G4Media.ro

Parlamentul European: Comisia Europeană ar trebui să aplice imediat noul mecanism de…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Parlamentul European: Comisia Europeană ar trebui să aplice imediat noul mecanism de condiționalitate a statului de drept împotriva Poloniei / Reacția PE vine după ce justiția poloneză s-a pronunțat împotriva suveranității dreptului UE

Comisia Europeană ar trebui să aplice imediat noului mecanism de condiționalitate a statului de drept în Polonia, în urma deciziei de ieri a Tribunalului constituțional polonez, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul oficial al Parlamentului European.

Ca reacție la verdictul de joi al Tribunalului Constituțional al Poloniei, potrivit căruia Constituția Poloniei are prioritate asupra dreptului UE, europarlamentarii care conduc comisiile parlamentare pentru control bugetar, afaceri juridice și libertăți civile au făcut următoarele declarații:

Monika Hohlmeier (PPE, DE), președintele comisiei de control bugetar a menționat: „Prin această hotărâre, din păcate, Polonia își ia rămas bun de la ordinea noastră juridică europeană. Dacă actele juridice europene nu mai sunt acceptate, este îndoielnic dacă Polonia mai poate profita de sumele enorme de finanțare UE pe care le primește în prezent. Polonia este principalul beneficiar al fondurilor UE de coeziune și al patrulea cel mai mare beneficiar al finanțării NextGenerationEU. Polonia și-a propus argumentul pentru declanșarea mecanismului de condiționalitate a statului de drept. Mă întreb dacă acesta este o consecință autoritățile poloneze au fost dispuse să riște”.

Adrián Vázquez Lázara (Renew, ES), președintele comisiei pentru afaceri juridice, a declarat: „Uniunea Europeană este o comunitate de valori bazată pe principii juridice și constituționale foarte solide. Hotărârea Tribunalului constituțional polonez este o lovitură directă asupra acestor principii și asupra unuia dintre pilonii proiectului european: primatul dreptului UE. Gravitatea situației necesită acțiuni rapide din partea instituțiilor UE și acum este mai urgent ca niciodată să se activeze Regulamentul privind condiționalitatea. Destule vorbe, timp pentru acțiune”.

Juan Fernando López Aguilar (S&D, ES), președintele comisiei pentru libertăți civile și raportor permanent pentru Polonia, a afirmat: „Această decizie a unui tribunal constituțional subordonat guvernului PiS trece granița finală a aderării la UE și încalcă principiile fondatoare din dreptul UE. Cerem Comisiei să pună în aplicare mecanismul de condiționalitate al statului de drept cu efect imediat și să lanseze proceduri de încălcare a dreptului comunitar în fața CJUE împotriva Poloniei pentru încălcarea tratatelor și contestarea primatului dreptului UE”.

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Polonia afara din UE, daca nu au aceleasi valori ca ceilalti europeni. Raman mai multe fonduri europene pentru noi.

    • Da, dar se pierde o mare piata de desfacere si se pierd inclusiv multe bunuri care vin ieftin si la noi.

    • dupa ce iese germania care anul trecut a avut aceiasi decizie ca ccr-ul polonez, doar ca un pic edulcorata dar pe acelasi principiu, iese si polonia :))

  2. Solutia instantei poloneze este corecta, a se vedea in acelasi sens si solutia Curtii Constitutionale a Germaniei.
    NU TOATE normele UE sunt deasupra normelor constitutionale nationale. A se lectura tratatele TFUE.

  3. „Stat de drept” in viziunea Bruxellesului?
    Da, asta e viitorul pregatit pt UE, migranti musulmani si arabi cat cuprinde conform Financial Times:
    https://www.ft.com/content/415f4a8c-cab4-4f95-99aa-b347bb510365
    Daca nu esti de acord, nu esti „stat de drept” (sic!).
    (Autorul articolului face parte din reteaua marelui g@ngster financiar american, sa nu incapa indoiala.)

  4. Bine, dar Polonia nu e Germania.
    Ce e permis Germaniei, nu e permis Poloniei, Ungariei sau altor state.
    Germania: primus inter pares. 😉

  5. incet incet vom avea o ieuropa estica, unde mai vorbim de niste valori crestine, fatza de ieuropa de vest condusa de fu…….sti de la briusel! duca se naibii cu branza lor imputzita!