G4Media.ro

Parlamentul European, decis să continue pregătirile pentru acționarea în justiție a Comisiei…

Sursa foto: Parlamentul European

Parlamentul European, decis să continue pregătirile pentru acționarea în justiție a Comisiei Europene pentru „lipsa de acțiune” în cazul aplicării mecanismulului care leagă fondurile europene de statul de drept

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluție în care precizează că va continua pregătirile în vederea acționării în justiție a Comisiei Europene pentru „lipsa de acțiune”, mai exact pentru că nu a aplicat mecanismul care leagă acordarea de fonduri europene de respectarea statului de drept și nu a tăiat finanțările pentru statele membre cu probleme.

Regulamentul privind condiționalitatea bugetară nu necesită nicio clarificare suplimentară, iar încălcările statului de drept trebuie abordate cât mai curând posibil, afirmă Parlamentul European, potrivit unui comunicat de presă.

Rezoluția a fost adoptată cu 529 de voturi pentru, 150 împotrivă și 14 abțineri.

Parlamentul European regretă faptul că Comisia a decis să respecte concluziile fără caracter obligatoriu ale Consiliului European din decembrie 2020 și să amâne aplicarea Regulamentului privind condiționalitatea bugetară prin elaborarea unor orientări de aplicare, precizează sursa citată.

În opinia europarlamentarilor, orientările CE nu pot „modifica, extinde sau restrânge” textul regulamentului privind condiționalitatea bugetară, ci doar „să clarifice modul în care dispozițiile legislative vor fi aplicate în practică”, subliniind procedura și metodologia, „evitând în același timp definiții exhaustive ale conceptelor abstracte cuprinse în regulament”.

În rezoluție, Parlamentul European solicită Comisiei să investigheze „rapid” orice posibile încălcări ale principiilor statului de drept „care afectează sau riscă să afecteze grav buna gestiune financiară a bugetului Uniunii”, subliniind că „situația din unele state membre justifică deja o acțiune imediată”.

Comisia ar trebui să raporteze Parlamentului cu privire la primele cazuri investigate cât mai curând posibil.

„Oamenii sunt îngrijorați cu privire la libertățile lor, minoritățile sunt suprimate, presa liberă este închisă sau cumpărată de oligarhi guvernamentali, sistemele judiciare sunt politizate de părți, iar judecătorii independenți sunt înlocuiți de loialiști de partid. Toate acestea se realizează cu bani europeni și nu ar trebui să aibă loc în Europa în 2021”, a declarat coraportorul Petri Sarvamaa (grupul PPE) în dezbaterea dinaintea votului, adăugând că Parlamentul a lansat procedura juridică pentru ca, începând din toamnă, Comisia să aplice Regulamentul privind condiționalitatea statului de drept”.

Criticile PE sunt legate de faptul că Executivul de la Bruxelles Comisia nu a respectat termenul de 1 iunie 2021 stabilit de Parlament pentru a aplica regulamentul și a adopta orientările.

Europarlamentarii salută scrisoarea din 23 iunie a președintelui Parlamentului în care se afirmă că, în cazul în care Comisia nu acționează, PE va lua măsuri în fața Curții de Justiție și adaugă că Parlamentul trebuie să continue pregătirile necesare în temeiul articolul 265 din TFUE împotriva Comisiei pentru „lipsa de acțiune”.

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, i-a scris șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, solicitând Comisiei să își îndeplinească obligațiile care decurg din tratatele UE de a asigura respectarea statului de drept în toate statele membre.

În textul scrisorii, David Sassoli face referire la rezoluția adoptată pe 10 iunie de Parlamentul European, în care „ își reiterează poziția cu privire la Regulamentul privind condiționalitatea legată de statul de drept, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021 și este direct aplicabil în toate elementele sale în Uniunea Europeană și în toate statele sale membre pentru toate fondurile din bugetul UE, inclusiv resursele alocate de atunci prin Instrumentul de redresare al UE”.

Context

Regulamentul referitor la condiționalitatea privind statul de drept este singurul act legislativ al UE care leagă respectarea statului de drept de accesul la fondurile UE.

Acesta a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021. Cu toate acestea, nu au fost propuse măsuri în temeiul noilor norme. Consiliul European a solicitat Comisiei să amâne aplicarea acestora, astfel încât statele membre să o poată contesta în fața Curții de Justiție a UE (Polonia și Ungaria au făcut acest lucru la 11 martie 2021) și până când Comisia va elabora orientări specifice privind aplicarea.

Într-o rezoluție adoptată în martie 2021, Parlamentul a afirmat că aplicarea noului regulament nu poate face obiectul unor orientări.

Sursa foto: Parlamentul European

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. E fo șansă să nu intrăm și noi p’aci? Io cre’ că i-a apucat groaza c-om fi făcut și noi fun dosar ca omu’ și-acu’ tre’ să ne dea ceva parale pentru edificiile din fundu’ curți’!

  2. UE TE RUGAM SA FACI CE DORESTI IN TARILE DIN VEST.De la est si sud……ai toate urarile de LA REVEDERE

    • Corect, să ne dea bani și în rest să-și vadă de treabă, să ne lase să ne facem de cap, să încălcăm toate normele unui stat de drept. Trăiască Șoșoacă și toți adepții ei!

    • @Florian Nicolescu sper ca ai fost sarcastic cand ai zis sa traiasca Sosoaca ? 😂