

Propunerea europarlamnetarei PSD este ca, odată cu dreptul la anchetă, Parlamentul European să își stabilească și responsabilitățile.

„Adică să definească foarte clar modul în care trebuie conduse aceste anchete pentru că, fără un echilibru absolut între drepturi și responsabilități, limitele riscă să fie încălcate, iar când se întâmplă acest lucru, apare și tentația de a abuza o putere vremelnică”, a mai declarat Carmen Avram.

Europarlamentarul Vlad Gheorghe (USR PLUS, grupul Renew Europe) consideră că, prin votul primit direct de la cetățeni, Parlamentul European ar trebui să vegheze „la bunul mers al Uniunii și la cheltuirea corectă a banilor” din bugetul Uniunii Europene.

„Dreptul de anchetă al legislativului față de executiv este firesc în absolut orice stat membru, ține de principiile statului de drept și contribuie la justa separație a puterilor. Același este rolul dreptului de anchetă al Parlamentului European la nivelul Uniunii Europene, dar modul în care a fost stabilit în 1995 nu mai corespunde realităților europene. Este insuficient și ineficient. (…) Discutăm despre condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept în țările Uniunii. Dar ce se întâmplă în instituțiile europene? Consiliul, Comisia, Parlamentul trebuie să fie exemple de transparență, devotate în totalitate principiilor și valorilor europene”, a declarat Vlad Gheorghe.

Europarlamentarul USR PLUS a cerut un cadru juridic „adecvat” pentru punerea „neîngrădită” în aplicare a dreptului de anchetă al Parlamentului.

„Acesta reprezintă piatra de temelie a democrației și se bazează pe legitimitatea dată parlamentarilor de votul cetățenilor europeni. În numele lor și în litera și spiritul tratatelor Uniunii, solicit Comisiei și Consiliului să accepte urgent cererea Parlamentului pentru un mecanism de anchetă eficient. Orice bucățică de legislație europeană trebuie protejată, iar prin dreptul de anchetă ne asigurăm că facem asta”, a mai spus Vlad Gheorghe.

Comisia AFCO dorește acum să aibă un schimb de opinii cu reprezentanții din parlamentele naționale despre cum funcționează în statele membre aceste comisii de anchetă.

 

Sursa Foto: Parlamentul European

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. atunci cand politicienii se viseaza politisti daca politistii si-ar face singuri regulile si legile

  2. Ma apuca rasul auzi UE vrea vot democratic si anchete .Pai pentru vot democratic trebuie ca UE sa fie democratica.In momentul acesta este o dictatura a unui grup restrans de tari.VREA UE MAI MULTA PUTERE?Evident ca da dar cu acordul cui ca pe cetatenii nu-i intreaba daca doresc asta.UE mergi draga cu tarile din vest si fa ce vrei si cum vrei